USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чому на Волині горять авто?

18 Квітня 2016 19:00
Цього року на Волині помітно збільшилась кількість підпалів чи то самозаймань автомобілів. Так, з початку року в Луцьку та області згоріло 26 машин. Лише у п’яти випадках відкрили кримінальні провадження.

Так, 9 квітня вночі по проспекту Волі, 49 згоріла машина «Chevrolet Aveo». Одразу після повідомлення про факт пожежі, в ЗМІ з’явилася інформація про власницю згорілого авто, а точніше, інформація про її посаду. Жінка працює помічницею голови Апеляційного суду.

Суспільна думка ймовірної причини підпалу: «за діло» та й «вона собі знає за що».

Постраждала Ольга Цибень відмовилась говорити на цю тему, мотивуючи: «Давати коментарі, доки тривають слідчі дії, не буду, тому що у ці перші кілька тижнів розголошення мною будь-яких деталей може нашкодити слідству».

У коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини у Секторі комунікацій ГУ НП у Волинській області лиш зазначили: щодо цієї справи порушили кримінальне провадження. Відомості за даним фактом слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від трьох до десяти років позбавлення волі.

Журналісти побували на місці, де горіла автівка. Ніде немає камер відеонагляду, найближчі двори та вулиці навіть не освітлюються. Сусіди розповіли, що на автомобіль кинули пляшку з бензином, що і спровокувало пожежу.

До слова, з початку року в Луцьку та області згоріло 26 машин. Лише у п’яти випадках відкрили кримінальні провадження.

Суха статистика

16-го січня в Луцьку на вулиці Чернишевського згоріло BMW X5. Через чотири дні, 20-го січня на вулиці Шпитальній спалахнув «Ford». 7-го березня у Камені-Каширську зайнявся «МАЗ» з причіпом завантаженим лісодеревиною.

Вже 13-го березня згоріли три машини в Нововолинську - «Нyundai Santa Fe», «Mitsubishi Lancer» і «Volkswagen Passat». Потім в Любомлі спалахнуло авто «Renault Duster», яке належало громадянину Польщі. І зовсім нещодавно згоріло «Chevrolet Aveo» по проспекту Волі під самим будинком у власниці.

В усіх інших випадках причину знищення вогнем авто поліція називає самозагоряння.

Як розповів незалежний експерт-оцінювач Володимир Галік, самозагоряння автомобіля може трапитися лише в одному випадку з тисячі.

«Якщо трапляється частіше, то всю партію автівок виробники відкликає. Буває, що нові загоряються, ті, які мають термін експлуатації до року, але це фабричний брак. Це ставалося під час того, як авто рухалося», - пояснив експерт.

З його слів, виробник закладає в конструкцію автомобіля умовну 100% гарантію, що машина не спалахне сама по собі. Якщо машина все ж таки загоряється, то причинами цього може бути декілька факторів: термін експлуатації (більше 10-15 років), неякісна електрика, некомпетентний ремонт.

Своєю чергою, експерти у поліції кажуть, що самозаймання автомобілів зовсім не рідкість.

Некомпетентний ремонт електричного забезпечення автомобіля, чи інші технічні несправності, можуть призвести до самозаймання автомобіля, який навіть не рухається. Підключені клеми до акумулятора тримають машину під напругою постійно, навіть коли двигун вимкнений.

Крім того, в неофіційній формі нам роз’яснили: якщо трапляється пожежа автомобіля, на місце пригоди неодмінно виїжджає слідчо-оперативна група та експерти, аби зафіксувати усі обставини.

Проте найчастіше постраждалий пише заяву до правоохоронних органів, щоб ті зупинили слідство, мотивуючи це тим, що не вбачає факту злочину та в своїх проблемах розбереться сам, без допомоги слідчих. Тож на основі цієї заяви кримінальне провадження закривають, а всі матеріали знищують.

У поліції кажуть: цього року не розшукали та не притягнули до відповідальності жодного палія. Судячи з усього, в області діє ціла група, яка або розважається, або виконує замовлення.

Останній раз злочинців, які спалили автівку, затримали у 2013 році. Це трапилось у Володимирі-Волинському. Тоді злочинців затримали, бо вони підпалили машину під камерою відеоспостереження.

Правоохоронці зізнаються, знайти злочинців іншим способом дуже складно, тому камери відеоспостереження – необхідність безпеки не лише громадян, а й їхніх автомобілів.

А поки що маємо сумну реальність: все, що не «висяк», то підпал, а решта – самозаймання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
хтось Показати IP 18 Квітня 2016 21:23
Ахаха )))Схоже в області скупчилися усі браковані машини.
Лучани Показати IP 18 Квітня 2016 21:50
Реформи Шпиги лапінські . Самооборона розкриє!!!
до до Лучани Показати IP 19 Квітня 2016 08:51
Та в них самих горять, треба в вести нациків з крупнокаліберними кулеметами.
Сирафима. Показати IP 18 Квітня 2016 22:24
машины, машинами-это для следственных органов . Скажите , до каких пор самолеты будут летать, над жилым микрорайоном.? Военный аэродром, строили на пустыре , в не населенном пункте, сегодня аэродром находится в 500 метрах от жилых домов, что это за издевательства, кто распорядился , хотя о чем я спрашиваю, тот кто разрешил ученье особым наверно умом не обременен . Хотите в европу, а вы знаете , что населению в шумных районах в заморских странах платят компенсацию Мало того что голодом морят, так еще умереть спокойно не дают
=== до Сирафима. Показати IP 18 Квітня 2016 23:16
О, на Волині вата об"явилась!
Анонім до Сирафима. Показати IP 19 Квітня 2016 00:07
про що думав коли будував хату біля аеродрому? тепер купуй затички в вуха
упс до Сирафима. Показати IP 19 Квітня 2016 06:06
аеродром потихенько лізе до будинків?мозгами треба було думати як купляли хати...
Кл до Сирафима. Показати IP 19 Квітня 2016 08:02
Аеродром стоїть там 50 років нехрен було там будуватись
Юрист до Сирафима. Показати IP 19 Квітня 2016 14:09
Людина вже хоче вмирати але ще невивчила української мови,люто ненавидить Українську армію, напиши свою адресу і відразу отримаеш компенсацію!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus