USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чому збільшується невдоволення волинських аграріїв

31 Грудня 2015 17:33
Невдоволення волинських аграріїв зростає – на їхні плечі «покладуть» додаткові податки. Про те, що сільгоспвиробникам краю буде «туго», говорять й місцеві чиновники.

Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини пояснює, що пропоновані Києвом зміни (ред. сплата ПДВ державі) «забирають» від селян пільгове оподаткування, що лягає на них додатковим фінансовим тягарем.

«За станом на сьогодні, принцип оподаткування змінили: ті, хто вирощуватиме рослинницьку продукцію – залишає собі лише 15% із ПДВ, решта грошей іде у держбюджет. Хто займатиметься тваринництвом, для власних потреб матиме 20% від ПДВ. Хто ж вирощуватиме птицю та свиней – лишає собі 50% від суми сплати ПДВ.

Якщо проаналізувати загальну суму ПДВ аграріїв Волині, якою вони оперували цього року, то «набігає» 250 мільйонів гривень.

Скільки з цієї суми отримає держбюджет – поки не знаємо, бо різна відсоткова ставка й складно точно вирахувати.

У нас пільги знімають, натомість нові преференції не передбачають», – наголошує Юрій Горбенко.

Та додає, що такий стан справ «вдарить» по фінансовій спроможності багатьох господарств, мовляв, буде важко для всіх, а окремі можуть не витримати таких умов і підуть з ринку.

Закон вступає в силу з першого січня.

Зауважимо, що європейська практика теж ставить аграріїв у рівні податкові умови, без преференцій. Втім, Старий світ підтримує сільгоспвиробника й у кожній країні їм дають дотації на гектар землі 300-400 євро.

Нагадаємо, аграрії Волині говорять, що умови, в які їх ставить Київ, призведуть до занепаду малих та середніх господарств, щодо великих – то вони протримаються ще рік-два. Тому заплановані акції протесту будуть безстроковими, втім, перенесли їх із передсвяткових і святкових днів, аби не створювати в країні негатив.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
аграрій Показати IP 31 Грудня 2015 18:01
Не вміють працювати -щасливої дороги!! Приїдуть ті,що без дотацій вміють працювати. А не рахували,що арендна плата за кордоном 300 євро за га та зарплати трошки більші!! Через те не бастують бо великі аграрні боси убрили за кордон відпочивати))
В-52 до аграрій Показати IP 31 Грудня 2015 20:11
Ніхто до нас не приїде та не вкладатиме коштів в країну з червоною лінією корупції ! Бізнесу потрібні стимулюючи податки та прозорі правила гри. Оскільки, два вище згаданих чинника в Україні не існує, тому інвестиції практично відсутні в усіх секторах економіки. Не може держава економічно розвиватись використовуючи МВФ, який діє,як швидка допомога трупу, який смердить. Більше того, найпотужніший це внутрішній інвестор, а не іноземний. Тому, існування корупції це питання існування України, як держави в першу чергу.
аграрій до В-52 Показати IP 31 Грудня 2015 23:24
в нас своїх хватає інвесторів ,тількі землі вже не хватає-такий він неприбутковий цей бізнес))
радован до аграрій Показати IP 1 Січня 2016 07:04
хіба аграрний сектор в Європі не дотаційний?
Анонім до аграрій Показати IP 1 Січня 2016 17:13
Между прочим, страны ЕС дотируют, и весьма ощутимо, своих производителей сельскохозяйственной продукции. Это случайно или для этого имеются определенные причины? ПС. Правда в этом правиле имеется исключение. Швеция оплачивает своим аграриям невозделанные земли. Правда в этой стране для того, чтобы унаследовать ферму необходимо иметь высшее сельскохозяйственное образование. Но при этом Швеция (посмотри на карту, где она находится), является экспортером сельскохозяйственной продукции.
волинянам Показати IP 31 Грудня 2015 18:42
не платять податків аграрії, потрібно просто все прозоро робити, а то усі на джипиках, їхні діти також а державі платити зась
Анонім Показати IP 2 Січня 2016 17:04
подивіться, на яких машинах їздять голови агропідприємств, тоді відпаде бажання дотувати сільське господарство
СЕЛЯНИН З РОЖИЩ... Показати IP 3 Січня 2016 15:47
ПАХНЕ 1917 РОКОМ ..АНОНІМИ ХОЧУТЬ ЗНОВ ВСЕ ПОДІЛИТИ І ДЖИПИ І ТРАХТОРА І ЗЕМЛЮ ЗАБРАТИ....А 15 РОКІВ ТОМУ ПАЛЬЦЯМИ БІЛЯ ВІСКА КРУТИЛИ НА ТИХ ХТО ЗЕМЛЮ ПОБРАВ І ПОЧАВ ТЯЖКО ІТИ ДО СВЕЇ МЕТИ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus