USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як на Волині повертатимуть довіру до влади

26 Листопада 2014 15:51
Запровадити електронне урядування, яке має на меті зробити діяльність органів влади прозорішою, планують протягом найближчих років на Волині.

Про це йшлося під час прес-конференції, присвяченої презентації проекту «Цифровий порядок денний для України. «Зелена книга»: стратегія політики е-урядування», що відбулася 26 листопада у Луцьку.

Керівник апарату Волинської облдержадміністрації Дмитро Дубняк розповів, що основна мета обласної влади – прозорість, яка може бути

реалізована завдяки електронному урядуванню. З його слів, Волинь – одна з чотирьох областей України, де за швейцарські кошти у розмірі приблизно мільйон євро здійснюватиметься проект електронного урядування. Дмитро Дубняк запевнив, що електронне урядування – це прорив, адже «у кожній селищній та сільській раді можна буде здійснювати подачу документів у електронному вигляді та одразу отримувати результат».

«Дехто в це ще не вірить, ставиться з пересторогою, але це дієва система, яка працює за кордоном і найближчим часом працюватиме у нас», - зазначив керівник апарату ОДА.

Директор Інституту вищих керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України Андрій Семенченко повідомив, що

документ («зелена книга») розроблений робочою групою з числа провідних експертів у сфері електронного урядування на чолі з віце-прем’єром Володимиром Гройсманом. Нині, з його слів, технологія «зелених книг» - обов’язкова для Єврокомісії.

«Зелена книга» - головна ідея, що має бути покладена у ту чи іншу сферу, де надалі розгортається державна політика. Вона згодом трансформується у «білу книгу», більш детальний та конкретний документ. В Україні подібні документи впроваджуються вперше, серед пріоритетів, які у ньому визначені – проблема інтероперабельності та створення системи електронної взаємодії (взаємодія систем, що створені і функціонують в органах державної влади на різних рівнях та в органах місцевого самоврядування). Він наголосив, що ця система є передумовою для надання електронних адміністративних послуг.

Серед проблем, які виникають із впровадженням системи, Андрій Семенченко назвав проблему надання доступу до інформації, яка формується в органах державної влади. Інша проблема пов’язана із захистом персональних даних, які зберігатимуться у відповідних базах.

Заступник керівника апарату облдержадміністрації Роман Матвійчук зауважив, що до співпраці варто залучити українських ІТ-фахівців, які долучалися до розробки систем електронного урядування за кордоном. Так, як показує приклад Естонії, для побудови системи електронного урядування важлива взаємодія між органами влади та ІТ-компаніями. Проект з електронного урядування реалізовуватиметься у 2015-18 роках за рахунок коштів Швейцарського бюро міжнародного співробітництва в Україні, а його реалізація повинна дозволити на якісно новий рівень державного управління.

Як наголосив Андрій Семенченко, електронне урядування – нова форма державного управління, спрямована на підвищення ефективності, прозорості та відкритості діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування. Вона передбачає

запровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у державному управлінні. Він розповів, що, як свідчать дослідження ОНН у США, Великобританії та Південній Кореї, з 1960-их років відбувався процес зниження довіри до влади. Мовляв, відколи у 2010 році у цих країнах запрацювало електронне урядування, крива довіри до влади почала підійматися – завдяки впровадженню сучасних технологій влада стала прозорішою. Як зауважив фахівець, справжнє електронне урядування - зміна структури, функцій та завдань органу державної влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
балакун Показати IP 26 Листопада 2014 16:16
Довіру потрібно повертати реальними справами на користь громадян та держави.
СЕРГІЙ Показати IP 26 Листопада 2014 16:26
ПРИ ВЛАДІ В РАЙОНАХ МІСТАХ ОБЛАСТІ ПОВИННІ БУТИ ЛЮДИ З ЄВРОМАЙДАНУ САМООБОРОНИ ВОЛОНТЕРИ ЯКІ ВОЮЮТЬ В ЗОНІ АТО НОВІ ЛЮДИ-НОВА ВЛАДА. СПРАВЖНІ ПАТРІОТИ УКРАЇНИ ПОВИННІ БУТИ ПРИ ВЛАДІ.
СЕРГІЙ Показати IP 26 Листопада 2014 16:31
ПРИ ВЛАДІ В РАЙОНАХ МІСТАХ ОБЛАСТІ ПОВИННІ БУТИ ЛЮДИ З ЄВРОМАЙДАНУ САМООБОРОНИ ВОЛОНТЕРИ ЯКІ ВОЮЮТЬ В ЗОНІ АТО НОВІ ЛЮДИ-НОВА ВЛАДА. СПРАВЖНІ ПАТРІОТИ УКРАЇНИ ПОВИННІ БУТИ ПРИ ВЛАДІ.
DJYJ Показати IP 26 Листопада 2014 16:47
довіра буде тоді коли діла чиновників не будуть розходяться з словами. Коли чиновник маючи зарплату в 10 000 грн в місяць буде їздити на *ланусі* а не на *Доджі*, коли в нього не буде *талановитої* бабусі з Полісся котра йому *подарувала* трьохповерховий особняк
Корінний лучанин Показати IP 26 Листопада 2014 16:48
Владу , і НОВУ і СТАРУ треба ПРИМУСИТИ показувати ПРАВДИВІ доходи ( не міфічні занижені) в ДЕКЛАРАЦІЯХ ПРО ДОХОДИ бо там багато брехні!
Ватажок Показати IP 26 Листопада 2014 16:48
ти неправий, Сергійку!
Алла Показати IP 26 Листопада 2014 16:50
При владі повинні бути не просто патріоти, а ще й компетентні спеціалісти. Немає такої професії керівник універсальний для всіх галузей. Досі думаєте, що кухарка може керувати країною?
опа до Алла Показати IP 26 Листопада 2014 17:16
Господині на кухні також різними бувають. Якщо в неї лад на кухні і в домашніх справах то звичайно може? А якщо ще й куми толкові...
журналіст Показати IP 26 Листопада 2014 17:17
За таке вже брались при голові ОДА Бондарю. Нічого не вийшло і з будки у вестибюлі спочатку зробили аптеку, а згодом демонтували. Дубняк сам не розуміє, що говорить, а тому у нас завжди, що б не розпочинали, в кінцевому результаті виходить КПРС. Ми вже мусолимо цю тему пару десятків років, більше ще заяложена лише одна тема - тема хренової тещі. Тому й несе від цього усього мертвечиною. Для реалізації таких речей треба запускати механізм обговорення, диспуту, діалогу, щоб не відривати рішень від практики. Самому дубняку це не під силу - кишка тонка.
Володар перснів Показати IP 26 Листопада 2014 17:40
Спочатку коли тих Дубняків з Матвійчуками звільнять, тоді потроху почнуть повертати довіру, а поки такі "кадри" у кабінетах ОДА, то толку НЕ БУДЕ!!!
петрович Показати IP 26 Листопада 2014 19:33
рома опять гроші відмиє. ото вже реформатор. ахахаахах
надія Показати IP 26 Листопада 2014 19:43
Приберіть з ОДА Дубняка, Козюпу, Матвійчука, Банаду, Мирку...!!! Невже ніхто не сказав досі Гунчику, що то за "кадри"??? Жах!!!
Справедливий Показати IP 26 Листопада 2014 21:58
А що Ви особисто зробили, окрім того що обгаджувати? Чи то мода така?
знананана до Справедливий Показати IP 27 Листопада 2014 07:32
А що такий обізнаний у тих всіх справах що так захищаєш?:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus