USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

У волинян можуть виникнути проблеми з пропискою

4 Листопада 2014 15:17
Державна міграційна служба України фактично саботує урядову політику децентралізації та розвитку центрів надання адміністративних послуг. Через це у громадян виникають проблеми з реєстрацією місця проживання, - повідомили у відділі інформаційної роботи Луцької міськради з посиланням на слова заступника голови правління Центру політико-правових реформ Віктора Тимощука під час прес-конференції у Києві.

З його слів, 31 жовтня, спливає місяць з дня передачі функції обслуговування громадян щодо реєстрації місця проживання (так званої «прописки») від Державної міграційної служби (ДМС), до центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). При цьому йдеться лише про спілкування з громадянами на етапах прийому документів і видачі результату, тобто про ті ділянки роботи, що здійснювався «паспортистами». Самі ж повноваження з реєстрації місця проживання залишаються за ДМС.

У деяких містах, зокрема у Луцьку, вдалося запровадити цю послугу достатньо ефективно. Але у більшості міст громадяни нарікають на погіршення якості послуг у цій сфері, а ЦНАПи потерпають від перевантаження.

На погляд експертів, першопричина проблем з реєстрацією місця проживання через ЦНАП полягає у фактичному саботажі Державною міграційною службою урядової політики децентралізації та розвитку центрів надання адміністративних послуг.

Зокрема, про це свідчать щонайменше 5 фактів:

По-перше, Державна міграційна служба відмовляється забезпечувати ЦНАП потрібними бланками заяв та інших документів для надання цих послуг.

По-друге, ДМС не підготувала належних інформаційних карток щодо того, яким чином надавати ту чи іншу послугу у сфері реєстрації місця проживання особи. У зв’язку з цим центри надання адміністративних послуг були не готові обслуговувати специфічні категорії заявників (іноземців, осіб з дітьми тощо).

По-третє, підрозділи Державної міграційної служби часто повертають документи громадян для реєстрації місця проживання назад до ЦНАП з відмовами без жодних обґрунтувань.

По-четверте, ДМС продовжує працювати за власним графіком роботи, не синхронізованим з розкладом роботи центрів надання адмінпослуг. Через це накопичуються звернення громадян, що веде до уповільнення розгляду цих справ ДМС.

По-п’яте, ДМС перешкоджає залученню власного персоналу до ЦНАП та ще й перешкоджає роботі «паспортистів» у ЦНАПах.

«Проте слід визнати, що успішні приклади наразі, швидше, винятки. Більше того, з боку ДМС є спроби «нейтралізувати» і цей позитивний досвід, адже працівників ДМС відкликають з «бек-офісів» ЦНАП Волинської області і Луцька», - додав Віктор Тимощук.

Загалом же, на його думку, кращої альтернативи, ніж надання адміністративних послуг через ЦНАП і повноцінна децентралізація базових адміністративних послуг, - немає. Адже центри надання адміністративних послуг працюють у належних приміщеннях за розширеними прийомними годинами (не менше 42 годин на тиждень, в тому числі робота у суботу, та двічі на тиждень прийом до 20.00).

ЦНАП забезпечують прозоре регулювання черги, у їх приміщеннях можна отримати супутні послуги (ксерокопія, банківські послуги) тощо. Проте для успішності цієї реформи потрібно щира політична воля керівництва уряду, МВС, ДМС та інших зацікавлених органів влади.

А загальним інструментом для покращення якості адміністративних послуг має бути децентралізація, тобто передача відповідних повноважень органам місцевого самоврядування. За таких умов громади зможуть впливати на якість власних послуг і ефективно використовувати ресурси: приміщення, персонал тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Таня Показати IP 4 Листопада 2014 20:03
Ми ще досі, як в совку живем з тією пропискою, яка псує людей! В нас море людей не мають змоги хати купити, живуть на квартирах - де їм прописуватись?
Ваня до Таня Показати IP 5 Листопада 2014 09:38
Правильно прописка повинна бути.Тому, що міські лікарі, всі служби не можуть обслуговувати всіх,хто поналазив з поліссся.А дітей в садок, школи повинні в першу чергу брати тільки з пропискою міською, а не сільською. То, що ми поїдемо місцеві жителі до вас у Маневичі діток в садок здавати.Я тут народилася, виросла, виросли мої діти,внуки.Колись без прописки ніхто не міг дитини в садок здати і влаштуватися на роботу.Де прописана там і твої всі блага.Де їм прописуватичя, а ніхто не пропише зараз, не ті часи настали.Купляти квартири-один вихід. А за що нам їх куцпити? А ні за що.Ми нікому не потрібні.Як мені казав знайомий займацся бізнесом і скигли.кради,як інші, в крісло директора сядь і буде все в шоколаді.
потерпл люды Показати IP 5 Листопада 2014 18:56
Як можна Карп"як Леську ставити директором ЦНАП ,яка не знаэ мовы не кацапськоъ не украынськоъ тыльки ХАМСЬКУ/ЛУГАНДОНСЬКУ ! ..Ой фылолог русской речы!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus