USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк може відмовити дітям з сіл йти в міські садочки й школи

10 Червня 2016 11:07
Мешканці прилеглих до Луцька сіл не бажають приєднуватися до міста, проте міськими благами користуються. В міській раді подумують про жорсткі міри до навколишніх сіл. Щоправда, такі дії йдуть всупереч чинному законодавству.

Про це стало відомо під час засідання регіональної платформи з розвитку місцевого самоврядування сьогодні, 10 червня.

У рамках проекту «ПУЛЬС», який реалізується Асоціацією міст України за підтримки USAID, у Луцьку відбулося обговорення особливостей провадження в дію змін до Конституції України в частині децентралізації.

Заступник Луцького міського голови Юрій Вербич розповів, що Луцьк був тільки за те, щоб суміжні території приєдналися до міста, міські чиновники написали відповідні листи в прилеглі сільради, але отримали відмову.

Лише днями до міськради звернулися 150 осіб з ініціативної групи Прилуцької громади, які бажають приєднатися до міста.

«Щоб місто розвивалося, має бути земля, але, на жаль, вільних ділянок немає. Натомість в садочках Луцька - 900 дітей з прилеглих сіл, 2800 дітей з цих населених пунктів навчаються у луцьких школах, є приміські маршрути, які задовольняють потреби мешканців сіл. Їхня позиція наступна: ми хочемо мати міські блага, користуватися інфраструктурою міста, але ділити землю хочуть самі», - зазначив посадовець.

Тому, каже він, в міській раді вирішили піти на принцип: якщо мешканці приміських сіл хочуть користуватися міськими благами – хай приєднуються. Або створюють власні спроможні громади, де діятимуть садочки і школи, які відповідають вимогам батьків.

«Є позиція міськради, щоб піти на відмову реєстрації в садочках, відмову навчання в школах міста та переглянути деякі маршрути. Це, звичайно, не кінцева позиція, а в думках і планах», - пояснив Юрій Вербич.

Він додав: всі розуміють, що ці позиції порушують чинне законодавство, але в міській раді подумують, яким чином ці речі впровадити, не порушивши законодавство.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
лучани Показати IP 10 Червня 2016 11:16
Селяни повинні вчитись в селі. Деякі директори нажили статки на "мігрантах" зі шкіл. Директор школи #4 уже хату будує на грошах батьків з сіл, а жінка ,яка є заступником губернатора, його покриває.
Вова Показати IP 10 Червня 2016 11:30
Ди**ли? А мешканцям сіл що? перекривати дороги до міста? не поставляти продукти? блокувати звалища та очисні поля, які як не дивно знаходяться на території міста? і т.д. Якесь б**ло тупориле прийшло до влади в місті.
ХХХ до Вова Показати IP 10 Червня 2016 13:30
Ну ви ж не хочете об'єднуватись з Луцьком по "хорошому" так сказати по "любові", а місту розвиватись потрібно. От вас і намагаються поки ще ніжно надоумити, щоб самі прийшли. Оскільки на даний момент площа м.Луцька чи є не найменшою площею серед всіх обласних центрів в Україні. А тепер поясни мені і решті людей з якого дива ваша сіль рада (Маяківська) має мати в користуванні 46,335 км² з населенням в 5 тис. людей, а Луцьк який є до того ж обласним центром, 42 000 км² з населенням 220 тис.людей? А причина тут проста бо ваші сільські голови(ваша нова ще не встигла накрастись от і підбурює людей, як факт "збори громади в Рокинях") і причомні до даного процесу(можливо яким ти є) люди, хочуть і на далі деребанити землю. Але по твоїм висловлюванням відразу видно, що ти темна і обмежена людина, яка викликає огиду і навіть якусь жалість!
Вова до ХХХ Показати IP 10 Червня 2016 13:38
Темна і неосвічена людина хотіла би знати що таке "причомні"? І, до речі, тільки мене верне від таких фраз - а чому в тебе більше, а в мене менше, давай в тебе відберем? Ви заздрісна, темна та огидна людина, улюблене заняття якої заглядати у чужу кишеню. І якщо ви думаєте що ультиматумами змусите нас обєднуватися, швидше навпаки.
PF до Вова Показати IP 10 Червня 2016 15:57
А вас ніхтой не змушує, просто за все треба платити -закон такий кармічний, а ви хочете і рибку з"істи і на ялинку влізти і дупи при цьому не обідрати. Хочете користуватись міської інфраструктурою - об"єднуйтесь, ні- вільному воля,але тоді і не користуйтесь міськими благами.
PF до PF Показати IP 10 Червня 2016 15:59
попереджаю ваше запитання стосовно "ніхтой" - механічна помилка, звичайно ж мало бу ти "ніхто й"
Вова до PF Показати IP 10 Червня 2016 18:01
Ви хоч розумієте масштаби цієї маячні? - Значить не купайтесь у наших ставках та озерах? не ловіть рибу? не збирайте гриби? не вивозьте сміття на звалище? приберіть очисні поля? і т.д. ми настільки повязані що будь які такі і подібні дії необхідно визнавати екстремізмом і на нари. А ви хоч задумувались чому не хочем? можливо тому що з часом більшість орних земель буде забудовано? масса людей позбудеться заробітку? Ви говорите про князьків які дерибанять землю, так є такий момент, а що зміниться? в Луцьку не дерибанять землю? Про інфраструктуру, а коли Вишків приєднали? а Кічкарівку? я так розумію там усюди ідеальні дороги, побудували нові школи та садочки? чи просто роздерибанили і кинули?
СВС Показати IP 10 Червня 2016 11:50
ЛУЦЬК-лучанам.............................
Вова до СВС Показати IP 10 Червня 2016 12:24
Ну значить і звалища лучанам? і очисні лучанам? і водозабір лучанам? і т.д.
Вова до СВС Показати IP 10 Червня 2016 12:36
Та й взагалі як на мене сепаратизмом потягує - луцьк-лучанам, струмівка-струмівчанам, рованці-рованчанам, маяки-маяканам? так давайте роздерем на шматки?
МІсто до СВС Показати IP 10 Червня 2016 13:06
Якщо Луцьк - лучанам, і ви проти того що люди з села користуються нашими благами, то чому, навіть саме елементарне, з настанням купального сезону всі лучани їдуть в сусідні села на водойми відпочивати, і той срач який вони лишають прибирають місцеві? Це така дурна мова - місто з селом взаємопов'язані
Вова Показати IP 10 Червня 2016 12:02
До речі, в нас в лінгвістичному ліцеї навчається масса дітей з Луцька, їм також заборонити?
вові Показати IP 10 Червня 2016 12:19
будь яка послуга у місті якісніша за послугу в селі, а в прилеглих селах місцеві царьки деребанять землю і грошики собі, так в луцьку є багато проблем, але бюджет там явно більший, одна з проблем великих - міська влада дає місце під багатоповерхівки, а стоянок поряд немає, в майбутньому це величезна проблема, інша проблема - практична відсутність стоянок біля старого базару, його потрібно просто перенести далі в парк, а то торгують ширпотребом, залишити тільки продукти, та впорядкувати територію так, щоб був вихід гарний до замку, і ще багато проблем, але луцьк повинен розвиватись
До Вова-ди**ла Показати IP 10 Червня 2016 12:21
Мешканцям сіл - ФАП і восьмирічка. І це правильно. В Луцьку невистачає місць для луцьких дітей. То їм що - валити в сільську школу, бо тут наперло селюків?
Вова до До Вова-ди**ла Показати IP 10 Червня 2016 13:00
Ну так обмежте народжуваність, а таким утиркам як ти взагалі немає чого розмножуватись
До вови Показати IP 10 Червня 2016 12:23
Поставщики х..ові. Себе спочатку прокорміть. Жрете привозну хр*нь.
Вова до До вови Показати IP 10 Червня 2016 13:04
Себе прокорміть? а картопельку на базарі стараєтесь в людини з села купити, а не привозну хр*нь? а цибульку? а полуницю? а молочко?
МІсто Показати IP 10 Червня 2016 12:50
А що в селах живуть не люди?????!!!!! Є села в яких зовсім немає садочків і школи лише до 9 класів. А батькам що робити звільнятись з роботи щоб завести дитину в якесь сусіднє село в школу чи ДНЗ? В Луцьку теж не всі ходять в садочки і школи до яких вони відносяться, а віддають своїх дітей туди куди їм зручніше. А влада класно собі придумала як заставити села приїднатись до міста - поставила ультиматум.
Вова до МІсто Показати IP 10 Червня 2016 13:19
Як на мене мета влади - просто розколоти суспільство.
Марина Показати IP 10 Червня 2016 12:52
місць в садочках і школах немає для дітей,які живуть в Луцьку,бо бачите ,з сіл поприймали,а нашим діткам куда в село їхати???Якщо є вільні місця прошу дуже,ніхто не боронить,але якщо немає,нехай їдуть туди, де проживають.Це правильно і справедливо.
ната Показати IP 10 Червня 2016 14:12
Луцьку тому что тут приписаний.
Оленка Показати IP 10 Червня 2016 14:18
Є такі, що з Луцька в село возять дітей. Для прикладу садочок повністю на утриманні сільської ради, то мої куми туди дітей з Луцька возили, бо в місті за все плати, а там "халява".
Наталія Показати IP 10 Червня 2016 14:36
Я вважаю, що головним чинником є якість освіти в селах, саме тому батьки намагаються влаштувати дітей у міські садочки-школи, але є не у всі, а такі, де дійсно високий рівень навчання. Владі треба думати про молодих вчителів і їх потреби, житло, забезпечення наявних шкіл,то й не буде особливої потреби возити школярів до міста. Особисто я закінчїла звичайну сільську школу, але з дуже висококласними педагогами, у нас із 51випускника 35 отримали вищу освіту(1984 рік випуску).
4353 Показати IP 10 Червня 2016 14:54
це шантаж, звичайно, але правда і те, що, якщо діти з прилеглих сіл хочуть навчатися в Луцьку, то повинні і сплачуватися кошти на це усе - чи це буде сільська рада, чи батьки, чи держава, але усе це треба унормувати - це, якраз, нормально ставиться питання
Вова до 4353 Показати IP 10 Червня 2016 22:22
А батьки які працюють у Луцьку куди податки сплачують?
Мер Романюк Показати IP 10 Червня 2016 17:31
Кажу всім своїм виборцям:::: Яковлєв балабол!!! Я живу в селі. Моя внучка живе в селі, а ходить в луцьку школу. Поки мої внуки не випустяться зі школи - те що сказав Яковлєв НЕ БУДЕ. Я в Луцьку МЕР )))))
Наболіло Показати IP 10 Червня 2016 17:45
Наші "мужновладці" замість того щоб поновлювати роботу автозаводу,який майже не працює.КРЗ ,.який займає стільки площі .що можна побудувати цілий мікрорайон. а працює тільки один цех .теж саме з бувшим "меланжовим кобінатом". Електроапаратний завод. також займає тільки площу не в один десяток гектарів. а толку ніякого і пластмасовий здає площу в аренду,.а майже також не працює. А місту потрібна тільки земля в селі .а люди і діти наші їм не треба. Вже Вересневе тприєднали, Полонку .То який толк??? А стільки людей працює з прилеглих сіл в Луцьку І прибутковий податок із зарплати то йде в міську казну!!! Чого міська рада не хоче того бачити? Тут дісно сепаратизмом пахне.
ЛУЧАНИН Показати IP 10 Червня 2016 21:52
для Вас Селян в Луцьку більше благ як для нас лучан одні за вугрі працюють на посадах інші за те,що земельку виділили чиновникам. Яказав неодноразовонаведіть порядок з приміським транспортом та на ринку - до яких пір можна торгувати із землі продуктами,ягодами Ви кажете у Вас чиста продукція та у Вас гірша ніж у найгіршому супермакеті ви незнаєте яку ціну скласти за свою продукцію- краще викинути в смітник ,але миж непродешивили. Як ви нерозумієте,як би в нас були нормальна держава то вона давно ліківідувала всі сілради в радіусі як мінімум - 20 км від міст,а то чиновників вже забагато,а як далі так буде дерибан то всі підуть як мінімум в трусах
Вова до ЛУЧАНИН Показати IP 10 Червня 2016 22:26
Так ви не купуйте з землі, чи вам хто за пазуху пхає? Як би була нормальна держава то ваша с*ана міськрада скоротилася б разів у пять. А місцеві громади є у всіх нормальних країнах.
ЛУЧАНИН до Вови Показати IP 11 Червня 2016 08:52
Ніхто не проти місцевих громад. Вони мають бути. Але голова місцевої громади праює на громадській засаді : без заробітної плати і не є державним службовцем. Це європейський досвід. А наші голови????Державні службовці і повна влада у селі !!!! Королі!!! Деребанять землю ,як хочуть !!!!Коли хтось у громаді проти - то "знаходять " до нього підхід.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus