USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Машину лучанина арештували за борги попереднього власника

26 Січня 2014 09:39
Навіть якщо Ви законослухняний водій, їздите обережно і не порушуєте правила, нема впевненості, що Ваше авто не конфіскують даішники. Інспектори дорожнього руху зараз співпрацюють із виконавчою службою. Чим це загрожує автовласникам? Якщо «великий комп’ютер» на посту ДАІ покаже, що машина арештована, її відберуть і змусять заплатити штрафи, оплатити послуги евакуатора і штрафмайданчика. Навіть якщо автомобіль відібрали на незаконних підставах.

Таку історію детально описав у листі до Інформаційного агентства Волинські Новини лучанин Іван. Крім того, ситуацію, в якій головними «злочинцями» були він і його машина, а «поборниками справедливості» - працівники ДАІ і виконавчої служби, чоловік виклав у блозі. Він сподівається, що його досвід знадобиться водіям, які можуть втрапити у схожу халепу. А також хоче отримати поради, як повернути гроші за евакуатор та штраф майданчик, які з нього «здерли», як з’ясувалось у фіналі кількаденної тяганини, безпідставно.

Іван розповів, що кілька місяців тому придбав у давнього знайомого 30-річний автомобіль ВАЗ 21063, що за цей час змінив уже три власники. Попередні водії не переписували авто на себе, керували ним за генеральним доручення, а в останнього власника ще був тимчасовий талон, дія якого закінчилась у 2012 році. Оскільки зараз ці документи не надто потрібні, Іван їх і не робив. Іноді «Жигулі» у нього позичав для відряджень друг. І от одного вечора, під час зимових свят, його зупинили на посту в Маневичах. Підставою, як пояснили інспекторі, стало те, що авто числиться в базі розшуку системи «Рубіж». В акті затримання причиною вказали «арешт на затримання Державної виконавчої служби». Начальник посту уточнив, що авто забирається на штрафмайданчик у Луцьк за борги власника.

«Визволення» автомобіля зайняло кілька днів. Наступного дня в обласному УДАІ Іванові пояснили, що авто забрали за борги власника - того, який вписаний у технічний паспорт і наразі проживає в Херсоні. Нинішньому власникові треба розшукати попереднього, переконати його негайно погасити борги у виконавчій службі, і тоді йому видадуть довідку про зняття машини з системи «Рубіж». В управлінні ДВС у Луцьку з’ясували, що херсонець має незначну заборгованість за газ. У херсонській виконавчій службі, з якою вдалося зв’язатись телефоном, порадили уточнити в ДАІ, на основі якого саме боргу наклали арешт на авто. Виявилось, що арешт був накладений місцевою виконавчою службою. Чоловіки – Іван і його знайомий – знову пішли до місцевих виконавців. Тут вдалося добитись, що арешт накладений на товариша, який продав автомобіль Іванові. Оплатили всі штрафи і наступного дня у виконавчій службі забрали підписані папери. І запитали, як вони могли виписати арешт на машину за борги людини, якій вона не належить з 2012 року. Виконавці відповіли, що в ДАІ авто не знято з реєстрації і числиться за боржником. При цьому постанова про арешт датована початком серпня 2013 року, тобто людину ніхто не сповістив, не розшукував, і після постанови на арешт авто їздило вільно Україною майже півроку.

На штрафмайданчику, куди приїхали забирати машину, сказали їхати в міське управління ДАІ, а звідти – «відфутболили» на пост у Маневичах. Там інспектор сказав написати заяву про надання дозволу на отримання авто на підставі простроченого тимчасового талону. Начальник поста, коли прийшли до нього підписати документ, нарікав, яка дурна система. Розповів лучанам, що доводиться викидати з автівок цілі сім’ї з дітьми, що часом арешт видають на людей зі схожими прізвищами, або виконавець помилився і поставив не те авто в розшук.

У міському ДАІ, куди зрештою повернулись водій із другом, сказали заплатити 600 гривень за послуги евакуатора, 120 грн ПДВ і ще 432 грн за охорону машини. Інспектор відібрав і помітив, що тимчасовий талон прострочений, заявивши, що авто віддавати не буде. Він у всьому звинуватив виконавця, який, перевіряючи по базі, не дочитав про тимчасовість реєстрації авто і виписав арешт. Тобто машину арештували на незаконних підставах. І видали по недійсному документу – технічному паспорту, в який вписана «ліва» людина.

Іван нікуди не звертався, бо не особливо вірить, що в нашій державі можна довести помилку державних органів. Інформаційне агентство «Волинські Новини» запитали у юриста Ірини Ющук, чи реально чоловікові повернути гроші за евакуатор і штрафмайданчик. «Рекомендую звернутись до прокуратури з рядом заяв, у яких описати ситуацію. А на підставі отриманих відписок можна подавати в суд на стягнення матеріальної та моральної шкоди з ДАІ та виконавчої служби, - каже юрист і додає. - Це цілком реально стягнути, хоча процес може затягнутися на місяці».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Сам собі буратіно Показати IP 26 Січня 2014 09:49
Хто власнику лікар, якщо він хотів зекономити пару грн, і не знав з обліку\поставив на себе авто?
Отакіпироги до Сам собі буратіно Показати IP 26 Січня 2014 09:58
Якби арешт був накладений за борги власника то чорт з ним, алеж арешт наклали по власнику ТИМЧАСОВОГО талону, якій, на час накладання арешту, був на півтора роки прострочений.
55 до Сам собі буратіно Показати IP 26 Січня 2014 10:51
ну, старі жигулі купуються за 700-1000дол., а витрати на зняття/постановку на облік будуть 200-300дол. Тож мова ніяк не йде про "пару грн", а про 20-40% від вартості...
відповідаю до 55 Показати IP 26 Січня 2014 11:17
ну так блін, не треба забувати де живем. не хоче новий власник себе перестрахувати, потім має геморой. Не вірю, що маючи гроші на машину, навіть таку стару і дешеву, на паливо\запчастини і тд, не знайти на адекватне оформлення всієї справи. Тут він сам собі винуватий і крапка. Фішка нашого народу - всі винні в моїх проблемах: плями на сонці, зима, янюкєвіч, прокурори, мер, сусіди, зла теща, але не я! :) Усім гарного дня
Отакіпироги Показати IP 26 Січня 2014 09:54
" Інспектор відібрав і помітив," що він відібрав? квитанції на оплату він відібрав, а талон і досі на руках.
луцькі менти-дебіли! Показати IP 26 Січня 2014 09:57
в мене було ще круче!!!!
я Показати IP 26 Січня 2014 14:56
Дуже сподобався коментар юриста Ірини Ющук, з якого видно що вона сама у цьому питанні нічого не тямить, а видає свій коментар за щось видаюче.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus