USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Звітність та прозорість: переваги фондів розвитку шкіл та садочків. Відео

8 Вересня 2017 18:28
Куди ідуть кошти, виділені органами місцевого самоврядування з бюджету міста для освітніх закладів – шкіл та дитсадків, батькам, зазвичай, невідомо. Проте у Луцьку вже протягом кількох років фонди розвитку навчальних закладів прозоро фінансуються батьками і звітують за витрачені кошти.

ЗОШ №11 міста Луцька розрахована на 800 дітей, більшість з яких мешкають у спальному районі. Проблем у школи вистачає, як зрештою у кожного навчального закладу – стара матеріальна база, недовготривалі косметичні ремонти, відсутність мультимедійних засобів. Саме ця школа стала першою в якій 2015 року був створений Фонд розвитку навчального закладу «Ерудит». Але що таке фонд розвитку і чим він став для школи?

Таких шкіл і дитсадків міста, де вже діють фонди розвитку – 26. Це найбільша кількість на Україні.

«Проект «Фонд розвитку навчального закладу» створений для покращення навчального процесу як у школах, так і в дитсадках, та для того, аби донести нашим батькам і лучанам інформацію, яка їм допоможе. Усім зрозуміло, що кошти можна залучати з бізнесових структур, від випускників шкіл. Але куди ці люди мають переказати гроші? Чи може дати в руки у конверті? Це не цивілізовано. Тому в фонді є рахунок, на який можна переказати кошти», - розповіла перший заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк.

Кошти надходять на рахунок фонду розвитку, який має усі супровідні документи, печатку та статус юридичної особи. Оформити пакет документів можна на Офісі розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Батькам треба бути не байдужими, аби створити цей фонд. Для цього можна підійти у будь-який офіс розвитку кварталу, чи у спеціалізований офіс розвитку кварталу на Шухевича, де постійно є один із керівників фонду розвитку Наталія Гунько», - додає Лариса Тарасюк.
За плечима пані Наталії – майже 2 роки роботи з фондом «Ерудит», саме того, який першим розпочав роботу в 11 школі. За цей час заклад змінився до непізнаваності, отримав обладнання, нові можливості для безпеки дітей, їх творчості і не тільки. За перший рік діяльності Фонду розвитку вдалося залучити більше 100 тисяч гривень від підприємців мікрорайону. А це ще одна перевага його діяльності – мінімізувати витрати батьків.

«Придбати навчальне обладнання для кабінету фізики хімії, облаштувати кабінет інформатики, встановити відеокамери у школі чи садочку – це все необхідно. Звітність зручна, не виникає питань недовіри, зрозуміло, куди витрачаються кошти», - розповідає Лариса Тарасюк.

Щороку кожен із 26-ти фондів розвитку навчальних закладів звітує. Окремі фонди роблять це щомісяця, аби батьки бачили, куди пішла кожна копійка з їхньої кишені.

Звітують голови фондів розвитку і за отримані грантові кошти від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». «Вони отримують гранти на початках після реєстрації. 15 тисяч – для шкіл, 10 – для ДНЗ. Потім на умовах співфінансування отримують ще відповідно 20 і 10 тисяч на свої проекти», - пояснює пані Лариса.

Усі реалізовані проекти і наміри про те, як зробити навчання дітей кращим обговорюють на базі Клубу найкращих батьків, який організовує Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Уже на початку вересня члени клубу зберуться вкотре, аби розпочати навчальний рік.

Міністерство освіти і науки України пропонує в новому Законі «Про освіту» зобов'язати шкільні благодійні фонди, куди батьки учнів здають гроші на ремонт, звітуватись.

Про це Міністр освіти Лілія Гриневич заявила в ефірі одного із телеканалів.

«У законі про освіту є стаття, яка буде зобов'язувати всі навчальні заклади в обов'язковому порядку публікувати всі кошти, що надходять на утримання цієї установи і як вони витрачаються. Тоді стане зрозуміло, і батьки зможуть поставити запитання тим, хто заохочує їх здавати гроші. Якщо, наприклад, орган місцевого самоврядування виділив для цієї школи кошти на ремонт, тоді не зрозуміло, чому збираються ці кошти на ремонт у батьків. Думаю, це одне з нововведень закону про освіту, яке повинно показати, скільки тіньових коштів у нашій системі освіти і яким чином вони витрачаються», - заявила Гриневич.

На останньому сесійному тижні перед парламентськими канікулами Закон України «Про освіту» так і не ухвалили. Освітяни ще довго чекатимуть нового бачення освітньої реформи і дієвого механізму, як правильно використовувати кошти батьків на потреби освітніх закладів. Тим часом до когорти фондів розвитку, які вже діють у Луцьку в рамках програми фонду «Сучасна освіта», зможуть приєднатись нові школи і дитсадки, аби згідно закону про благодійну діяльність працювати на благо дітей, не чекаючи поки про них подбає держава.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
До Гунько Показати IP 8 Вересня 2017 19:18
Чого тільки варті її костюми для виступів діте, які вона шиє для виступів дітей в своєму ательє.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus