USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Волиняни можуть скористатися грантами Євробанку

15 Липня 2014 15:09
Волинський бізнес може отримати гранти від європейського банку. Представники малого та середнього бізнесу можуть скористатися програмою Європейського банку реконструкції та розвитку і отримати безповоротно кошти на консалтингові послуги.

Про це стало відомо під час бізнес-зустрічі ЄБРР з підприємцями Волині сьогодні, 15 липня.

Менеджер Групи підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні Катерина Рігг розповіла про гранти для малого і середнього бізнесу, що надає банк.

Що таке консалтинг?

Консалтинг – управлінське консультування будь-якого масштабу. Консалтингові компанії консультують підприємців і допомагають з різних питань: розробка веб-сайту, створення бренду, написання бізнес-плану, енергоаудит, перехід на міжнародні стандарти фінзвітності, стратегічне планування.

Наприклад, підприємство реалізовує свою продукцію на теренах України, але планує розширити ринки збуту і почати реалізовувати свій продукт в мережах європейських магазинів. Та стандарти якості продукції в Європі – відрізняються від вітчизняних, і тому підприємство має здійснити ряд заходів, аби розпочати виробництво продукції за новими стандартами. Часто підприємці це роблять шляхом спроб і помилок, консультуються з друзями, знайомими, шукають інформацію в інтернеті, і разом з тим витрачають час і ресурси, пояснює провідний консультант з питань розробки та впровадження систем менеджменту якості, міжнародний аудитор Європейського центру якості та гігієни харчових продуктів «Лілія» Ольга Мручковська. Цими питаннями фахово займаються консалтингові компанії.

«Скажімо, виробник хоче, щоб його продукція потрапила на полиці відомої мережі. Кожне українське підприємство в тій чи іншій мірі контролює свою продукцію, але є вимоги ЄС, торгових мереж, замовника, що треба виконувати. Тому потрібно розробляти нові стандарти», – каже вона.

До слова, подібний приклад в нинішніх умовах – дуже актуальний. Адже згідно з інформацією Волинської ОДА, Волинська торгово-промислова палата уже видала більше 400 сертифікатів походження EUR1.

Менеджер Групи підтримки малого бізнесу ЄБРР в Україні Катерина Рігг додає, що саме вмілий і професійний консалтинг часто допомагає бізнесу збільшити обсяги реалізації, розширити мережу, віднайти нові ринки збуту. Аби самостійно зробити цю роботу підприємці витрачають дорогоцінний час, ресурси і не завжди фахово здійснюють такі речі.


Саме тому важливо залучити фахівців з консалтингових компаній, які відносно швидко можуть надати потрібні консультаційні послуги. Але ці послуги – доволі дороговартісні.

Європейські гранти

Уже 290 українських компаній звернулися до банку за грантами по програмі, метою якої є налагодження співпраці між бізнесом і консалтинговими компаніями.

«Ми допомагатимемо цими грантами реалізовувати проекти: написання бізнес-плану, створення бренду, розробка веб-сайту – все, що потребує малий і середній бізнес, але самостійно не може. Потрібно дати можливість бізнесу працювати і заробляти гроші», - пояснює Катерина Рігг.

Наприклад, на Волині грантом від Європейського банку реконструкції і розвитку скористалося одне підприємство, яке представлене в Луцьку аптечно-косметичною мережею «Ківі». Зі слів директора компанії «Ремедікал» Світлани Патюк, після того, як вони реалізували проект за грантом ЄБРР, обсяг реалізації в мережі «Ківі» зріс на 35%.

Тому, аби розширити кількість підприємців, які б скористалися грантами ЄБРР, і приїхали на Волинь представники банку.

Так, Світлана Патюк пояснює, що вони заключили тристоронню угоду між ними, банком та консалтинговою компанією на 120 тисяч гривень. Через місяць після завершення проекту, 75% цих коштів повернулися компенсацією.


Саме такими й є умови гранту від Європейського банку реконструкції і розвитку – кошти повертаються після завершення проекту. Максимальна сума – 75%.

До слова, ЄБРР співпрацює з низкою кваліфікованих і перевірених консалтингових компаній, крім того, банк супроводжує проекти від початку і до їх завершення, а також гарантує клієнтам конфіденційність.


Варто згадати, що банк співпрацює з Волинню і за іншими проектами. Зокрема, Луцька міська рада та ДКП «Луцьктепло» уже близько двох з половиною років ведуть перемовини з Європейським банком реконструкції і розвитку щодо отримання кредитних та грантових коштів на модернізацію системи теплопостачання міста. Відтак, банк фінансуватиме проект модернізації інфраструктури теплопостачання у місті Луцьку, на що витратять 10 мільйонів євро, з них 4 мільйони – кошти гранту.

Довідково:

Європейський банк реконструкції та розвитку (Євробанк, ЄБРР) — міжнародний фінансово-кредитний інститут, що надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв'язки. Створений в 1991 році (штаб-квартира — в Лондоні).

Акціонерами Банку є 64 держави, Європейська комісія та Європейський інвестиційний банк. Капітал — 30 мільярдів євро. Фінансує 29 країн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 15 Липня 2014 20:08
Добрае діло. А скільки відкату прсять?
невідомий до Анонім Показати IP 16 Липня 2014 15:27
нема ніяких відкатів... все прозоро.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus