USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Незаконний видобуток піску на Волині – з подачі влади

27 Червня 2014 11:30
Прокуратура області виявила не один випадок незаконного видобування піску. Часто це відбувається за подачі або через бездіяльність місцевих рад та адміністрацій. А подекуди, місцеві органи самоврядування приймають незаконні рішення.

Про це стало відомо під час міжвідомчої наради у прокуратурі області вчора, 26 червня. Як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, працівники СДСБЕЗ спільно з працівниками інших структурних підрозділів Ковельського МВ УМВС України у Волинській області виявили 6 фактів незаконного забору піщаної суміші та знесення верхнього шару ґрунту на території Білинської сільської ради. Та цей факт – один із багатьох, кажуть у прокуратурі.

Також повідомляли і про розробку земельних родовищ біля села Сокіл Рожищенського району. Там видобуток піску з кар’єру створило проблему руйнування навколишніх доріг в районі.

Зі слів прокурора області Анатолія Коцури, органи виконавчої влади не забезпечують належний контроль та нагляд за веденням робіт по геологічному вивченню надр, їх використанню та охорони. Не розробляються і не затверджуються відповідні програми розвитку мінерально-сировинної бази, раціонального використання і охорони надр.

Така бездіяльність голів Горохівської, Ківерцівської, Рожищенської, Любешівської, Турійської та Локачинської райдержадміністрацій довела до того, що на території цих районів поширені випадки незаконного видобутку піску.

Разом з тим, деякі місцеві службовці відверто порушують законодавство.

«Так, заступник начальника відділу Держкомзему у Маневицькому районі надав недостовірну інформацію про відсутність лісової рослинності на земельній ділянці площею майже 2 гектари, яка підлягала виділенню під кар’єр, хоча мав це питання з’ясувати. Це, своєю чергою, призвело до незаконного прийняття головою Волинської обласної адміністрації 12 квітня 2011 року відповідного розпорядження, яким надали цю земельну ділянку без нарахування втрат лісогосподарського виробництва на суму понад 122 тисячі гривень та видання Державного акту на право постійного користування. Судом у жовтні минулого року цю особу визнали винною у вчиненні злочинної недбалості. Також прокуратурою до суду скерували позов про витребування цієї ділянки з незаконного володіння, відшкодування збитків та скасування згаданого розпорядження голови ОДА, визнання недійсним Державного акту на право постійного користування цією землею. Триває судовий розгляд», - повідомив Анатолій Коцура.

Водночас органи місцевого самоврядування неналежно контролюють законодавство у сфері надрокористування. Зі слів прокурора області, місцеві ради нерідко приймають незаконні рішення щодо відведення земельних ділянок для використання надр.

Так, чотири сільські ради Турійського району (Озерянська, Миляновичівська, Дольська, Соловичівська) без виготовлення проектів землеустрою незаконно погодили місця розташування 11 земельних ділянок загальною площею майже 12 гектарів для відведення під кар´єри для господарських та побутових потреб жителів.

Такі ж порушення допущено і Заболоттівською сільської ради Ратнівського району. Нині ці порушення усунуті за реагування прокурорів.

Крім того, товариство «Німб-7» , що здійснює видобуток піску в Рожищенському районі відхилилось від проекту землеустрою та самовільно зайняло земельну ділянку. На ній незаконно зняли і перенесли родючий шар ґрунту.

На винних осіб наклали адміністративне стягнення та нарахували шкоду в розмірі 8 тисяч гривень. Суд задовольнив позов.

Сільські ради, повідомляє Анатолій Коцура, теж нерідко укладають незаконні угоди щодо корисних копалин.

«Зокрема, договором між Сераховичівською сільрадою Старовижівського району та приватним підприємцем передбачалось розрахуватись за виконання робіт по рекультивації порушених земель піщано-гравійною сумішшю. Господарським судом області у грудні минулого року задоволено позов прокуратури та визнано незаконним згадані положення договору. Органи самоврядування фактично бездіють у питаннях належного оформлення земельних ділянок під кар’єри для задоволення власних господарсько-побутових потреб», - зауважив прокурор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
КІВЕРЧАНИН Показати IP 27 Червня 2014 12:51
Чому прокуратура Волинської області не цікавиться кар"єрами в с. Кульчин, які взагалі лежать на землях Рожищенського району, та належить приватному підприємцю, який поставив екскаватор, та й на протязі багатьох років "косить бабло". Жодної копійки в бюджет Жидичинської сільради. Дороги в селі зруйноьвані, так як за день по с.. Кільчин проїжджає до 100 - 15- вантажних автомобілів, незважаючи на температуру повітря і на місцевих жителів. На легковому автомобілі проїхати в с. Озерце уже не можливо. Жидичинська сільська рада нічого не може зробити, ні грошей від кар"єру, ні грошей на дорогу, оскільки обслуговує її облавтодор.. Як вийти з цього глухого кута???? Може пора заставити підприємця ділитиссь із місцевим самоврядуванням?
маша Показати IP 27 Червня 2014 13:14
І Лаврівської де вивезли всю глину що по дорозі страшно їхати бо залишилось 0.05см до обрива глину продали дорогу розбили ;а для села нічого не зробили ;а тепер на дорогу для ремонту гроші держава не виділяє а с рада бідна нещасна ;участки продаює ;а родичам і вцентрі села виділяє безкоштовно ;а для людей не має запас скінчився а якщо внесок благодійний даєш зявляються зразу залежно від суми Де прокуратура продажна Де вона наша чесна
Рожищанин Показати IP 27 Червня 2014 13:55
Тут сотні прикладів є по району Рожищенському. 1 Вищеньки біля ферми що належить Безверхлму. 2Носачевичі навпроти нових могілок. 3 Біля "Козачки" с.Оленівка вїзд в село 4 З Вишеньок до Крижівки біля стиру страшно глянути 5 Кременець - брат Хведчака добуває пісок і ще багато є про що писати але Басалик і іеспектор Кропива все залагоджують за $ і правий сектор знає і сприяє до вони в долі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus