USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Яка вона - нова конституція Порошенка

26 Червня 2014 12:46
Проект нової Конституції Президент України Петро Порошенко планує направити у Венеціанську комісію вже сьогодні, 26 червня. Про це інформує Еспресо.TV.

Зокрема, в новій Конституції пропонується замінити області регіонами.


Про це йдеться в статті 133 проекту Конституції: "Систему адміністративно-територіального устрою складають адміністративно-територіальні одиниці: регіони, райони, громади".

Крім того, Порошенко пропонує скасувати місцеві державні адміністрації, замінивши їх виконкомами, за якими здійснюватимуть нагляд представники президента.



Так, в проекті Основного закону виконавча влада на місцях покладається на виконавчі комітети, які формуються місцевими радами.

В той же час президент призначає в усі адміністративно-територіальні одиниці своїх представників, які мають здійснювати нагляд за дотриманням законів, координувати, спрямовувати та організовувати діяльність органів виконавчої влади на місцях.

При цьому місцеві державні адміністрації ліквідовуються.

В новій Конституції також пропонується дати главі державі право самостійно припиняти повноваження органів місцевого самоврядування.

Зокрема, в розділі проекту Конституції щодо повноважень очільника держави йдеться, що «президент достроково припиняє повноваження органів місцевого самоврядування у випадку, визначеному цією Конституцією».

Порошенко пропонує наділити главу держави повноваженнями самостійно звільняти голову Служби безпеки України, генерального прокурора та Національного банку.



Зокрема в статті щодо повноважень президента зазначено, що глава держави вносить подання до парламенту на призначення вказаних чиновників та звільняє їх.

Нагадаємо, в чинній редакції Конституції, президент мав повноваження вносити в Раду подання на призначення та на звільнення глав СБУ, ГПУ та НБУ.

Крім того, за проектом нової Конституції глава держави дає згоду на внесення прем’єр-міністром кандидатів на посади міністра оборони та міністра закордонних справ. Згідно з чинною Конституцією саме президент вносить подання на призначення міністра оборони та очільника МЗС.

Президента також пропонується наділити повноваженнями призначати голову Державного бюро розслідувань за згодою Верховної Ради.



Зокрема, в статті щодо повноважень Верховної Ради додано пункт про те, що парламент «надає згоду на призначення президентом голови Державного бюро розслідувань».

Крім того, пропонується скасувати норму про імперативний мандат.



До слова, в проекті нового основного закону скасували пункт, відповідно до якого депутат втрачає повноваження у разі «невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції».

Варто зазначити, що представлений Тягнибоком проект Конституції - не остаточний. Порошенко пропонує фракціям внести до нього зміни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 26 Червня 2014 16:49
а де сказано про можливість народу достроково відкликати депутата, якщо той,наприклад, не справляється зі своїми обов`язками, не виконує обіцяного,зловживає своїм становищем та ін. Знову на реальну владу народу-демократію- наплювали, одні порожні балачки. Хитрож*пі і надалі будуть передвиборну брехню щедро проплачувати, а потім дориватимуться до корита і за декілька років депутатства і дерибану всі свої витрати швиденько покриють і наварять чималий куш. Всі давно знають для чого рвуться в депутати - ясно не для того, щоб покращити життя своїх виборців. Серед усіх депутатів ВР можна по пальцях перерахувати порядних.
НЕЛУЧАНИН до Анонім Показати IP 26 Червня 2014 19:12
питання обрання депутатів та їх відкликання регулюється аконом Про вибори народних депутатів України. туди треба вносити зміни
екскурсовод Показати IP 26 Червня 2014 17:02
Як завжди: у влади одні права, а у простих людей одні обов'язки! В Уркаїні вже стало традицією - кожен новий проезидент міняє конституцію під себе. Коли вже напишуть Конституцію для народу?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus