USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Молдові мітингують проти проросійського президента

14 Листопада 2016 21:32
Столицю Молдови охопили протести. Тисячі людей через перемогу проросійського кандидата на президентських виборах вимагають повторного голосування та відставки ЦВК, - йдеться у ТСН.

Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікаціях. Соціаліст Ігор Додон після опрацювання майже ста відсотків бюлетенів - набирає трохи більше 52% процентів голосів. Його суперниця - проєвропейська Майя Санду - має більше 47% з половиною.

Свій перший візит на посаді президента Додон планує здійснити до Москви. Він уже неодноразово називав анексію Криму законною. Додон також збирається розпустити парламент та ініціювати зміни до Конституції.

Водночас у блогосфері зреагували на обрання в Молдові та Болгарії проросійських президентів. Нагадаємо, у Болгарії президентську гонку виграв проросійський кандидат Румен Радев.

"Маятник у західному світі хитнувся в зворотній бік. І це нова реальність геополітики. Не випадковість. Не похибка. Інтеграційні процеси, запущені після Другої світової війни, втратили свою силу.

Для України на фоні Брекзіту й виборів у США це створює новий контекст.

Обидві країни мають парламентську форму правління, й президент обмежено впливає на політику. Але в обох країнах результати змінюють розстановку політичних сил.

Особливо турбує Болгарія. Вона член Євросоюзу, а значить, бере участь у голосуванні і щодо відміни віз, і щодо санкцій проти Росії, де рішення ухвалюються одноголосно. Прем'єр вже заявив, що піде у відставку, а це може призвести до дострокових парламентських виборів і відповідно зміну курсу уряду загалом.

Молдова теж не стала сюрпризом. З 2003 року рівень підтримки ЄС впав з 70% до 40% у 2016. Це один з наших ключових партнерів у Східному партнерстві.

Як на це реагувати? Треба визнати, що увесь світ... геополітично розгублений", - пише у своєму блозі Світлана Заліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Кастрюлька Показати IP 14 Листопада 2016 21:49
Опять Сорос детский сад на улицу вывел.
Веселий політик Показати IP 14 Листопада 2016 23:16
Толку з того, плодами протесту, користуватимуться такі ж шкури, як в нас, дорогій, рідній, Україні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus