USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Сокілський кар’єр: дві сторони – дві правди

18 Червня 2014 09:09
Видобуток піску в Соколі - законний

Розробка земельних родовищ біля села Сокіл Рожищенського району створила проблему руйнування навколишніх доріг в районі.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, через вібрації від важелезних вантажівок руйнуються будинки, є загроза руйнуванню мосту через річку Стир.

Жителі сіл Оленівка та Топільне навіть вдалися до перекриття дороги пісковозам, аби привернути увагу громадськості та влади зокрема до болючої проблеми.

Проблема руйнування доріг у Рожищенському районі, де активно ведеться надродобувна діяльність (функціонує три кар’єри), спалахнула з новою силою після надання в лютому 2014 року Сокілською сільською радою в оренду на вісім років ТзОВ «Надра» нової ділянки для видобування піску площею дев’ять гектарів.

- ТзОВ «Надра» працює на території сільської ради з 1997 року. Працює законно, має усі дозвільні документи, вчасно сплачує податки, - розповідає Сокілський сільський голова Валентина Саковець.- Родовище розробляють поетапно, тому виділення цієї земельної ділянки – не що інше, як виконання умов співпраці.

Слід зазначити, що, окрім ТзОВ «Надра», на території цієї сільської ради провадило свою діяльність і ПрАТ «Галант». Та зважаючи на невиконання фірмою своїх зобов’язань щодо вчасної сплати податків за оренду землі і видобуток корисних копалин (заборгованість довелося стягуваьт через господарський суд), фірмі відмовлено в оформленні відповідних документів для подальшої роботи.

Натомість ТзОВ «Надра» вже цього річ сплатила в сільський бюджет близько 25 тисяч гривень. Ці гроші йдуть до загального фонду бюджету і використовуються на підтримку діючих на території сільської ради комунальних закладів та на розвиток громади.

Вибачення держслужби замість ремонту дороги

А щодо проблеми розбитих доріг, то з наданих сільським головою документів робимо висновок, що стукає Валентина Саковець щодо бодай часткового вирішення цієї проблеми у двері державних чиновників різних рівнів вже не один рік.



Зокрема, у 2009 році із зверненнями та проханнями посприяти у проведенні ремонту дороги дійшла до Міністра транспорту та зв’язку Йосипа Вінського, тодішнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, проте обнадійливі відписки про те, що ремонт дороги , яка проходить через село Сокіл, передбачений в інвестиційних намірах планово-попереджувального ремонту по філії «Рожищенський автодор» на 2009 рік не принесли позитивного результату.

А в 2010 Служба автомобільних доріг повідомляє, що через відсутність коштів спеціального фонду державного бюджету ремонт дороги місцевого значення Велика Осниця – Колки – Рожище – Торчин- Сенкевичівка призупинено. В 2011 начальник Служби автомобільних доріг області А. Посполітак на звернення Валентини Саковець дає наступну відповідь: «В Законі України «Про державний бюджет на 2011 рік» та в затвердженому Державною службою автодоріг України «Укравтодор»плані фінансування дорожнього господарства області на 2011 рік кошти на проведення капітального ремонту доріг місцевого значення не передбачені . Приносимо вибачення жителям сіл за незручності на автомобільних дорогах області».

2012-го, коли Україна активно готувалась до проведення Євро-2012, дорога на Сокіл теж не отримала коштів на ремонт, адже не була задіяна для перевезення футбольних уболівальників.

В січні 2013-го Сокілська сільська рада разом з надрокористувачами – ТзОВ «Надра» та ПрАТ «Галант» звертаються з гарантійним листом в облдержадміністрацію, зазначаючи, що готові прийняти участь у спів фінансуванні ремонту даної дороги. Проте дорожники цими пропозиціями чомусь не скористалися.

Влада і бізнес – партнери, а заручники - люди

На нещодавній оперативній нараді в облдержадміністрації саме великовагову техніку, що перевозить пісок, зокрема і з Сокілського кар’єру, очільник району Вадим Дулюк назвав основним чинником руйнування доріг, зазначаючи, що в майбутньому влада добре думатиме, чи надавати дозволи на розробку надр. Тільки це прозвучало якось дивно, адже на часі відкриття в районі ще двох кар’єрів. Невже мало розбитих доріг?!

Та несправедливо в існуванні проблеми звинувачувати лише надрокористувачів. В телефонній розмові керівник ТзОВ «Надра» Роман Патлашинський, коментуючи ситуацію з розбитими дорогами, наголосив, що кар’єр працює законно, дозвіл на розробку надр надавала районна влада (напевно, слід було завчасно оцінити можливості та перспективи такої підприємницької діяльності!) і підприємство готове надавати допомогу у ремонті дороги, яку ніхто не лагодив роками.

Тому вирішення ситуації – у спільних діях, а не у пошуку крайнього. Бо потерпають насамперед люди.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Льоня Показати IP 18 Червня 2014 09:31
Дороги не придатні для проїзду таких великовагових машин- заборонити їх рух, відремонтувати дорогу, а пісок нехай возять по р Стир, поглиблять русло і вперед. Просто влада закриває очі, не хоче " напрягатися", працює так собі , аби день до вечора.
Андрій КиЇв-ЛуцЬк Показати IP 18 Червня 2014 10:53
Питання в тому, що видобуток ведуть "потрібні" фірми, щодо яких Волинський Держгірпромнагляд, Волинська ДАЇ, яка має контролювати в т.ч. тонаж вантажівок та забезпечувати безпеку руху, а такі дороги на безпеку руху впливають, НЕ ВИКОНУЮТЬ належним чином свої функціональні обовязки, що в свою чергу виливається тим, що за час першої публікації про цю проблему - не було здійснено навіть перевірки.
Андрій КиЇв-ЛуцЬк Показати IP 18 Червня 2014 10:59
Роман Патлашинський, коментуючи ситуацію з розбитими дорогами, наголосив, що кар’єр працює законно, дозвіл на розробку надр надавала районна влада (напевно, слід було завчасно оцінити можливості та перспективи такої підприємницької діяльності!) Слід зазначити, що районна рада давала погодження на отримання ліцензії, а не на розробку надр. -це Рома просто зрозумів буквально, коли до сесії "порішав" питання з керівниками більшості у раді.... По друге - є, так звані "соціальні внески", які щорічно має сплачувати розробник надр, мабуть варто розібратися - чому ці кошти не йдуть на ремонт тієї ж самої дороги або прокладення підсипаної паралельної грунтової дороги.
співчуваючий Показати IP 18 Червня 2014 17:34
25 тисяч для " Надр" -це пачка " Парламенту" для солідного курця. Перестаньте тримати народ за ідіотів. Якщо Ви закінчували ВНЗ за хабарі, то більшість- за знання. Порахуйте щоденний вантажопотік( виручку " Надр"), помножте на дні місяця,кількість місяців в році і Вам буде соромно називати цю цифру.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus