USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Давос-2017: від ейфорії до посипання голови попелом

18 Січня 2017 16:04
Вчора у Давосі відкрилася 47-а щорічна сесія Всесвітнього економічного форуму, яка триватиме до 20 січня.

Як пише Володимир Панченко у своєму блозі на uainfo, першочергова мета форуму - дати меседжі, які будуть формувати думку і дію світових лідерів як в бізнесі, так і в управлінні державою, на наступний рік. 2016 рік - це була ейфорія від початку четвертої промислової революції, У 2017 році це лише одна з панелей.

Натомість, з його слів, у двох блоках відкрито говориться про крах глобалізму і капіталізму у нинішньому вигляді. У 80-ті роки на хвилі перемоги у Холодній війні розвинуті країни відкрили для себе соціалістичний світ, прогавивши розвиток Китаю і частково Індії. За останні 30 років Китай зумів перехопити ініціативу, і в Давосі уже говорять про «азійське сторіччя». Західному світу треба думати, як вже працювати з цими наслідками.

На відміну від домінуючої на Заході нині політики протекціонізму, Китай, як не дивно, буде потужно підтримувати ідеологію відкритої економіки. Він тепер сильніший і дешевший, просуває свої продукти. Відтак йому треба ринки Америки і Європи. Ми побачимо в наступні роки Індію, Індонезію, вони будуть перехоплювати ініціативу і формувати порядок денний для світу.

Давос формує ідеологічний порядок денний. Фукуяма, наприклад, визнає свої провини. Скоро буде посипати голову попелом за те, що описав кінець історії, мовляв, тепер вже не треба напрягатися, бо західний світ переміг комунізм. Останній був жахливим, небезпечним, але коли перемогли його, відкрили ящик Пандори. Китай розвинувся за ці 30 років, тепер не знають, що з цим робити.

Додамо, Україна представлена в неофіційній частині Давосу, її немає в офіційному робочому розкладі форуму, як в минулі роки, повідомляє golos.ua. Глава держави Петро Порошенко в перший день встиг провести низку зустрічей, проте експерти констатують спад зовнішньополітичної активності президента в останні місяці.

У статті згадуються моменти з попередніх форумів.

Так, у 2015 році Президент Петро Порошенко привозив з собою до Давоса фрагмент обшивки автобуса, обстріляного під Волновахою. Він був в центрі уваги на форумі, темою якого був «Новий глобальний контекст». «Повірте в Україну», - закликав Петро Порошенко.Свою готовність стати донорами українських реформ тоді підтвердили Естонія, Литва, США, Словаччина, Швеція і в цілому Європейський Союз.

У 2016 році темою Давосу стало «Оволодіння четвертої промисловою революцією». В результаті своєї участі, глава держави повідомив про домовленість з директором МВФ Крістін Лагард про продовження кредитування України в 2016 році і назвав суму - 7 млрд доларів. «Я абсолютно впевнений, що ми знаходимося в прекрасній формі співпраці з МВФ, Світовим банком», - говорив тоді П. Порошенко.

Але протягом 2016 року МВФ надав Україні лише 1 млрд доларів. В уряді сподівалися на ще 1,3 млрд до кінця року. Але фонд поки їх не надав. Від кредиту МВФ нібито залежало надання макрофінансової допомоги Європейським Союзом. Але ЄС обіцяних 600 млн євро не дав, зажадавши натомість дозволити вільне вивезення лісу з України.

На нинішньому форумі, українське питання не окреслено окремим рядком у програмі. Глава держави виступить з промовою під час сесії «Рух на схід: посилення європейського сусідства», візьме участь у засіданні світових економічних лідерів «Чуйне і відповідальне лідерство в багатополярному світі» і дебатах «Новий договір для Європи».

Як повідомляє "112 Україна" , у другий день роботи Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі президент України Петро Порошенко проведе зустріч з азербайджанським колегою Ільхамом Алієвим, а також делегацією Євросоюзу і головою європейського парламенту Мартіном Шульцом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ххх Показати IP 18 Січня 2017 19:39
здулась шоколадна дупа.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus