USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Родичам не віддають тіл загиблих у перестрілці правоохоронців

5 Грудня 2016 20:00
Трагедія в селі Княжичі Київської області, під час якої загинуло п’ятеро співробітників правоохоронних органів, вразила українське суспільство. Правоохоронці загинули не від рук злочинців, а через перестрілку між собою під час проведення операції по захопленню грабіжників.

Про це йдеться у публікації сайту "24".

Трагічна випадковість?

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, в ніч на 4 грудня в Княжичах проводилася операція по затриманню банди, яка грабує вже тривалий час будинки в Київські області. Правоохоронці підготували засідку. На місце виїхали спецпризначенці КОРД (Корпус Оперативно-Раптової Дії), в одному з будинків розмістилися поліцейські розвідники.

В цей час сусідньому будинку спрацювала сигналізація, тож на виклик виїхали працівники Управління поліції охорони. Вони сприйняли поліцейських-розвідників за злочинців. В ситуацію втрутилися спецпризначенці з КОРД. Результат трагічний – стрілянина забрала життя п’яти людей.

Чому співробітники Управління поліції охорони сприйняли своїх колег за бандитів – незрозуміло. За повідомленням представників МВС, у всіх були розпізнавальні шеврони. Так само певною загадкою лишається те, чому загинуло стільки людей? Адже справа дійшла до того, що одні поліцейські розстріляли чотирьох колег у маркованій машині. Виконуючий обов’язки керівника Національної поліції Вадим Троян заявив, що винних у загибелі встановлять. Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий також обіцяв у всьому розібратися.

Поліцеські буквально розстріляли марковану машину зі своїми колегами. При цьому, експерти звертають увагу на щільність та точність стрільби.

Між тим, експерти вважають, що це випадковість і до трагедії призвела неузгодженість дій. Зокрема, на рівні обласного управління Національної поліції і місцевого Броварського відділення поліції, Державної служби охорони. Перед операцією потрібно було встановити, які об'єкти знаходяться під охороною в цьому районі, виключити можливість під'їзду туди патрульного автомобіля.

Родичам досі не віддають тіла вбитих

Відповідно до інформації ТСН, родичам загиблих поліцейських відмовляються видавати тіла. Всі необхідні документи, труни і форму для того, щоб родичі могли забрати тіла загиблих, повинні були привезти сьогодні, 5 грудня, ще в 9 ранку. Об 11 годині до моргу приїхала чиновниця з МВС. Вона запевняла, що незабаром документи привезуть. Проте, рідні загиблих, прочекавши кілька годин, так і залишилися ні з чим.

Є інформація, що прокуратура заборонила видавати тіла, оскільки криміналісти ще не провели всі необхідні експертизи.



Слабка професійна підготовка і бардак у системі

Чіткої і повної картини трагедії поки що немає. Та однозначно, що всі її подробиці і причини слідству потрібно з'ясувати, причому якнайшвидше. Не тільки для того, щоб встановити відповідальних, але й запобігти повторенню ситуації.

Версій кілька і вони кардинально протилежні. Від нескоординованості дій різних підрозділів МВС до того, що одні правоохоронці самі ж обкрадали будинки, інші їх викрили, а треті помстилися за перших. Втім, всі спостерігачі сходяться на одному: проблема в слабкій підготовці поліцейських. Щоправда, і тут версій кілька. Одні експерти вважають, що така непрофесійність пов’язана з погано проведеною реформою. Як зазанчив екс-генпрокурор Віталій Ярема, трагедія – це свідчення кризи в МВС і провал реформи правоохоронних органів. За його словами, причини в непрофесійних діях керівництва МВС, а поліцейська реформа – це розруха, яка призвела до шаленого росту злочинності.

На думку голови Закарпатської облдержадміністрації Геннадія Москаля, нова поліція виявилася професійно не готовою до розкривання злочинів.

«Замінили колишніх працівників міліції на якихось трьохмісячних випускників. Невідомо, хто і де їх вчили. Що треба не тільки вміти паркуватися і робити селфі. Автори реформ втекли з України. Було ясно, що біда від цієї реформи буде», – заявив Москаль.

Інші переконані: проблема не в реформі, вона розпочалася лише більше року тому. І ті, хто її зараз критикує, якраз навпаки – хочуть повернення старих кадрів часів Кучми-Януковича, коли вони були абсолютно безкарними.

Претензії до Авакова будуть, але у відставку він не піде

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, досить активний користувач соцмереж, який зазвичай любить коментувати будь-які рухи українських політиків, у випадку загибелі своїх підлеглих при нез’ясованих обставинах наче води в рот набрав. Офіційно – він відбув у відрядження до Канади. Хоча, коли міністру внутрішніх справ щось заважало висловити свою думку? Тим більше, в даному випадку, коли мова йде про дії його співробітників. Поки невідомо, чи знав Аваков про проведення спецоперації в Княжичах, але зрозуміло, що як міністр, несе відповідальність саме він.

Зауважимо, що 4 грудня, активісти «Автомайдану» влаштували акцію протесту «АвакOFF» з вимогою відставки міністра внутрішніх справ біля його помешкання під назвою «Фортеця» на вулиці Вишгородській у Києві.

Питання про його звільнення, ймовірно, підійматимуть на черговому засіданні парламенту. Але, знаючи звички українських можновладців, добровільної відставки не буде.

Через добу після трагедії Арсен Аваков таки відреагував на подію. Він повідомив, що стосовно ситуації з Княжичами компетентно працює комісія на чолі із заступником міністра Сергієм Яровим, а також виконувачем обов'язків голови Нацполіції Вадим Троян.

"Щодо ситуації з Княжичами компетентно працює комісія на чолі із заступником міністра Сергієм Яровим. Працює Троян (виконувач обов'язків голови Нацполіції). Я у курсі деталей. І кожен має робити свою роботу", – заявив Аваков.

Як зазначає політолог Микола Давидюк, звільнити Авакова можуть під тиском суспільства. Хоча, швидше за все, крісла захитаються під деяким керівниками департаментів, які організовували операцію, а також Вадимом Трояном, який після відставки Хатії Деканоідзе виконує обов’язки очільника Національної поліції.

Але є дійсно загроза згортання реформи правоохоронних органів. Зокрема, Геннадій Москаль виступає взагалі за відміну атестації працівників і пропонує повернути всіх тих, хто працював раніше, розкриваючи реальні злочини, але не брав безпосередньої участі в протизаконних діях проти учасників мирних протестів взимку 2014 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ну й Показати IP 6 Грудня 2016 02:43
видно як на долоні, що ліва рука не знає що і де робить права рука. З того виходить, що структура організацийна цього органу є така як і її міністр. Народився в Україні, очолює структуру яка має берегти право-порядок, а він настільки корумпований, що йому все десь там. Навіть не знає мови країни для якої ніби то працює, під "пильним" наглядом захисника КОНСТИТУЦІЇ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus