USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинян закликають долучитися до написання нової Народної Конституції

18 Листопада 2015 17:17
Громадські активісти хочуть написати свою Конституцію та ухвалити її на всеукраїнському референдумі. Про це стало відомо сьогодні, 18 листопада, під час регіональної громадської зустрічі «Створення Народної Конституції України», що відбулась у конференц-залі «Україна», – пише «Слово Волині».

Виконавчий директор міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Сергій Кіщенко зауважив, що нині більшість положень чинної Конституції України, ухваленої у 1996 році, не виконуються. Відтак, назріла потреба в ухваленні нового основого закону, участь у створенні якого повинні взяти якомога більше громадян.

«Це наше право. Ми можемо не тільки піти на вибори та обрати Президента чи парламент, а й задати основи основного закону, за яким будемо жити ми та наші діти, буде розвиватись наше суспільство. До сьогодні ми не мали такої можливості», – наголосив чоловік та додав, що чинна Конституція не виконується саме через те, що громадяни не брали участі у її створенні.

Урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики, політолог Геннадій Друзенко розповів, чим відрізняється українська Конституція від американської, яка є найстарішою та найвідомішою в світі. Остання, до слова, розміщується на одному аркуші паперу.

Однак, основна відмінність між двома конституціями в тому, що американська починається зі слів: «Ми, народ Сполучених штатів...», а українська: «Верховна Рада України від імені громадян».

«В цьому є відповідь на запитання, чому чинна Конституція України не працює. Її ухвалив парламент, в якого недовіра громадян була набагато більшою, ніж довіра. Дуже важко виконувати договір, в розробці та ухвленні якого ти не брав участі», – наголосив експерт в галузі права.

На думку Геннадія Друзенка, в США Конституція – це символ, в якого вірять, якого дотримуються та захищають, натомість українці не відчувають своєї приналежності до основного закону. До того ж Конституція України давно вже не є тою, яку було ухвалено 19 років тому. Саме тому варто започаткувати новий конституційний процес.

Голова громадського об’єднання «Україна – це я» Ірина Суліковська додала, що наразі все більше українців розуміють, що ніхто, окрім них самих, не буде впроваджувати зміни та писати Конституцію, яка відповідатиме потребам народу.

Відтак, громадські активісти пропонують ухвалити нову Народну Конституцію, підготовка проекту якої може розпочатись лише після того, як це підтримають щонайменше 3 мільйони громадян з більшості областей (мінімум 100 тисяч у кожній області). Створити проект нового основного закону повинні члени Установчих Зборів, натомість ухвалювати її будуть усі громадяни України з правом голосу на всеукраїнському референдумі.

«Вперше за всю історію України процес підготовки Конституції буде відкритим. Таким чином більшість українців зможуть взяти участь у ньому та прийняти доленосні рішення для своєї країни», - переконана громадька діячка.

Участь в обговоренні взяли також екс-мер та екс-депутат міської ради Луцька Богдан Шиба, народний депутат України І скликання Андрій Бондарчук, голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк, викладачі, громадські активісти та студенти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Василь Показати IP 18 Листопада 2015 20:19
Пропоную записати в нову Конституцію такий пункт: проводити президентські та парламентські вибори раз на ДВА роки. Від часів помаранчевої революції чітко видно, що за цей час люди встигають розчаруватись у тих, кого обрали. Та й всі давно бачать, що для людей щось робиться завжди перед виборами. А якщо й станеться таке диво, що люди не розчаруються, значить той самий кандидат без проблем знову здобуде перемогу.
Кріс Показати IP 19 Листопада 2015 08:05
1. Отменить институт президенства. Всю эту свору АП разогнать. Существуют страны и без этого так называемого "гаранта". 2. ВР сократить до 200 человек, выбирать депутатов от областей (например по 10 с каждой или пропорционально населению). 3. Депутаты (как в СССР) должны раз например в квартал собираться на сессию на 2 недели (платить им только командировочные) утверждать законы и обратно в свою область на основную работу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus