USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Лучанам чиновники не пояснюватимуть, як побороти монополію ЖЕКів

27 Серпня 2015 15:50
Уже до липня 2016 року лучани повинні визначитися, хто обслуговуватиме їхні будинки. Проте насьогодні мало хто достеменно знає про те, як і що треба зробити, аби стати повноправним господарем у власній багатоповерхівці.

Відтак, департаменту ЖКГ пропонували розробити програму і план заходів щодо демонополізації ЖЕКів на ринку комунальних послуг. Проте депутати міськради вважають, що це питання не на часі і залишили лучан сам на сам зі своїми комунальними проблемами.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном.

У мешканців багатоквартирних будинків буде 2 шляхи: самоорганізуватися або приготуватися до нового управителя, який буде розпоряджатися їхніми коштами. Ним може бути як фізична, так і юридична особа, яка згідно з договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території, та належні умови проживання, а також задоволення господарсько-побутових потреб. Згідно з чинним законодавством, визначати його мешканці будуть колективно, під час загальних зборів.

Звичайно, для громади це - шанс взяти відповідальність на себе та позбутися посередника. Але, на жаль, більшість не знає не лише механізмів створення ОСББ, чи пошуку управителя, та й взагалі про наявність такого закону. Люди не знають, як правильніше це зробити. Час минає, потрібно приймати рішення.

Члени депутатської групи «Новий Луцьк» розробили проект рішення, яким пропонується департаменту ЖКГ розробити програму і план заходів демонополізації та розвитку конкуренції на ринку комунальних послуг.

Зі слів члена депутатської групи «Новий Луцьк» Ігоря Поліщука, одна з цілей такого проекту рішення - поінформувати населення про проблематику, аби лучани самі могли обирати управителів будинків, або ж створювати ОСББ.

Натомість, департамент ЖКГ пише відмовні листи, мовляв, до виконання закону вони приступатимуть через рік. Адже до 1 липня 2016 року українці мають час, щоб або створити ОСББ, або обрати управителя. Якщо цього мешканці не зроблять, то тоді департамент призначатиме «управдомів» сам. Та більшість лучан не знають, що і як робити, куди йти, як само організовуватися.

Власне, сьогодні ЖЕКи, користуючись необізнаністю населення, всіляко намагаються переконати лучан, аби вони не відмовлялися від них, як надавачів послуг. А відмовки дертаменту ЖКГ не стосуються проекту рішення: адже чиновникам не пропонують розпочати призначення управителів раніше часу, а зробити інформацію про реформування галузі якомога доступнішою. Таким чином, за рік можна було б уникнути нарікань на кшталт «а ми не знали», «а нам не сказали», якщо лучани протестуватимуть проти призначення управителів департаментом ЖКГ.

Натомість проект рішення в сесійній залі спробували покритикувати:депутат Юрій Корольчук зауважив, що цей проект рішення «не на часі». Депутат Юрій Вега почав говорити про те, що сьогодні формується новий монополіст – Асоціація ОСББ, хоча це й не стосується самої суті проекту рішення.

Депутат Іван Корчук повважав, що нині варто хіба розробити концепцію, а не програму чи план заходів, оскільки для реалізації згаданого закону не прийняті необхідні підзаконні акти.

Зрештою, прямих заперечень про те, що варто провести інформаційну кампанію з населенням, пояснити людям, що їх чекає з липня 2016-го і, які вони мають права, в залі не прозвучало.

Як додав голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов, за рік держава відмовиться опікуватися будь-яким будинком. За 10 місяців люди залишаться сам-на сам зі своїми проблемами, а департамент ЖКГ візьме управління будинками в свої руки і вчергове зможе лобіювати інтереси міських ЖЕКів, як підприємств-надавачів послуг.

Та вчергове проект рішення депутати «заговорили», не підтримали. Таким чином, обранці громади залишили лучанам можливість самотужки шукати інформацію про те, як їм самоорганізуватися і дбати про свої багатоповерхівки.

ЧИАТИ ЩЕ: ПОЛІТИЧНІ ІГРИ В ЛУЦЬКУ: ЯК КНОПКАМИ «ЗА» І «ПРОТИ» ВИРІШУЮТЬ ДОЛЮ МІСТА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
111 Показати IP 27 Серпня 2015 17:03
завтра 28.08.2015 о 14,00 буде відкриття меморіальних дошок на честь загиблих героїв Войчук О. та Прокопчук В. на стіні будинку де вони проживали б-р дружби народів 2.
мешканка Показати IP 28 Серпня 2015 13:23
Невже хтось вірить що ОСББ це панацея. Іне така свята Юля Сабатюк. На кредитах добре гріє руки .І Бондарук з нею заодно.
необізнаність - шлях до мешканка Показати IP 31 Серпня 2015 14:58
Пасивність депутатів просто вражає, хоча чому тут дивуватись.... А що "мешканка" на вашу думку панацея??? залишити все так як є???? ви хоч розумієте, що з настанням 2016 року тарифи зростуть ще більше, в т.ч. на утримання будинку і прибудинкової території. І от тоді шукати панацею буде вже пізно, так як кредитів для ОСББ держава вже давати не буде, це вже буде не на часі. Проектом рішення не визначали святість Сабатюк, і не голосували за те, щоб віддати їй багатоповерхівки у власність і користування, проектом рішення пропонували кожному донести те, що якщо вони зараз не подумають про свій будинок, то про нього подумають управителі, які закинуть ту ціну за послуги, яку захочуть вони. В ОСББ навіть розмір внесків люди самостійно на загальних зборах визначають, а чи запитають управителі, які прийдуть у ваш будинок про те, який внесок ви готові платити за послуги????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus