USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи зможе Луцька влада забезпечити бійців АТО житлом?*

12 Листопада 2015 19:00
Обіцянки за рік забезпечити усіх бійців АТО квартирами - міф. Але за декілька років системної, цілеспрямованої і відкритої роботи виконати це зобов’язання - реально. Просто варто поставити таку мету, а способів її реалізації у органу місцевого самоврядування більш ніж достатньо.

Так вважає кандидат на посаду Луцького міського голови, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк.

На його думку, органи місцевого самоврядування мають прийняти цільові системні програми забезпечення квартирами воїнів АТО і тих, хто потребує покращення житлових умов, залучивши соціально відповідальний бізнес. І за декілька років можна забезпечити таких людей житлом.

Зауважимо, в програмі кандидата вказане зобов'язання за 5 років забезпечити житлом родини, які втратили своїх бійців під час бойових дій на сході.

«Звичайно, має бути міська програма. Як, скільки квартир на рік. Я не кажу, що всім учасникам АТО можна за один рік дати квартири. Жоден міський голова, жодна міська чи обласна рада, жоден благодійний фонд цього не зробить. Але це має бути системний, прозорий підхід. Щоб людина знала, коли і що вона отримає. Щоб не було так, що військовий, виживши на війні, помре від старості, а квартиру йому дадуть через 30 чи 40 років, так як у нас це відбувається», - пояснює він.

На думку Товстенюка, до цієї програми потрібно залучити забудовників, і однією з умов видачі дозволів на будівництво має бути виділення частини житлової площі на соціальні потреби міста. Сьогодні ж, попри те, що у Луцьку продовжують активно зводити багатоповерхівки, вартість метру квадратного лише збільшується, натомість гостро стоїть питання відсутності інвестиційних проектів, реалізація яких передбачає зведення соціального житла.

ЧИТАТИ ЩЕ: БУДІВЕЛЬНИЙ ХАОС У ЛУЦЬКУ: БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ МІСЬКОЇ ВЛАДИ ТА ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ

А держава, хоч і задекларувала, що забезпечить житлом принаймні родини загиблих воїнів, але й цього не може зреалізувати. До прикладу, луцький бюджет отримав 2,5 мільйона гривень від держави на придбання квартир для родин загиблих воїнів під час антитерористичної операції та інвалідів I-II групи з числа військовослужбовців. Але їх використання обмежили вартістю метра квадратного житла. Мінрегіонбуд визначив, що вартість метра квадратного такого житла має складати 6,8 тисячі гривень. Та у Луцьку таких цін не бачили. Мінімальна вартість метра квадратного в Луцьку – 14 – 14,5 тисячі гривень.

Крім того, більшість земельних ділянок, які надаються родинам загиблих Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО аж ніяк не вирішують їхніх житлових проблем. Сьогодні від них відкуповуються земельними ділянками, яким далеко не всі можуть дати раду.

«Має бути інший підхід, прозорий і зрозумілий усім. Міська, районні, обласні ради повинні дбати про тих людей, які відстоювали свободу на сході, а не маніпулювати чи зловживати такими речами як виділення земельних ділянок, які взагалі або нічого не коштують, або на них немає комунікацій. Учасник АТО нібито отримав подачку у формі цієї земельної ділянки, але для того, щоб там побудуватися, треба ще 1-2 мільйони гривень витратити, щоб підвести комунікації. Такого не повинно бути», - каже Олександр Товстенюк.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПОМЕРТИ ЗА ЗЕМЛЮ. ІНДИКАТОР ПОПУЛІЗМУ ЛУЦЬКИХ ДЕПУТАТІВ

Про те, що піклування про бійців АТО у Фонді, – не порожні слова, свідчать факти. Так, з лютого 2015 року за підтримки Фонду «Новий Луцьк» в Луцьку діє програма реабілітації бійців АТО. Власне, піклуватися про них мала б держава, але сьогодні військові сам на сам зі своїми проблемами. Хоча вони надзвичайно потребують підтримки і допомоги психологів.

Програма реабілітації бійців АТО від Фонду не постійнодіюча, бо її автори вірять, що війна врешті закінчиться, і все в країні налагодиться, - зауважує Олександр Товстенюк. «У рамках цієї програми, фахівці працюють не лише з бійцями, а й з дружинами, батьками, дітьми. Їм надають допомогу психологи, ми відправляємо їх в санаторії, з ними проводять арт-терапію. Але це треба робити на загальнодержавному рівні. Бо збільшується алкоголізм, домашнє насильство, а влада нічого не робить. Бійці вчиняють самогубства, але про це мовчать. І це лише початок, а що буде за рік-два?», - наголошує кандидат на посаду міського голови на необхідності реабілітації бійців.

Так, уже майже півтисячі бійців та членів їх сімей стали учасниками програми з психологічної реабілітації, впровадженої Фондом, до якої залучаються психологи зі Східноєвропейського національного університету. Разом з тим, ця робота не обмежується обласним центром: у рамках співпраці з Ковельським центром допомоги 51 ОМБ протягом березня-вересня цього року майже 100 бійців отримали допомогу завдяки проекту «Зігрій душу».
До слова, депутати Луцької міської ради підтримали ініціативу депутатської групи «Новий Луцьк» щодо введення ставок психологів в луцьких медзакладах для допомоги бійцям АТО.

Разом з тим, у Фонді «Новий Луцьк» не спиняються на цьому, адже розуміють, що учасники АТО та їх родини потребують постійної підтримки. Так, 1150 бійцям вже виплачена одноразова матеріальна допомога в розмірі 1000 гривень. Допомогу отримали й 7 сімей, які, на жаль, втратили чоловіків на цій війні: 6 родин отримали по 100 тисяч гривень і ще 2 родини по 50 тисяч (у одного із загиблих було два шлюби).

Пам’ятаючи про загиблих, Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» піклується і про живих захисників України. Особливої уваги потребують поранені бійці. Адже часто їм потрібна кваліфікована допомога, яка є дуже дороговартісною. Так, більше 300 тисяч гривень на лікування 9 військових було виділено з початку року.

Ця робота триває постійно і системно. До прикладу, за підтримки Фонду і спілки ветеранів Афганістану будується комфортабельна база відпочинку, яка, водночас, виконуватиме функції реабілітаційного центру для волинських учасників бойових дій на березі озера Світязь.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДУШЕВНІ РАНИ ВОЛИНСЬКИХ ВОЇНІВ ЛІКУВАТИМУТЬ НА БЕРЕЗІ СВІТЯЗЯ

Зрештою, боротьба за краще життя у бійців АТО тільки починається. І влада, у тому числі й міська, має не закриватися від них, відкуповуючись «подачками», а дати можливість жити так, щоб вони не шкодували, що захищали свою країну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Міф Показати IP 12 Листопада 2015 19:20
Це в якій країні, щоб отримати квартиру, потрібно скалічитися чи на туберкульоз захворіти. А нормальній людині, яка працює на державній роботі і податки справно в ту ж державу платить, то про квартиру і не мріяти. Добре, хоч батьки при совку отримали.
Душман Показати IP 12 Листопада 2015 19:54
Моя велика повага бійцям АТО !!! І бажаю що б всі отримали житло !!! Та війська з Афгану вивели у 1989 році , а квартири чи ділянки під забудову ще багато не отримали .
Тарас Чурило Показати IP 12 Листопада 2015 21:03
Звичайно ні, квартири в Луцьку тільки для суддів, прокурорів, міліціонерів, ну і ще для "наближених"
Привіт Показати IP 12 Листопада 2015 21:13
Україна виснажена війною на жаль не спроможна забезпечити усіх допомогою негайно. В четвертому абзаці це підтвердив навіть кандидат економічних наук О. Товстенюк.
пенсіонер Показати IP 12 Листопада 2015 21:56
колись священе діло було боронити країну ...зараз за це всі хочуть статусів, пільг...і нерозуміють люди що все це потрібно владі бо на всякі пільги , статуси виділяються мілардні кошти ....а це саме їми можна і поживитись ..ось і корупція ., нажаль я вже непобачу процвітаючу Україну ....бо внас "замкнути круг"...пільги,статуси , посвідчення , субсидії гроші , корупція ....... і так базкінечно !"
Ностра Показати IP 13 Листопада 2015 00:00
"Соціально відповідальний бізнес" - це, в тому числі і банки. Банки вилучають житлову нерухомість у боржників, а потім не можуть реалізувати. То чому ж не віддати ці квартири бійцям АТО?
Коза до Ностра Показати IP 13 Листопада 2015 12:09
Банки комерційні підприємства, які живуть за рахунок прибутку. Якщо вони наліво і направо роздаватимуть свої прибутки (у тому числі вилучені за непогашені кредити квартири), то дуже скоро стануть банкротами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus