USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Хід АТО можуть докорінно змінити

19 Червня 2014 09:43
Відокремлення сил спеціального призначення може стати найважливішим кроком до вдалого завершення АТО.

Виконувач обов’язків Міністра оборони України Михайло Коваль заявив, що в українській армії з'явиться четвертий вид збройних сил – сили спецоперацій, інформує ТСН.

Ці війська з'явиться через складні умови проведення АТО, коли силовики зазнають великих втрат. Втрат, яких цілком можливо було уникнути і які стали наслідком постійного браку коштів для армії - грошей не вистачало навіть на мінімальне забезпечення, не кажучи вже про проведення повноцінних навчань, закупівлю нової техніки тощо. Тож рішення сформувати новий рід військ є одним із найбільш вдалих виходів із ситуації, що склалася. Варто зазначити, що відокремлення частини підрозділів у спеціальні сили не є чимось новим у військовій науці. Таким шляхом пішли США, створивши у 1987 році Командування сил спеціальних операцій, так само вчинила РФ минулого року, робили це і в інших країнах світу.

Спеціальні сили формуються з метою створення єдиного центру командування, який би володів всіма засобами для знищення ворога. Це і сухопутні сили, і артилерія, і авіація, що у тісній взаємодії можуть наносити скоординовані удари та діяти як єдиний організм. Таке рішення дозволяє значно підвищити ефективність ведення бойових дій та зменшити втрати. Наприклад, якщо такі сили вже б існували, то трагедії у Луганську з Іл-76 могло просто не статися. Єдине командування тримало б руку на пульсі подій, контролюючи виконання наземними підрозділами завдання з зачистки зони безпеки біля аеропорту, а пілоти знали про загрозу та змогли використовувати засоби протидії.

А замість цього, як зараз, головне командування АТО віддає команду у окремий штаб Нацгвардії провести зачистку території, дає окремі накази через Генеральний штаб повітряно-десантним військам підготуватись до передислокації та окреме розпорядження авіації. А у випадку якихось змін, коли потрібно реагувати з блискавичною швидкістю, знову починається розкручуватись цей величезний маховик армійської бюрократії.

А втрати у батальйоні "Айдар" внаслідок їхнього самостійного штурму Луганська, без попередження МВС, якому він підпорядкований, стали ще одним доказом того, що бійці гинуть через недосконалість структури управління.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, лучанин - серед загиблих у батальйоні "Айдар".

Але окрім створення єдиного центру управління спеціальні сили стають окремою армією в армії, яка "загострена" на протидію бойовикам. Враховуючи сучасну специфіку ведення війн, це є єдиним ефективним засобом здобуття перемоги. Бо з другої половини XX століття армії готувалися до бойових дій з регулярними арміями окремих країн. А замість цього воювати доводиться з бойовиками та терористами, які отримують зброю та найманців від зацікавленої у цьому третіх країн.
Звісно, в умовах сьогодення спеціальні сили не з'являться з "повітря" - вони будуть сформовані на основі вже існуючих підрозділів. Зазвичай для цього обирають ВДВ та спеціальні антитерористичні загони, які отримають свою власну штурмову авіацію, транспортні літаки, гелікоптери та бронетехніку, включаючи самохідні артустановки. Виходячи з цих тенденцій та озброєння армії України, новий рід військ, швидше за все, отримає штурмовики Су-25 та транспорти Іл-76, ударні вертольоти Мі-24 та транспортні Мі-8 та Мі-26, бронетехніку у вигляді БТР-3 або БТР-4, які об'єднали у собі якості БПМ та звичайних бронетранспортерів, а також легкий броньовик "Дозор-Б", який є аналогом російського "Тигра" та американського M-ATV, що приходить на заміну HMMWV, більш відомого за своєю цивільною назвою Hummer. Це частково підтверджується наміром Збройних сил України закупити тисячі одиниць такої техніки.
Єдиним гусеничним видом техніки може стати лише 2С9 "Нона-С", яка відповідатиме за артилерійську складову, що є не досить вдалим варіантом через меншу швидкість пересування, ніж колісна техніка. Рішенням може бути створення повноцінного артилерійського колісного комплексу на базі БТР-3/4 або БТР-80/70. Аналогічному за властивостями американському M1129 (варіант БТРа Stryker) або російському 2С23 "Нона-СВК". Враховуючи відсутність необхідності створення техніки з нуля, на розробку першого зразка може піти досить прийнятний строк.
Окрім такого озброєння, спеціальні сили повинні отримати сучасне оснащення у вигляді тепловізорів або, щонайменше, сучасних приладів нічного бачення, не кажучи вже про бронежилети та інші засоби індивідуального захисту. Надзвичайно ефективними такі з'єднання можуть зробити безпілотні літальні апарати, зокрема, важкі ударні дрони. Але на заваді цьому може стати їхня надвисока для України вартість. Тож рішення про створення окремих сил може стати дійсно добрим знаком для докорінних змін у ході АТО та підвищення боєздатності вітчизняної армії у цілому. Головне, щоб на це виділили необхідну кількість коштів та часу, бо інакше це може стати лише перешиванням шевронів і марнотратством часу та грошей, на що ми зараз просто не маємо права.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 19 Червня 2014 09:55
маразм ! це те ж саме що сказати що перейменування міліції в поліцію поборить злочиність...
Джулія до Анонім Показати IP 19 Червня 2014 10:22
Шановний пан є визнаним фахівцем у воєнній справі?
Анонім до Джулія Показати IP 19 Червня 2014 11:52
а ви певно одні з тих що говорять що АТО завершать за тиждень і співгромадян всіх постріляють....?
Наталія до Джулія Показати IP 20 Червня 2014 10:21
Хіба в нас немає центру спеціальних операцій СБУ "Альфа"? Там близько 300 в загальній чисельності прекрасно підготовлених для виконання подібних завдань бійців. Це все робиться для замилювання очей народу!
Анонім Показати IP 19 Червня 2014 10:37
Завжди мають бути крутелики. Які нічого не робитимуть, але будуть на всіх інших принижувати.
війско Показати IP 19 Червня 2014 10:44
Роблять різні "рухи", щоб лише відмити гроші! Війна все спише... Як вони вже зад***ли, що людей вважають за бидло і думають, що можуть надурити!
Петро Показати IP 19 Червня 2014 12:17
Все що робиться до кращого!!!!!!!!! Але мені бридко читати коментарі писак - запроданців "Анонім" - по всіх новинах одне й теж ГИДКО як тебе земля трима на цьому білому світі.
Анонім до Петро Показати IP 19 Червня 2014 12:35
а не гидко тобі що гинуть мирні люди?
Анонім до Петро Показати IP 19 Червня 2014 12:36
такі ублюдки як ти закрутили історію (бандера, мова)... тепер люди гинуть а їм гидко....
Петро до Аноніма Показати IP 19 Червня 2014 12:42
Не нервуйся, гинуть Герої а ти ХОЛУЙ.
Анонім до Петро до Аноніма Показати IP 19 Червня 2014 13:06
гинуть примусово мобілізовані та нівчому не винні молоді хлопці які бачили вашу владу в ж---пі ... а ти просто підбурювач та клавіатурний майданутий троль....
гiсть Показати IP 19 Червня 2014 21:36
Хiд АТО можуть змiнити жiнки,якi сьогодн на Буковинi перекрили мiжнародну трасу,щоб чоловкiв не брали на вiйну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus