USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Луцьк – четверте місто в Україні, де надаватимуть електронні адмінпослуги

26 Червня 2015 15:46
Можливість отримати адміністративні послуги, не виходячи з дому, тепер мають лучани завдяки впровадженню порталу адміністративних послуг міста.

Презентація перших електронних послуг ЦНАПу Луцька та підписання Меморандуму про співпрацю щодо інформаційної взаємодії між Волинською обласною державною адміністрацією, Луцькою міською радою, управлінням Державної міграційної служби України в області, головним управлінням Держземагентства в області, управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції в області відбулося 26 червня у Луцьку.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зазначив, що очікувалося, що електронні послуги презентують ще наприкінці минулого року? проте було вирішено витратити більше часу на те, щоб відпрацювати питання. Торік відбулася робоча зустріч з представниками волонтерської IT-групи, яку очолює Дмитро Дубілет. Учасники зустрічі дійшли до розуміння того, що органи влади, місцевого самоврядування та волонтери скоординують зусилля для впровадження системи електронної верифікації громадян, залучивши ресурси громадських організацій та волонтерських груп.

Луцький міський голова Микола Романюк висловив впевненість у тому, що ці послуги користуватимуться попитом у представників малого та середнього бізнесу. Сьогодні до 900 осіб щодня проходять через Центр надання адміністративних послуг, тож міський голова зауважив, що вірить, що після нововведень кількість відвідувачів, які особисто приходитимуть у ЦНАП буде зменшуватися.



Як розповів у відеоселекторному режимі заступник голови правління «ПриватБанку», представник IT-волонтерів-ініціаторів запровадження системи електронної верифікації Дмитро Дубілет, зараз Україна стоїть на порозі справжнього прориву з точки зору електронного урядування та електронних послуг. До останнього часу єдиною проблемою на шляху впровадження електронних послуг в Україні було питання онлайн-реєстрації громадянина. Якщо у ЦНАПі можна ідентифікувати людину за паспортом, в інтернеті досі це можна було зробити лише за допомогою електронного цифрового підпису, якого немає у переважної більшості громадян. Таким чином, населення не мало можливості замовляти послуги через інтернет, а у влади не було стимулів їх запроваджувати.



Рішення проблеми побачили у країнах Заходу, де існує таке явище як BankID,яке полягає в тому, щоб надати можливість громадянам верифікуватися за допомогою інтернет-банкінгу. Ця система створена в Україні, до неї долучилися «Ощадбанк», «ПриватБанк» та декілька інших великих банків, а до кінця року очікують приєднання до системи усіх великих банків країни. Отже, незалежно від банку, в якому обслуговуються, громадяни зможуть користуватися онлайн-послугами держустанов.

Першими містами в Україні, де стали доступними електронні адміністративні послуги, стали Дніпропетровськ, Львів та Миколаїв. Луцьк є четвертим містом в державі, де надаватимуть такі послуги.

Заступник керівника апарату-начальник організаційного відділу ОДА Роман Матвійчук повідомив, що наразі запрограмовано понад 50 адмінпослуг, 4 з них презентували вже сьогодні. З його слів, з певною періодичністю нові послуги з’являтимуться на порталі адміністративних послуг Луцька (www.ap.lutsk.ua). Портал спроектували таким чином, щоб усі інші ЦНАПи області в перспективі мали можливість інтегруватися до нього і він став порталом адмінпослуг Волині. Сайт передбачає можливість ідентифікації громадян як за цифровим підписом, так і за BankID. Зі слів посадовця, цей крок буде якісним антикорупційним елементом та кроком до європейських стандартів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Волиняка Показати IP 26 Червня 2015 16:08
Потрал www.ap.lutsk.ua не працює. Для чого в статті посилатись на нього?
ІТ до Волиняка Показати IP 26 Червня 2015 16:26
Тому що вони олені зайдіть сюда. http://37.221.130.43:9090/askodportal
Юзер до Волиняка Показати IP 26 Червня 2015 21:31
Працює ap.lutsk.ua
Волиняка Показати IP 26 Червня 2015 16:31
Дякую Вам.
петрович Показати IP 27 Червня 2015 16:51
хахаха ))))))нічого не працює (ap.lutsk.ua - Данные не получены) (http://37.221.130.43:9090/askodportal - Веб-страница недоступна) МОЛОДЦІ ТАК ТРИМАТИ!!!!
spajster Показати IP 15 Липня 2015 08:43
Портал не працює. 8.43 15\07\2015

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus