USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

БПП забезпечує губернаторами всю Україну

21 Листопада 2016 15:46
Скільки б Національне агентство з питань держслужби не проводило конкурсів, на посаді голови ОДА опиниться врешті та людина, яку вибере Президент.

Новим очільником Одещини може стати будь-хто, - заявляє прем’єр Володимир Гройсман, - пише 24 канал.

Кандидатури тепер повинні призначатися через публічний конкурс, потенційно сьогодні кожна людина зможе подати свою кандидатуру на посаду голови обласної державної адміністрації Одеської області, – каже він.

Потенційно – звісно, так. В теорії кожен охочий може надіслати резюме до Нацагенства з питань держслужби. Це, між іншим, досить цікава установа – одна з тих інституцій, що наділені великими амбіціями та нульовим ККД.

У Нацагентства з держслужби чимало функцій, зокрема, й та, що торкається обрання "губернаторів". Президент Порошенко надумав поділитися своєю прерогативою призначення голів обласних державних адміністрацій, включивши в гру буцімто незаангажовану групу людей, завдання яких — зареєструвати бажаючих балотуватися і провести серед них незалежний конкурс. Втім, кандидатуру переможця все одно затверджуватиме Президент. Або ж навпаки — не затверджуватиме.

Історія з географією

Однак те, що ми маємо де-факто, традиційно відрізняється від того, що прописано де-юре. І щоб це зрозуміти, достатньо бодай поверхнево погортати біографії теперішніх – призначених після Революції гідності – очільників обласних адміністрацій.

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій працював заступником Гройсмана у ті часи, коли сам Гройсман керував вінницькою мерією.

Губернатор Волині Володимир Гунчик на останніх місцевих виборах до облради очолював виборчий список "Солідарності".

Керівник Дніпропетровщини Валентин Резниченко є другом та колишнім бізнес-партнером екс-голови АП Бориса Ложкіна. Ба навіть його родичем, якщо вірити джерелам. І також членом БПП.

Новий голова Житомирської ОДА, представлений Петром Порошенком наприкінці жовтня поточного року, – Ігор Гундич – теж пов'язаний із БПП. Так само, до речі, як і тамтешній мер та голова облради.

Голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук має партквиток "Солідарності" – на останніх виборах він, як і Гунчик на Волині – очолив список БПП на виборах до облради.

Із Києвом та очільником КМДА Віталієм Кличком все зрозуміло без зайвих слів. Це ще одна людина президента. Що ж до ОДА, то нею керує Олександр Горган (Лялька), обраний у 2015-му до складу київської облради за списками Блоку Порошенка.

Далі за алфавітом йде Кіровоградська область, проте її ми пропускаємо, бо там ситуація ще цікавіша – місцеву ОДА очолює екс-регіонал Сергій Кузьменко. Очевидно, його присутність президенту не заважає.

Губернатор Львівщини Олег Синютка раніше мав партквиток партії "Реформи і порядок", одним з керівників якої був Ігор Гринів, теперішній депутат та політтехнолог БПП.

Очільник Миколаївської ОДА Олексій Савченко знаменитий не лише членством в Блоці Порошенка. Будучи пошукачем посади, він уславився численними помилками у своїй презентації.

Невідомо як з граматикою у Олексія Муляренка (Рівненська ОДА), але він теж з БПП. Це, мабуть, важливіше за знання правил правопису.

Тернопільщиною "рулить" Степан Барна – 65-й номер у списку БПП до Верховної Ради. До БПП Барна багато років був пов'язаний з "Нашою Україною".

Харківським губернатором (а точніше – губернаторшою) є Юлія Світлична. З БПП. Щоправда, в жовтні 2016-го Світлична написала заяву про вихід з партії.

Херсонщину представляє Андрій Гордєєв. Нардеп-мажоритарник, був обраний у 2014-му по 183-му округу від Блоку Петра Порошенка.

Балотувався за списками БПП, але не пройшов до парламенту очільник Хмельницької ОДА Олександр Корнійчук. Відомий отриманням допомоги по безробіттю – при тому, що входить до десятки найбагатших губернаторів України.

А от Валерій Куліч – голова Чернігівської ОДА – матдопомогу у держави не просив. Бо був обраний у 2014 році народним депутатом України від Блоку Порошенка.

Як бачимо, більшістю областей України керують представники президентської політсили. Де-не-де лишилися іще "не викошені" креатури Яценюка або взагалі "випадкові" люди. У решті ж регіонів президент Порошенко має royal flush.

Не всі з перерахованих губернаторів пройшли процедуру конкурсу – деякі були призначені ще до того, як Петрові Порошенку заманулося погратись у демократію. Хай там як, але виконавча вертикаль країни все більше набуває рис філіалу БПП. І це ще не кінець історії.

Найбільші скандали останнього часу. Київщина

У вересні цього року найбільш реальними претендентами на портфель київського губернатора були четверо політиків. По-перше, скандально відомий екс-депутат від БЮТ Костянтин Бондарев. Фігурант кримінальної справи від 2012 року (йшлося про спротив діям міліції) плюс учасник оборудки, пов’язаної з експортом до Гонконгу оптичних лінз за завищеними цінами. А також – незмінний очільник київського обласного осередку партії "Батьківщина".

По-друге, ще один колишній парламентарiй – Володимир Полочанінов. Він не новачок у Київській обласній раді (як і Бондарев), бо в 2006 році був обраний депутатом облради, де очолив бюджетну комісію. У 2010-му працював заступником тодішнього голови КОДА Присяжнюка, але залишив посаду через небажання вступати в лави Партії регіонів.

Претендент номер три – Олександр Горган (до 2008 року носив прізвище Лялька), представник Блоку Порошенка. Він же – голова Вишгородської РДА. І, нарешті, Мирослава Смирнова, ще одна делегатка від БПП, очільниця Києво-Святошинської РДА. Взаємні зв’язки цієї четвірки (Смирнова – креатура Горгана, а Бондарев та Полочанінов — взагалі давні друзі) справляли не найкраще враження.

Особливо на тлі того, що звільнення екс-голови області Максима Мельничука відбулося через отримання хабара його заступником Ігор Любком. Запах корупції, яким повіяло від КОДА, мав би розвiятися під час проведення адекватного та справді незалежного конкурсу із заміщення Мельничука. Однак дива не сталося: в жовтні поточного року Порошенко вже представляв Горгана як нового губернатора Київської області

Це призначення знадобилося для того, аби бодай трохи приборкати апетити "Батьківщини", яка править бал на Київщині та контролює місцеву облраду. Новий губернатор, котрий знаходиться на посаді заледве місяць, вже почав наводити порядки, звільнивши передусім всіх заступників, що залишилися в спадок від Мельничука. Однак кадрові рішення – не найцікавіше в профайлі Горгана.
Олександр Горган пообіцяв на виборах "повагу до старших". "Старші" його почули

У 1995 році Олександр Горган (тоді ще Лялька) був обраний заступником голови Українського національного комітету молодіжних організацій (УНКМО), а вже в 1999-му, будучи партнером-співвласником СП "Юридичне бюро "ОЛАС", увійшов до складу Національної ради з питань молодіжної політики при президенті Леоніді Кучмі. Цю раду очолював відомий "правознавець" Віктор Медведчук.

Пізніше Лялька-Горган працював помічником народного депутата Володимира Рябіки, котрий у 2002-му пройшов до Верховної Ради від номером 4 партійного списку СДПУ (о). Під час Помаранчевої революції Горган примкнув до Владислава Каськіва та його "Пори". Від цієї партії він був обраний депутатом Вишгородської міської ради.

Останнім часом Горган розірвав усі зв’язки, що так чи інакше його компрометували. В своїй е-декларації він вказав наявність трьох будинків та трьох машин (одна з яких – Toyota Land Cruiser 2014 року випуску – тягне майже на 1 мільйон гривень). А також 315 тисяч доларів та 240 тисяч гривень готівкою, з яких 40 гривень (що спеціально підкреслено декларантом!) отримані у вигляді компенсації на харчування за донорську здачу крові.

Кров Горгана, безумовно, потрібна країні. От тільки свіжою її назвати складно. Як і всіх тих, хто дістався фіналу конкурсу – Бондарева, Полочанінова, Смирнову. Проте Київщина в цьому відношенні не є винятком з правила. Ідею незалежного відбору кандидатів профанували й в інших регіонах.

Миколаївщина, Харківщина, Хмельниччина: двієчник, блондинка та скнара

На крісло голови Миколаївської ОДА претендувала загалом 31 особа. Та обрано було, як вже сказано, "БППшника" Олексія Савченка. На своїй ФБ-сторінці медіа-проект "Схеми: корупція в деталях" виклав відео тестування Савченка. Існують також й фотодокази того, що при виконанні письмового завдання Савченку забракло елементарної грамотності. За підрахунками журналістів, пошукач припустився 50 помилок, проте його тести "все одно кращі за інших" – так, в усякому разі стверджує голова Нацагентства з питань державної служби та один з членів відбіркової комісії Костянтин Ващенко.
Картина "Знову двійка". Письмовий тест Олексія Савченка, губернатора Миколаївщини

Журналісти "Схем" провели розслідування й з’ясували, що Савченко примудрився відповісти на 40 запитань тесту лише за 6 хвилин, що приблизно на півгодини менше, ніж у його найближчого конкурента. Підозра у тому, що переможець був визначений заздалегідь, посилилася після явного небажання членів Нацагентства спілкуватися на дану тему. "Схеми" підкреслюють: той самий склад комісії, на який вже лягла корупційна тінь після призначення Савченка, продовжує працювати й надалі.

Іншого роду скандал мав місце на Харківщині. 4 жовтня конкурсна комісія обрала Юлію Світличну головою Харківської облдержадміністрації. Кар’єра Світличної – карколомна. 30 серпня Порошенко призначив її виконуючою обов'язки керівника ОДА. Нагадаємо, що місце стало вакантним після того, як попередній губернатор Ігор Райнін очолив Адміністрацію Президента. До цього моменту Світлична п’ять місяців (з квітня 2016-го) пропрацювала в ОДА на посаді першого заступника голови.
Юлія Світлична та Ігор Райнін: рука руку миє?

Юлія Світлична також є головою фракції "Блоку Петра Порошенка" у Харківській обласній раді, де очолює постійну комісію з питань соціально-економічного розвитку регіону і міжнародного співробітництва. Професійні зв’язки Світличної із Райніним були згадані у ряді аналітик, присвячених переводу останнього в АП. Писала про це, зокрема, й "Українська правда". А видання, так би мовити, жовтішого спектру вказували на існування між цими двома більш романтичних стосунків. Та навіть якщо це й не відповідає дійсності, досить і суто ділових взаємин Світличної із Райніним. А також її партійної приналежності. Ці чинники чудово вкладаються в схему традиційного українського кумівства.

Ще одна яскрава постать – очільник Хмельниччини. Олександр Корнійчук був призначений на посаду президентським указом, датований кінцем квітня 2016-го. У електронній декларації, окрім мільйонних заощаджень, Корнійчук задекларував також допомогу з безробіття в сумі 57 526 грн, яку він отримав у 2015 році. Цього було досить, аби на кілька днів стати героєм соцмереж.
Олександр Корнійчук. Просив допомогу по безробіттю

У безробітного (в минулому) губернатора знайшлося також зовсім трохи готівки – приблизно мільйонів 6 гривень, а також 100 тисяч доларів. На банківських рахунках у Корнійчука – понад 62 тисячі гривень, а у його дружини Оксани – понад 291 тисяч гривень. у банках, готівкою – 3 мільйони гривень та ще 120 тисяч євро. Також у декларації вказано дохід дружини від відчуження нерухомого майна у сумі 109 172 гривень.

А ще у декларації вказано, що Корнійчук є кінцевим бенефеціаром виробничо-комерційної фірми "Заріччя". Він має у власності два авто – Renault Kangoo та Mitsubishi Pajero 2008 року, його дружина водить три автівки – Fiat, Opel та Toyota Land Cruiser (2013). На додачу до всього губернатор задекларував годинник Breguet (Швейцарія) вартістю 160 000 гривень, який придбав у 2012 році. В цілому за рівнем доходів Корнійчук входить в десятку найбагатших глав обласних державних адміністрацій країни, - зазначає УНІАН.

Хто і навіщо проштовхав Корнійчука у губернатори, зрозуміло не до кінця. Про цю персону взагалі небагато відомостей. Якби не е-декларування, Корнійчук лишався б непомітним та непоміченим. Проте тепер він додав нових нюансів до того, ким є делеговані у виконавчу владу креатури від БПП. Однак очолювана Корнійчуком Хмельниччина не бере участі у розігруванні владних портфелів. Тому перенесемося туди, де міститься зараз основний театр дій.

У якості "пост скриптуму"

Говорячи про те, хто може замінити Саакашвілі на його посаді, заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко досить відверто (аби не сказати наївно) зазначає таке:

Звичайно, це буде людина, близька до команди президента Петра Порошенка. За Конституцією, саме глава держави призначає губернаторів. Тому апріорі області очолюють члени його команди.

Гончаренко – людина ще досить молода, не застережена "зубрами" від політики відносно того, що говорити все, що слина на язик принесе, таки не варто. Конституція, звісно, дає президентові карт-бланш, проте наш президент (про що його депутат, мабуть, не в курсі) добровільно урізав свої президентські повноваження, створивши кастинг-бюро з відбору губернаторів.

І хоч робота останнього виглядає відвертою профанацією, кожен й надалі гратиме у свою гру. Нацагентство з питань держслужби гратиме у чесний та прозорий конкурс. Майбутні переможці (підтримані президентом) гратимуть у несподівану радість від свого призначення. Сам Порошенко гратиме у відмову від частини владних преференцій.

А хто ж тоді гратиме у нового одеського губернатора? Можливо, Плачков або Гурвіц. А, можливо, й Ігор Кононенко. А те, що останній є дуже близьким до президента кадром – безумовно, чистої води збіг. Хоча не виключено й те, що жодне з трьох названих прізвищ не буде написано на дверях наступного голови Одеської ОДА. Як каже Гройсман, претендувати на це крісло може "кожна людина". А от отримати бажане – тільки "своя".

Що ж стосується Нацагентства з питань держслужби, то йому можна тільки поспівчувати. Цілком ймовірно, що там працюють гідні люди, котрі щиро прагнуть щось змінити у своїй країні. Проте їхня сукупна роль зводиться для того, аби слугувати ширмою для втілення президентських забаганок. Навряд чи це почесна роль. Проте цілком передбачувана у нинішній політичній ситуації.

Водночас, як повідомляє аналітик Вадим Хомах, станом на листопад 2016 року, в оточенні Президента України Петра Порошенка не залишилося людей, на яких він може розраховувати, якщо в державі загостриться суспільно-політична обстановка.

«Влада в Україні сьогодні - це купа щурів, яка намагається розділити залишки коштів. Остання показова подія - це відсторонення Сергія Пашинського з посади члена Наглядової ради «Укроборонпрому». Це дуже показовий крок, який зробив Президент Порошенко. Так що поряд з ним уже майже немає людей, завдяки яким він може бути впевнений в ситуації. Якщо щось трапиться, то поруч з ним не залишиться нікого, зовсім. І навіть ті люди, на яких він покладає якісь надії - Свинарчук або Кононенко - якщо щось станеться, то їх поруч не буде », - вважає експерт.

А експерт Ігор Харченко висловив думку, що при такій розстановці сил в Адміністрації Президента, якщо в країні почнуться масові акції протесту, ніхто з оточення Президента Петра Порошенко не спробує врятувати його від гніву населення.

Він також додав, що масові акції можуть досягти масштабу перевороту лише в тому випадку, якщо цим займуться люди з оточення Президента.

«Переворот можна зробити тільки зсередини влади. Переворот ззовні не робиться. Тому якщо готується переворот, то це робиться руками людей, які дуже близькі до Президента. Тих, з ким він обговорює справи держави. Президент, звичайно, боїться, він дивиться на поведінку тієї чи іншої політичної сили. І при маніпулюванні цією інформацією можна переконати Президента, що хтось є його ворогом, але при цьому тихо готувати справжній переворот. Кожен з цих факторів небезпечний, коли ж вони накладаються, в сукупності, отримує синергетичний ефект, який може стати вибухом », - зауважив Харченко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 21 Листопада 2016 16:44
А в США це виборна посада.
нелучанин до Анонім Показати IP 21 Листопада 2016 17:20
про виборність голів адміністрацій, суддів бандовлада якось забула як і про більшість демократичних інституцій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus