USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині вантажівки повністю знівечили дорогу та руйнують людські оселі

6 Травня 2014 16:16
До волинських активістів звернулися схвильовані мешканці села Топільне та Сокіл Рожищенського району, мовляв, «нема спасіння від вантажівок, що знівечили дорогу до населених пунктів». Вони стверджують, що автомобілі із 40-тонним вантажем постійно курсують у напрямку кар’єрів піску, шлях до яких пролягає через найближчі села.

Так, «на розвідку» до кар’єрів із видобутку піску разом із представниками волинського осередку Правого сектору, Автомайдану України та Рожищенського штабу національного спротиву, вирушив і власкор Інформаціного агентства Волинські Новини.

Дорога як атракціон «веселі гірки»

Чомусь дорога до пункту призначення нагадала атракціон «американські гірки» - зі «злетами» та «падіннями», ну й звісно «крутими віражами». Через кожні декілька метрів траплялися тріщини та ями.
Розпочали «рейд» із села Топільне. До слова, саме мешканці цього населеного пункту першими почали блокувати проїжджу частину, тим самим висловлюючи протест через розбиту вантажівками трасу, яку відремонтувати годі, та постійний гуркіт за вікном. Більше того, зі слів пані Олени, будинок якої знаходиться відразу біля дороги, починаючи з 5-ї ранку, її оселя «ходить ходуном», а на стінах подекуди почали з’являтися тріщини.

«Спочатку була дорога, якою їздили ці вантажівки. Однак її остаточно зруйнували. То тепер взялися за іншу», - каже місцевий громадський активіст Юрій.
Для кого облаштували дорожні знаки із ваговим обмеженнями вантажу?

А тим часом, при в’їзді до населених пунктів Топільне, Оленівка та Сокіл – дорожні знаки із чітким обмеженням для перевізників - не більше 10 тонн. Тобто траса зовсім не розрахована на перевезення таких великогабаритних вантажів масою до 40 тонн.
Далі «по курсу» - Оленівка та Сокіл. Зі слів тутешніх жителів, маршрутки до цих сіл дочекатися тяжко, адже перевізники відмовляються їздити цими маршрутами через постійне ушкодження власних транспортних засобів.
«Спочатку ми блокували дорогу, але згодом побачили, що самим нам цю проблему не владнати, тож звернулися за допомогою до Правого сектору», - кажуть селяни.

Їх обурює те, що Сокільский пісочний кар’єр приносить шалені прибутки бізнесменам та підприємцям, однак місцева школа – один із найбідніших загальноосвітніх навчальних закладів Волині.

«У часи війни дороги були кращими». Як знайти вихід із замкненого кола?

Небайдужі волиняни уже не один рік просять у влади відремонтувати понівечену дорогу, утім, на їхню думку, це геть втрачає сенс, оскільки перевантажені піском автомобілі однаково за місяць-другий повернуть її до жахливого стану.

«У цих селах можна не копати окопи у випадку війни, адже ями уже готові. При чому вони настільки великі, що у них можна повністю закопатися», - жартують активісти.
Однак, жарти жартами, а проблемне питання не можуть вирішити протягом тривалого часу: «Свого часу хтось щось комусь обіцяв. Навіть подейкують, що колишній очільник області Борис Клімчук брав кошти із власників вантажівок протягом певного часу. Але віз і нині там. Проблема у тому, що ці дороги не розраховані для такої ваги. Самі по собі машини важать 10-15 тонн, а, щоб зайвий раз не «кататися» туди-сюди і витрачати бензин, перевізники беруть вантаж із верхом, понад норму. Як наслідок, дорогою їде TIR, вагою 60 тонн. Мабуть, під час Другої світової війни тут були ліпші дороги, ніж тепер. Як їде такий от автомобіль о 5-й ранку – хати «тріщать по швах»», - кажуть у місцевому штабі національного спротиву.

«Відрізані від цивілізації»

На думку активістів, як варіант – обладнати шлагбаум із платним проїздом: «і кошти на ремонт дороги будуть, і їздити стануть менше». Хоча, зі слів активістів, вони уже робили спробу ставити блокпости ДАІ – безрезультатно. Перевізникам легше заплатити штраф 250 гривень і спокійно їхати собі далі із 40 тоннами піску.
Тож, як бути волинянам, які постійно «крокують по замкненому колу», - відповіді поки немає. Уже до населених пунктів практично перестали їздити маршрутні таксі, таким чином ті, у кого немає власного автотранспорту, опинилися у безвихідному становищі та стали заручниками ситуації. Залишилось лише чекати поки впадуть дахи чи стіни будинків.

Тим часом, аби відремонтувати понівечену дорогу, потрібен не один мільйон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Хорошее место Показати IP 6 Травня 2014 16:29
коментар було видалено
... Показати IP 6 Травня 2014 16:39
Ну що ж ви так? Взяли б коментар у сільського голови, у підприємців, у водіїв вантажівок. Не об,єктивно, хлопці.
111 Показати IP 6 Травня 2014 16:39
Схожа ситуація і на дорозі що сполучає Крижівку і Рожище. Ці багатотонники починають їздити з четвертої години ранку, також стоїть обмежувач тонажу, але напевно його ніхто не бачить. Це була асвальтована дорога, яка перетворилася на суцільні вибоїни, маршрутка і та частину дороги мусить їхати лісом.
саша Показати IP 6 Травня 2014 17:02
це чернухі машини він вроді кум клімчука в рожищах все рішается . там рома патлашинский все порішае з начальником гаі він його напоіть дасть пару рублів а той алкаш втікае коли вони ідуть і на всіх ім начхати треба палити машини тоді поймуть
123 Показати IP 6 Травня 2014 17:55
В інспектора Кропиви ставка 100
123 Показати IP 6 Травня 2014 18:13
наданий момент існуе служба автомобільних доріг яка мае слідкувати за ваговими параметрами транспорту а щоб не рішали ще е сільська громада яка теж може конролювати цей процес при відвантаженні піску але якщо ні те ні інше неможливо то треба закривати карер
ВІН Показати IP 6 Травня 2014 18:14
що ви знову клімчука згадуєте ще й кумом чорнухи зробили. він вже три місяці не керує.
Анонім Показати IP 7 Травня 2014 10:49
А потім кажуть ой а чого це згоріла сільрада ой а чого горить даі.... врадівка нічого не навчила.... ГЛУХА ВЛАДА ЯК БУЛА ТАК І Є...
Односелець Показати IP 7 Травня 2014 17:05
Так дорога руйнується, але ж давайте згадаємо яке підприємство її повинно ремонтувати. Цитата "місцева школа – один із найбідніших загальноосвітніх навчальних закладів Волині" то перевізники піску за власний рахунок замінили всі вікна у школі на металопластикові" та регулярно напротязі багатьох років надають спонсорську допомогу місцевій школі та дитячому садку. Краще давайта звернемо увагу на нашу місцеву владу, чиновники якої думають тільки про власне збагачення, не наш добробут
сс Показати IP 7 Травня 2014 18:22
десять років правління музики войтовичів та ін.-близько 10 легальних та нелегальних карєрів.на останній сесії рай.ради музика діагалевич кутюк хвидчак пропихнули відкриття ще одного карєра в Носачевичах.ще не всі дороги добили в Рожищі Дубищах.Не дає Музиці з Діагалевичем спокій Луцькі та Київські квартири голів Сокільської Луківської Руднянської голів сільрад які їм подарили за сприяння в відкритті карєрів.Хочуть ці тьоткі з дядьками зоставити після себе пустелю та руїни.але нічого бійтесь людського гніву.прийде і до вас ультра правий сектор і не тільки з биткою але і з прокурором і не тілки.всьому свій часс........
правозахисник до сс Показати IP 26 Травня 2014 17:42
Шановний п.сс!!!!Дуже шкода, що ВР не прийняла закон про наклеп. А то би ВАМ світило б пару років. А якщо так сказати "по простому" - то що б ти так і все життя мав, як "ці тьоткі з дядьками"..... Вибачте що так різко... Бо коли людина не знає і мовчить, то можна подумати, що вона щось знає, а коли не знає і говорить - ну то не сповна розуму!!!!!!!!!!!!!!!!!
махно Показати IP 14 Червня 2014 18:37
А экскаваторам ничего нельзя сделать?? И все!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus