USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Німецький журналіст розповів волинянам, як розвивати громадські ЗМІ

1 Вересня 2014 09:03
Дійсно об’єктивні та незаангажовані медіа мають бути громадськими: створюватися людьми для людей, бути некомерційними та давати можливість кожному громадянину висловити свою думку та бути почутим.

Про це очільник Європейської медіа-асоціації «Youth4Media Network» Joachim Musholt (Йоахім Мусхольт) розповів під час міжнародного семінару «Нові медіа та громадянське суспільство» у селі Світязь, що на Волині.

Як зазначив медійник, питання свободи слова є дуже актуальним як у всьому світі, так і конкретно в Німеччині. Оскільки за свою історію країна вже встигла відчути наскільки вбивчою може бути пропаганда, згадуючи часи Третього рейху. Саме тому Німеччина стала однією з країн, де зміни в медіа-сфері почали впроваджуватись чи не вперше.

Нині тут існує близько 140 громадських ЗМІ, до яких належать не лише популярні телеканали та радіохвилі, але й некомерційні радіо, місцеві та навчальні видання, інтернет-канали тощо. Як зазначає професор Мусхольт, лише декілька європейських країн мають такий досвід, тому приклад Німеччини може стати зразком для інших. Як приклад він наводить Італію, де, з його слів, «із 5 каналів 4 піарять Сільвіо Берлусконі».
На його думку, дійсно об’єктивні та незаангажовані медіа мають бути громадськими: створюватися людьми для людей, бути некомерційними та давати можливість кожному громадянину висловити свою думку та бути почутим. Саме такий продукт створюють його підлеглі з Європейської медіа-асоціації «Youth4Media Network», яка нині налічує десятки медіа-структур по всій Європі.

Як працюють громадські медіа в Німеччині

Німеччина має особливий клімат для розвитку такого явища, як громадські некомерційні медіа. Тут кожна родина, яка користується телебаченням або має доступ до Інтернету платить своєрідний податок на медіа, який становить 18 євро з сім’ї. 2% цих коштів, а також гранти від Європейського союзу і є джерелами фінансування організації, очільником якої є пан Мусхольт. Проте, 100 тисяч євро на рік, які вони отримують, катастрофічно не вистачає. До слова, заробітну плату в структурі отримують лише декілька чоловік, а весь медіа-контент створюють самі громадяни.

Зі слів очільника «Youth4Media Network», така модель роботи користується популярністю, оскільки зацікавлені особи отримують необхідні навички роботи на сучасній апаратурі та досвід, який потім можуть застосувати.
Волонтери мають офіційне працевлаштування, тому після закінчення стажування в «Youth4Media Network» мають змогу продовжити роботу по цьому профілю.

«Медіа-продукт створюють люди для людей. Наш головний лозунг – «Навчайся практикуючись». Таким чином, волонтери отримують не лише базові теоретичні знання, але й досвід роботи з камерою, написанням текстів, монтажу відео тощо», - зазначає Йоахім Мусхольт.


Що потрібно для впровадження громадських ЗМІ в Україні

Перед тим, як вирішувати питання з фінансовим забезпеченням діяльності громадських ЗМІ в Україні журналіст з 15-річним стажем рекомендує добитись юридичного визнання громадських медіа, як особливого виду ЗМІ з певними повноваженнями. Це, з його слів, потрібно для їх нормального функціонування та продовженням роботи у майбутньому.

«Це як з автомобілем: ви можете мати навики водіння, проте поки у вас немає водійського посвідчення ви не зможете бути повноцінним водієм».

Після цього потрібно знайти джерела фінансування проекту. Зі слів Мусхольта, можна використати як європейський досвід, так і шукати нових шляхів. Проте, як зазначає він, не слід забувати, що громадське ЗМІ попри все має залишатись некомерційним.
Німецький медійник впевнений, що непрофесійні громадські ЗМІ мають тісно співпрацювати з професійними журналістами. Останні повинні долучатися до створення майстер-груп для організації навчання волонтерів. А пізніше ці волонтери і самі стануть тренерами:

«Потрібна система і структура роботи. Ми так і навчаємо людей – група тренерів вчить волонтерів як створювати медіа-продукт та працювати професійно. У нас громадські ЗМІ працюють самі, проте за підтримки професійних медівників».
Для чого це потрібно і що це дасть Україні

Як зазначив керівник «Youth4Media Network», у європейських країнах громадські ЗМІ є своєрідним містком, який дозволяє налагодити комунікацію між владою та людьми. Також з їх допомогою можна прискіпливішіше слідкувати за роботою політиків та місцевих владців, зробивши їх роботу більш прозорою. Оскільки не маючи фактичного власника чи керівника, такі медіа є незалежними та вільними, оскільки кожна особа має звернутись в таке ЗМІ і висловити свою думку та розповісти про важливу проблему.

Особливо актуальним є це питання в часи, коли відбуваються перетворення в країні. Зі слів Йоахіма Мусхольта, в таких країнах як Туніс і Україна, де були спроби створення схожої моделі роботи, це показало хороші результати.

Також Joachim Musholt вважає, що тривожна ситуація в Україні виникла не під час подій Майдану, а задовго до того. І частково в цьому є вина українських журналістів, які не працювали з громадською думкою.

Як зазначив журналіст, він давно спостерігав за тим, що відбувалося в Україні, і сьогодні не можна з впевненістю говорити про те, що українська журналістика останні 10 років розвивалась так, як належить.

«Я не кажу, що вони у всьому винні, проте не слід знімати з них (журналістів, - авт.) відповідальність. Багато що в країні залежить від громадської думки, а медійники не зробили достатньо для того, щоб вона змінилася», - резюмував він. Разом з тим, зауважив, що слід відчувати тонку межу. З його слів, кардинально інша ситуація нині існує в Росії, де зі слів Йоахіма Мушольта, існує тотальна пропаганда і відсутня свобода слова та висловлення думок.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 1 Вересня 2014 09:19
Учіть нас дурних, учіть добре. Добре, що хоч на рівень Тунісу вийшли, а не Папуа.
DJYJ до Анонім Показати IP 1 Вересня 2014 09:29
саме зараз тільки ця балтологія і потрібна українцям, задовбали вже радники і учителі , не хочете допомогати не допомогайте, але і не вчіть як жити по ваших гнилих стандартах
журналіст Показати IP 1 Вересня 2014 09:27
А де на цих зборах журналісти насамперед ті з яких будуть реформувати громадське ТБ і радіо??? насамперед це ВОДТРК.Бачу тільки якихось дітей...
обізнана до журналіст Показати IP 3 Вересня 2014 20:42
Там були і досвідчені, але громадське телебачення повинні творити молоді та ініціативні, незалежні люди
ОЛЯ Показати IP 1 Вересня 2014 09:28
Німеччина не Україна і все це не для нас і не про нас-не той рівень-одне говорити а інше робити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus