USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як це було: відрядження у зону відчуження очима лучанина

14 Грудня 2015 19:00
Щороку ми віддаляємося від страшного вибуху на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС 26-го квітня 1986-го. Втім, для ліквідаторів цей день та наступні кілька років будуть завжди перед очима.

Про свої спогади з відрядження у зону відчуження розповідає волинянин Антон Сергійович Плакса.

Сьогодні, 14-го грудня, в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цю дату відзначають щорічно у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

Волинянин Антон Плакса пригадує, як його із товаришами, в часи, коли він був ще солдатом, відправили на ЧАЄС. Було це у 1988-му році.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧОРНОБИЛЬ. ТАЄМНИЦІ «МІСТА-ПРИМАРИ» ОЧИМА ЛУЧАНИНА

«Як нас туди везли, то ми не знали, на який ризик і власні жертви йдемо. Нам просто сказали, що їдемо в Чорнобиль, а що і як – без деталей. Вже як прибули на місце – зрозуміли, що там відбулося. Були ми біля реактора, працювали там. Нас там було дуже багато людей, з усього Радянського Союзу, різної національності. Зокрема, ті товариші, яких я пам’ятаю, були з Прибалтики та Білорусії. Ми жили дружньо, як одна сім’я. Нашим завданням було прибирання радіаційних металів біля реактора», – розповідає ліквідатор аварії на ЧАЕС.
Зі слів Антона Сергійовича, найбільше жахнули в зоні відчуження «мертві» населені пункти.

«Пригадую, як тільки приїхав туди, то був вражений порожніми хатами, гарним містом, яке знаходилося за 1,5 кілометра від реактора, але було пустим, мертвим… Так шкода було того, що все нажите роками та поколіннями в одну мить опустіло; тільки й уявляєш, як бігали дітки, на гойдалках бавилися, їздили машини, люди кудись поспішали, чути було вулицями сміх, а тут – тиша…», – пригадує співрозмовник.
На ліквідації аварії на ЧАЕС Антон Плакса пробув 23 доби. Після повернення додому почувався добре, спочатку «мирний» атом не давався взнаки на роботі організму. Втім, через рік почали «вилазити» болячки.

«Ви знаєте, робили ми тоді, що мали, не шкодуючи ні себе, ні нашого майбутнього. Але сьогодні не відчуваємо від держави віддачі. Маємо невелику пенсію, більшість якої віддаємо на ліки й намагаємося виживати. От, травмував руку, потратив на лікування 3 тисячі гривень, звернувся в облдержадміністрацію за матеріальною допомогою, а мені кажуть то сесії депутатів немає, то грошей немає, так-от і завжди виходить, ми нікому не потрібні», – із сумом додає ліквідатор.

Втім, волиняни мають можливість отримати соціальну допомогу не лише від державних структур. Для прикладу, відтепер за адресною допомогою від Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» можуть звертатися не лише луцькі «чорнобильці», а й з усієї області.

ЧИТАТИ ЩЕ: МІСТО-ПРИВИД ЧОРНОБИЛЬ. ФОТО

Зауважимо, що цього року в чорнобильській зоні були масові пожежі, від яких радіоактивні плями можуть виникнути будь-де.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus