USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинянам пропонують німецьку якість збору сміття

27 Квітня 2016 15:52
Одна з найбільших проблем на Волині – сміттєва. Включає вона в себе кілька компонентів: це і заміна сміттєбаків, і застаріле технологічне обладнання для прибирання, і будівництво станцій для сортування та переробки непотребу. Сьогодні, наприклад, у Луцьку оплата з однієї людини за вивезення сміття становить трохи більше семи гривень. На практиці – сміттєбаки встановлені поблизу багатоповерхівок фактично завжди переповнені. І причина цього – не завжди несвоєчасний вивіз непотребу на полігон, а викидання відходів у ці баки мешканцями приватного сектору.

З ініціативи депутатів обласної ради від «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП» на Волинь з візитом запросили представників німецької компанії «SULO», яка вже кілька десятків років працює на європейському ринку, та її партнера – компанії «АВЕ». До слова, «АВЕ» – перша іноземна компанія, яка організувала збір побутових відходів в українських селах. Такий проект вже кілька років успішно впроваджують у Закарпатській області.

Головна мета зустрічі з волинянами – обговорення шляхів співпраці в контексті залучення інвестицій для впровадження новітніх підходів для вирішення сміттєвої проблеми.

У цій галузі, зі слів депутата обласної ради від УКРОПу, радника голови правління фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександра Курилюка, можна залучати чималі грантові кошти.

«Фірма реалізувала серйозний проект у Будапешті в 2012-му році, де 80% коштів були грантові. Якщо є такі партнери й мати якісний проект, то можна розраховувати на донорські кошти від ЄС. Пропозиції цієї кампанії цікаві для волинян, зокрема для міст, адже це те, що має бути в нас, а не жахливі смітники на зупинках. Більше того, якщо порівняти ціни на контейнери,то вони дешевші, ніж у нас на ринку, втім, якість німецька й в рази вища. Тому ми будемо говорити з депутатами, щодо можливої співпраці», - зауважив обранець громади.
Як розповів виконавчий директор ТОВ «АВЕ Умвельт Україна» Микола Бутенко, компанія обслуговує 800 тисяч населення та майже 9000 промислових та комунальних підприємств. Самі сміттєбаки «АВЕ» закуповує у компанії «SULO», головний офіс якої знаходиться у Німеччині.
Вони виготовляють сучасні євроконтейнери, розраховані на різну ємкість. Є навіть такі, при відкритті яких потрібно використовувати чіпи, підвісні та пересувні урни колесах. Контейнери з чіпами дають можливість прослідкувати, як швидко вони заповнюються та скільки тон сміття з них вивозиться за місяць. Отримані дані використовуються при розрахунку норм відходів на людину. Така статистика набагато достовірніша.

«АВЕ» також встановлює окремі майданчики для роздільного збору сміття. Гості зазначають, що особливо вони актуальні у тих дворах, де вже створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та поблизу новобудов. Для підприємств пропонують використовувати спеціальні прес-контейнери, які вміщають 20 кубів сміття.

Керуюча відділом продажів Центральної і Східної Європи групи «SULO» Алєся Вайс зауважила, що їхня компанія активно працює з муніципалітетами різних провідних країн світу на тендерних умовах. Її колега, менеджер проектів країн СНД Єлена Матіс зазначила, що аби реалізовувати тендер необхідно надати гарантії замовнику та запропонувати варіанти співпраці, які будуть оптимальними для двох сторін.
Зі слів Олександра Курилюка, результатом зустрічі стане подальша співпраця при написанні грантових проектів по розвитку громад Волині в рамках транскордонних програм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вася Пєтькін Показати IP 27 Квітня 2016 16:40
Актуальність проблеми, аж пре
Юрій. Показати IP 27 Квітня 2016 17:59
кошти на вивіз сміття платяться населенням,але сміття вивозиться в два рази рідше ніж варто було б. тому й гниє навколо сміттєвих баків. замість контролю за вивозом вирішили поміняти баки. чудово.
axab Показати IP 13 Січня 2017 10:38
Правильний підхід до утилізації твердих побутових відходів втілено в селі Зачепилівка Новосанжарського району на Полтавщині за сприяння проекту DESPRO

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus