USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

В Саудівській Аравії жінкам дозволять керувати автомобілем

28 Вересня 2017 07:40
Король Сальман бін Абдуль-Азіз Ас-Сауд підписав указ, який дозволить жінкам в Саудівській Аравії керувати автомобілем вже в червні 2018 року, вперше в історії країни.

Відповідний королівський указ був опублікований на сайті державного агентства новин Саудівської Аравії, повідомляє NewWest Media.

Новина викликала резонанс в мас-медіа. Активісти, які тривалий час боролися за надання жінкам цього права, із захватом вітають рішення короля.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш підтримав рішення у "Twitter".

Починаючи з 1957 року Саудівська Аравія була єдиною країною, яка не дозволяла жінкам керувати автомобілем. За порушення заборони передбачався арешт та адміністративна відповідальність. В 1990, 2011 та 2013 роках активістки влаштовували колективні протести та викладали у мережу відео, на яких відкрито, на вулицях, водили авто.

Рішення про дозвіл ухвалили в рамках програми "Бачення 2030", яка має на меті наблизити суспільство країни до норм та стандартів решти світу. Програмою займається принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Сальман, який також є й міністром оборони.

Цей крок є важливим для населення Саудівської Аравії: жінки чекали на можливість залучитися до суспільного та економічного життя країни в повному обсязі. Крім того, вони стикалися з незручностями, як-от наймання водія і витрати на його утримання та страхування.

Довгий час заборону на водіння авто не могли скасувати через консерватизм релігійних кіл країни. Духовенство виступало проти такої "реформи". Їхні аргументи варіювалися від "вони (жінки) занадто дурні, щоб керувати автомобілем" до "це призведе до неприпустимого змішування прав чоловіків та жінок".

Однак в країні й досі діють заборони, які обмежують права жіночого населення на самостійні рішення. Жінкам не можна отримувати паспорт, виїжджати за кордон, виходити заміж, відкривати банківські рахунки, розпочинати власний бізнес, виходити на вулицю, ходити в спортзал, їсти в ресторанах без дозволу чоловіка. Тому навіть попри таке історичне рішення короля, Саудівська Аравія залишається надзвичайно консервативною країною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Я Показати IP 28 Вересня 2017 08:08
Чекаємо на статтю "В САУДІВСЬКІЙ АРАВІЇ РІЗКО ЗРОСЛА КІЛЬКІСТЬ ДТП"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus