USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Екологічний вандалізм на вулицях Ковеля

12 Квітня 2014 11:27
Озеленення – це вітрина, обличчя міста. Зелені насадження створюють йому своєрідний мікроклімат, надають неповторного колориту, часом скрашують невдалі архітектурні ансамблі.

«Це досягається відповідним підбором порід, їх розміщенням, штучним зміненням природної форми тощо. Вміння підстригати живі рослини у вигляді шпалер, бордюрів, або різних фігур веде свої витоки з античних часів і про це написано чимало книг», – каже ковельський еколог Василь Козак.

Як писав давньоримський політичний діяч, письменник і адвокат Пліній-молодший, штучне формування рослин досягло у Древньому Римі надзвичайної віртуозності. З них робилися написи на газонах, фігурки птахів, звірів та людей, фантастичні будівлі з колонами, фази. Існував тоді навіть цех садових майстрів, яких називали «топіаріями». Пізніше мистецтво формування рослин отримало назву «топіарного».

Знали б ті древні майстри, що витворяють сучасні ковельські «топіарії», які перетворили ще донедавна зелене місто на вулиці з гнилими пеньками.

«Внаслідок жорстокої і неграмотної підрізки дерева масово всихають, а нових майже не висаджують. Ще донедавна 50-60-річні липи, клени, каштани зростали на вулицях Ковеля, створювали комфортний затишок влітку та взимку. Власне, всяке дерево красиве завдяки своїм кронам, корі, листю. Але тут втрутилася міська влада. Дерева почали перерізати навпіл, або так їх «обчикрижувати», що ті стали всихати, виглядати так, наче «після Чорнобиля». Багато хто з ковельчан обурюється, але недалекі міські чинуші втокмачують, що це – гарно, мовляв, так «зверху» начальство каже. Цікаве у нас начальство! Але чому його так мало виганяють?» – мовить Василь Козак.

Років п’ятнадцять тому ковельські вчителі біології нараховували у місті 127 дубів. На сьогодні їх залишилося лише кілька. Можливо, треба було б «обрізати» ще й міських начальників!
Зі слів еколога, дерева, що не всохли зразу, обросли дереворуйнівними грибами, як докір місцевій владі. Зовнішні покриви (кора) надійно захищають дерева від проникнення патогенних організмів і, насамперед, дереворуйнівних грибів. І чим більше рана, тим більша ймовірність проникнення туди інфекції. Річ, в цілому, добре відома садівникам, але не градоначальникам.
«У пресі часто виникають дискусії: на скільки років слід обирати міських голів – на чотири, чи п’ять? Думаю, у малих містах ці строки не повинні бути великими. При «совєтах» були два роки. За довгий термін шкода від таких голів «з вухами» дуже велика. І ще хотілося б нагадати озеленювачам: не всі дерева переносять «обрізку». Хворобливо на це реагує береза, клен Лорберга та багато інших дерев», – стверджує Василь Козак.

Державними нормативними актами передбачена відповідальність за псування зелених насаджень. Зокрема, про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України від 8 квітня 1999 року за № 559 «Про такси для обчислення шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів». У даному випадку збитки складають сотні тисяч гривень. До речі, у Волинській області є навіть міжрайонна природоохоронна прокуратура. Але ковельчани часто запитують: «Як зберегти насадження від самої міської влади?»

Пройдемося з фотоапаратом вулицями Ковеля…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Корінний лучанин Показати IP 12 Квітня 2014 12:17
Це досить символічне обрізання дерев. Радянщиною запахло- так раніше за тих часів робили, ОЧЕВИДНО в КОВЕЛІ треба обовязково проводити ЛЮСТРАЦІЮ чиновників місцевого розливу. І не обовязково тут згадувати давньоримських політичних діячів. Тут наглядно демонструється ТУПІСТЬ ТА НЕОСВІЧЕНІСТЬ місцевих начальничків та їх виконавців. ОТ І ВСЕ! ПО ЗНАННЯМ ЦЕ ДВІЙОЧНИКИ!!! Скрізь до хрипоти з трибун кричать про захист довкілля а ділі ОДНЕ ВАРВАРСТВО! Люблять показувати масове прибирання сміття в парках з участю "свідомої" частини молоді та добровольців , але побуті все відбувається все до навпаки. Після прибирання та після свят - ГОРИ СМІТТЯ НА ПРИБРАНИХ ТЕРИТОРІЯХ! УРА НАМ! НАПЕВНО ТРЕБА ВСЕ ТАКИ ПРИЙНЯТИ ЯКИЙСЬ МОРАЛЬНИЙ КОДЕКС СУСПІЛЬСТВА, як це існує в ЧЕХІЇ! СМІТИТИ там це ВЕЛИКА ГАНЬБА для кожної людини!!!
Варвари у владі Показати IP 12 Квітня 2014 12:36
Дерева знищені. Фасади будинків знищені. Зате у Ковелі при владі мером огуєнний еколог Олег Кіндер. І його партія "Батьківщина". "Миру-мир!" і червоний мазок Тимошенко на стіні виглядає з першої великої фотографії. А деревам оголошена справжня війна. Кажете ковельську владу треба "обрізати"? Вони й так обрізані. Гнилі і трухляві.
22 Показати IP 12 Квітня 2014 12:55
Хоч це все і так, але Козак - напівадекватна людина. Де він був тоді, коли працював у Держекоінспекції? Прокинувся тільки зараз? І що можна взагалі сказати про людину, яка захищала кандидатську по грибах у Туркменії? До речі, гриби, що на деревах, цілком їстівні, пістряк чешуйчатий.
переадекватному до 22 Показати IP 12 Квітня 2014 13:29
Якщо "це все і так", то до чого наїзд на Козака? Краще задай питання відомому екологуїсту Кіндеру, а то все точить і підточує. Короїд-довгоносик. Заздриш кандидату наук Козаку? Захистись сам хоч на доктора. Тим більше в Туркменію їхати вже не треба. Міцелію на Волині достатньо. Навіть більше - грибок завівся в деяких владних черепних коробках. Поле для досліджень ого-го яке! А щодо піздряків чешуйчатих, то чого ж ти їх досі не з'їв?
до 22 Показати IP 12 Квітня 2014 13:54
У статі мова про обрізані дерева, а не за Козака. Зразу видно прихлєбатель кіндеровий строчить коменти.
Громадянин Показати IP 13 Квітня 2014 11:28
А де ж ковельський еколог Романовський? Знов з підприємців "зшибає" на 100 гр.?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus