USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Зимовий «Луцький зоопарк»: любовні ігри, ялинка-ворог та життя з підігрівом

28 Січня 2018 09:00
Попри морозну погоду двері «Луцького зоопарку» відкриті для всіх відвідувачів. А подивитися тут є на що. Для прикладу в оленя з’явився новий ворог – ялинка, якого він невпинно буцає рогами, у лева Ніка розпалилася палка любов до його дами серця Даши, яку він від усіх оберігає та дає про це знати й відвідувачам. Також зоопарк поповнився й новими мешканцями – усе це у фоторепортажі від Інформаційного агентства Волинські Новини.

«Життя мешканців зоопарку взимку кардинально різниться від їхнього тут перебування восени чи влітку. Адже змінюється світловий день, тепловий режим і ми підлаштовуємо умови, щоб тваринам було комфортно. Зміни вносимо і в раціон тварин. Якщо температура стає мінусовою і позначка опускається нижче п’яти градусів, то формуємо сухий раціон: сіно, сухарі, зернові, адже мерзлі продукти не бажано давати тваринам. Якщо температура підвищується, то даємо соковиті корми. Щодо хутрових хижаків, які на вулиці (лисиці, єнотовидні собаки), то їжу їм даємо лише перед самим споживанням, адже м’ясо теж замерзає. Зваживши на те, що температура «гуляє», то раціон тваринам ледь не щодня коригуємо», - розповідає директор зоопарку Людмила Денисенко.
В окремих помешканнях температура сягає 20 градусів вище нуля, зокрема йдеться про теплолюбивих тварин, яким потрібен підігрів. Це мавпи, лемури, сурікати, папуги Ара. До речі, комфортні умови добре відобразились на збільшенні сім’ї зелених мавпочок, у яких нещодавно з’явилося маля.
У «Луцькому зоопарку» зараз можна побачити багато новорічних дерев, яких позбуваються містяни. Керівник зоопарку каже, що їх традиційно привозять сюди після різдвяно-новорічних свят.

«Багато людей привозять нам свої ялинки, і вони нам дуже потрібні, адже виконують різні функції. Для одних тварин це є імітацією лісу, де залюбки ховаються, роблять лігвища. Інші поїдають їх, як і в природньому середовищі, адже хвоя насичена вітаміном С. Також ці дерева корисні багатьом тваринам для травлення. А от тиграм зелені красуні слугують іграшками. Вони їх носять, жбурляють по всьому вольєру, граються ними. Для оленя це є уявним ворогом, з яким він буцається. Адже у нього період підготовки до скидання ріг (у березні), то він випробовує свою силу не лише на паркані, а й на дереві», - каже Людмила Денисенко.
Не оминають відвідувачі зоопарку й закохану пару лева Ніка і левицю Дашу. Пані Людмила зауважує, що їхньому коханню можуть позаздрити усі інші мешканці, адже воно в них найміцніше.

«Двоє були народженні в зоопарках. Нік у миколаївському, а Даша приїхала до нас із ялтинського зоопарку. Із них склалася дуже сильна пара з міцним коханням. Мабуть їхня любов найсильніша серед усіх пар у зоопарку. Нік завжди її охороняє, оберігає від всього і всіх. Для прикладу якщо Дашу переводимо в інший вольєр, то він одразу йде за нею, буде біля неї лежати. Коли приходить багато людей, то лев відвертає від своєї дами на себе увагу, щоб не створювали Даші дискомфорту. На початку ми думали, що можливо було б до Ніка підселити ще кілька левиць, щоб сформувати прайд, але зваживши, що в них таке міцне кохання, що лев став однолюбом і це питання відкинули, буде у нас поки тільки пара левів проживати», - каже Людмила Денисенко.
Ходячи навколо своєї левиці Нік грайливо порикує. Звісно, від його басу у відвідувачів може й одяг коливатися, але директор зоопарку заспокоює, він так не свариться з гостями його домівки, а заграє до своєї коханої.
До зими в зоопарку готувалися ґрунтовно та завчасно, адже спеціально для луцького звіринця домовилися з кількома фермерськими господарствами, які вирощують продукцію, що дозволило знизити вартість їжі для тварин.

Серед улюбленців багатьох відвідувачів у зоопарку є найбільші котики - тигри Тамерлан і його сестричка Аїда.
Їм не страшні ні морози, ні мінусова температура. Більше того, коли випадає сніжок, вони залюбки по ньому бігають та граються на білому «покривалі». Цікаво зауважити, що цим полосатим за один раціон дають їжі від 7 до 12 кілограмів.

Підготував Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанка Показати IP 28 Січня 2018 17:08
В нас просто чудовий зоопарк! Пару раз в рік там буваю) видно куди гроші йдуть))) ще б якби корм продавали - взагалі класно було б... писали, що кому можна давати, хоча б трішки хочеться покормити з рук) не лева звичайно, і не хлібом, але все ж...
МШ до Лучанка Показати IP 28 Січня 2018 20:51
Дякуємо чудовому колективу зоопарку та пані Людмилі за створений їхніми руками райський куточок в самому центрі міста. Зоопарк - найулюбленіше місце відпочинку нашої родини, а коли приїжджає наш онук, ми там буваємо щоденно. ДЯКУЄМО!!!!!
Пані Людмило Показати IP 29 Січня 2018 16:00
У дворі на Соборності 26 ціла гора викинутих ялинокбіля смітника. Сміття вивозять, а ялинки валяються. Заберіть в зоопарк. Пропадуть же. Мала б транспорт, сама відвезла б...
Andrij Показати IP 30 Січня 2018 20:48
А по чём удовольствие?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus