USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Лучанам можуть дозволити голосувати за петиції онлайн

29 Вересня 2015 15:31
Територіальним громадам Луцька хочуть надати можливість приймати активну участь у вирішенні проблем міста, а також визначення їх пріоритетів із допомогою електронних петицій.

Про це під час засідання постійної комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту сьогодні, 29 вересня, повідомив автор проекту рішення, член депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов.

Так, з його слів, подібну практику уже використовують в Кузнєцовську. Зокрема, містяни активно голосують за пріоритетність проблем рідного міста. До прикладу, за встановлення дитячих майданчиків, ремонт доріг та асфальтних покриттів та інші. Голосувати мають право лише авторизовані користувачі, що виключає можливість «накручування» голосів однією і тією ж людиною.

Однак, на думку обранця громади, при підрахунку голосів необхідно враховувати густоту населення кожного міста. Наприклад, «поріг» для проходження петиції у Кузнєцовську становить 50 голосів, то у Луцьку було б доцільно встановити межу у мінімум 300 голосів, після чого петиція повинна бути розглянута міською радою.

Згідно із проектом рішення, петицією є колективна вимога лучан (звернення, пропозиція, скарга, прохання, клопотання), яка подається на розгляд Луцької міської ради. Петиція може бути подана з будь-якого питання місцевого значення.

Початок процедури подання петиції розпочинається із реєстрації проекту петиції на сайті Луцької міської ради. Зареєструвати проект петиції може повнолітня особа, що постійно проживає у Луцьку шляхом заповнення спеціальної форми на офіційному сайті міської ради або через Центр надання адміністративних послуг.

Збір голосів в підтримку петиції здійснюється протягом 14 днів від дня реєстрації проекту петиції. Голосувати в підтримку петиції можуть громадяни, що пройшли реєстрацію на офіційному сайті ради. Громадяни, які не мають можливості або необхідних знань для голосування в підтримку петиції через мережу інтернет, можуть одноособово чи колективно звернутись із відповідною письмовою заявою до Центру надання адміністративних послуг.

Петиції вважається підтриманою та внесено на розгляд Луцької міської ради, якщо в її підтримку проголосувало не менш як 300 осіб. Підтримана лучанами петиція є обов’язковою до розгляду в позачерговому порядку на початку найближчого пленарного засідання міської ради та/або її виконавчого комітету без необхідності внесення проектів рішень чи застосування інших процедур. За результатами розгляду петицій Луцька міська рада та/або її виконавчий комітет приймає рішення, яке доводиться до відома громадськості.

Рішення підлягає офіційному оприлюдненню шляхом його опублікування в ЗМІ.

«Діяльність місцевої ради повинна бути спрямована на реальне вирішення проблем, на врахування якомога більшої кількості думок та пропозицій. В сучасних умовах висунення та вирішення актуальних для громадян проблем може (і повинно) бути реалізовано за допомогою електронних систем та мережі інтернет. Для багатьох країн така форма прямої демократії є усталеною практикою», - вважає автор проекту рішень.

Тож, члени комісії таку ініціативу підтримали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus