USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Померти за землю. Індикатор популізму луцьких депутатів

21 Лютого 2015 19:00
Одвічні чвари між сусідами розпочиналися із земельних питань. Свого часу достаток вельмож визначався кількістю земель. На сьогодні площа вже не є тим фактором, який визначає багатство держави. Є випадки, коли мешканці маленької країни є багатшими за жителів великих держав.

Однак свою землю, кажуть древні закони, треба захищати. І якраз це щохвилини роблять військовослужбовці, які ціною своїх життів боронять країну.

А тим часом, в тилу, в древньому Лучеську, місцеві депутати, яким ці ж захисники колись віддавали свої голоси, вирішують - видавати їм земельні ділянки чи ні.

Нагадаємо, одна з політичних сил, яка сьогодні зберегла владу лише на місцевому рівні, намагається просунути в Луцькій міськраді рішення про мораторій на виділення землі усім, окрім учасників антитерористичної операції.

Згодом подібне звернення надсилає в місцеві ради обласна рада, аби місцеві ради першочергово надавали земельні ділянки військовослужбовцям. Та луцькі чиновники йдуть далі, кажучи, що землі в Луцьку фактично немає. Тож категорії тих, хто може претендувати на землю, пропонують звузити. Так, земельним управлінням хочуть рекомендувати віддавати перевагу родинам загиблих військовослужбовців та тих, хто має 1 групу інвалідності.

Себто, щоб отримати землю в Луцьку треба або померти, або на все життя залишитися калікою.

Це ж саме й каже депутат Юрій Вега, і знову пропонує сесії розглянути проект рішення «Про тимчасове призупинення прийняття рішень міської ради щодо надання (відведення) земельних ділянок у приватну власність під індивідуальне житлове будівництво з метою позачергового забезпечення земельними ділянками військовослужбовців, які виконують або виконували завдання зі здійснення антитерористичної операції на сході України». Бо, мовляв, попередній проект рішення має «підтекст» і тому за той він утримається від голосування, натомість подає власний.

Водночас, ніхто не задумується над тим, чи зможе вдова з малолітніми дітьми, без годувальника, або чоловік без руки (ноги, рук, ніг, ока….) збудувати будинок навіть на ділянці, де є комунікації. А там, де їх немає – ситуація ще цікавіша.

Над цим фактично ніхто не замислюється. А ось подискутувати на цю тему – готові всі.

Так, приміром, земельні питання розглядали під час засідання комісії міськради з питань підприємництва 19 лютого. Зокрема, депутати підтримали звернення облради і рекомендували 2 групи, кому першочергово надається земля.

«Таке рішення - як реакція на звернення обласної ради і бажання хоча б частково допомогти цим людям», - каже секретар міськради Сергій Григоренко.

До слова, згідно з даними Луцької міської ради, в Луцьку лише за три хвилі мобілізації до війська пішло більше 800 чоловіків. Нині вже луцький некролог налічує два десятки обірваних життів. А ще у місті кілька десятків тяжко поранених. А ось щоб видати всім мобілізованим по ділянці, розкидаються в міськраді цифрами, треба 250 гектарів землі, яких у міста немає.

Натомість, представник нині провладної партії, яка намагається набрати електорат після неочікувано низького результату парламентських виборів, Роман Романюк починає говорити красиві слова, мовляв, чому всі вчепилися до земельної ділянки як до солодкої цукерки. Адже воїни АТО заслуговують на краще, а земельна ділянка не знімає біль втрати. Та далі голослівних красивих заяв, які, можливо, віднайдуть відгук у серцях виборців, цей депутат йти не наважується. Щоправда, Роман Романюк вважає, що сім’ї загиблих повинні претендувати на грошову матеріальну допомогу для вирішення своїх питань. А ще йому « здається, 90% усіх тих земельних ділянок розглядається лише як:

а) – можливість їх отримати;

б) – перепродати, щоб отримати матеріальну допомогу і вирішити інші питання».

Слова про матеріальну допомогу сказані. Але разом з тим депутат погоджується: в міському бюджеті немає коштів. Тож слова знову залишилися словами, а виборці їх мали б почути.

Варто зауважити, депутат Володимир Самуляк розповів, що йому часто доводиться працювати з тими, хто йде до війська та з їх сім’ями. «Вони не мають коштів придбати собі елементарне - ні аптечок, ні зимового вбрання, і ця людина отримує 10 соток в полі без води, без газу. Якщо людина не має 2 тисячі гривень, що вона робитиме з цією землею? Можливо, варто працювати над тим, як наповнити бюджет, адже чинна постанова 13.03 про безкоштовне забезпечення житлом. Але там є умова: за наявності коштів у бюджеті. Немає – не діє ця постанова», - додає він.

Власне, зобов’язувати видавати земельні ділянки першочергово лише одній пільговій категорії (на разі йдеться про воїнів АТО, і, ймовірно, – загиблих і скалічених) і не видавати іншим, в міськраді не мають права, адже це – протизаконно. Подібні рішення можуть бути лише рекомендаційними.

Рівень популізму в спічах обранців громади часто зашкалює. А чим ближче до вборів, ставки підвищуються. А популізм, як відомо, не надає механізму вирішення проблеми. Тож, поки дужі чоловіки, яких медкомісія визнала придатними для служби, проливають свою кров, залишають на полях бою свої кінцівки, в місцевих радах готуються їм видавати землю. Але це дуже схоже на те, ніби від них намагаються просто відкупитися. Бо невідомо, чи вистачить кожному мужчині сміливості, який не завжди приходить на засідання, чи покидає сесійну залу ще задовго до завершення сесії, або ж просить колегу натиснути замість нього кнопку під час голосування, подивитися в очі тим, хто повертається з війни. Адже там інші закони. Набагато простіші. Або ти, або тебе. І часто крапку в цьому питанні ставить не слово, а свинець.

До слова, уже опісля згаданої вище комісії стало відомо, що з 740 волинських обранців громади 540 оповіщено про необхідність пройти медогляд. Із них лише 298 пройшли відповідний огляд. Придатними до служби виявилися 24 депутати, 74 непридатні, 164 скерували на додаткове обстеження, а 242 взагалі не з’явилися проходити обстеження.

P.S. Тим часом Луцький гарнізонний військовий госпіталь переповнений. Хворі лежать в коридорах. Ті, хто присягнув на вірність країні і бачив смерть, ходять цими коридорами, спираючись на милиці, перев’язані бинтами…

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
дідо Показати IP 21 Лютого 2015 19:05
Бют та свабода десять років керують земельною комісією. Десять років йде розкрадання земель. Тільки один Гриб заграбастав аж три ділянки.
до дідо до дідо Показати IP 22 Лютого 2015 12:07
Олег, за що ти так не любиш Гриба?
дідо Показати IP 21 Лютого 2015 20:11
Я старий Бютівець завжди голосую за нашу лідерку Юлію Володимирівну Тимошенко! БЮТ-це майбутнє України!
Анонім до дідо Показати IP 21 Лютого 2015 20:26
вана варовка та сосулька путлєра.
лучанка соромно за т Показати IP 21 Лютого 2015 21:45
одумайтесь і знайдете те, що потрібно дати людям.
Волинь Показати IP 21 Лютого 2015 23:03
Наших депутатів-перевертнів треба гнати подалі від того корита . Все вони ділять, Все вони рішають. Романюк вже пів Луцька продав. Коли вже подавиться ?
добродій Показати IP 22 Лютого 2015 08:41
На війну депутатів злуцька земельку захищати
неля Показати IP 23 Лютого 2015 09:56
не зрозуміла, де тут аналітика? Просто якийсь набір речень, які, по суті не пов’язані між собою. Який змістовий сенс???? Змістове навантаження? По-перше, використані давно відомі факти. А по-друге, Юліє, скільки вам заплатили за ці нісенітниці? Дуже непрофесійно, я розчарована(((
і я до неля Показати IP 23 Лютого 2015 10:15
Погоджуюсь, 10000000% - проплачена стаття((((
неля до і я Показати IP 23 Лютого 2015 10:27
На жаль.....
Юлія Малєєва до неля Показати IP 23 Лютого 2015 12:48
Відповідаю єдиний раз. До відома читачів, яким цікаво, скільки мені за це заплатили. Це - власна думка. Скажу лиш одне: саме на земельному питанні наші політики вміють гарно піаритися. В них немає ЖОДНИХ конкретних вирішень проблем сімей бійців. А кидати репліки про доцільність-недоцільність подібних рішень - дешевий піар напередодні виборів, адже саме на цьому питання можна продемонструвати, які всі у нас ура-патріоти. Під час таких обговорень можна кидати одне в одного звинуваченнями, виходити демонстративно із зали. і т.д. Власне, на це у вас, шановні читачі, є мізки, аби відрізняти зерно від полови. А коли я чую, коли наші депутати піаряться на темі АТО, в мене перед очима щоразу постають фото тих хлопців, які загинули. Бо саме я кілька тижнів напередодні Нового року систематизувала інформацію про тих загиблих, шукала їхні фото. І я от думаю, маленьким сиротам легше стане від тієї ділянки в полі? Чи вдові хтось з депутатів там будинок збудує?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus