USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Нардеп від «ЄС» через АТОвців скупив землі курорту в Карпатах

21 Вересня 2021 16:22
Оточення народного депутата від «Євросолідарності» Миколи Княжицького через групу ветеранів АТО менше ніж за 17 тисяч доларів скупило 2 га землі колишнього курорту у селі Буркут Івано-Франківської області.

Про це пише Українська правда.

Село Буркут, розташоване в лісах Франківщини, колись було відомим курортом. 120 років тому там відпочивала Леся Українка, Іван Франко й інші інтелігенти. На початку нульових воно занепало і було знищене повінню.

У кінці 2018 – на початку 2019 року Зеленська сільська рада, під чиїм крилом знаходиться Буркут, взялась видавати ділянки на території колишнього курорту. Причому видавали її цілими пакетами. І згодом це призвело до концентрації земель в одних руках.

Як встановили журналісти, до історії з приватизацією причетне оточення депутата Верховної Ради Миколи Княжицького. Місцеві вважають вигодонабувачем його самого.
Буркут

Ключовими стали кілька засідань сільради: 6 і 20 грудня 2018 року, 30 березня 2019 і 22 серпня 2019. У ці дні в Буркуті видали ділянки 22 місцевим як бійцям АТО. Ветерани, за законом, мають право безкоштовно і першочергово отримати до 10 соток під житло.

На розподіл пішло загалом 1,5 га. І 18 з 22 АТОвців свою землю перепродали, причому семеро у перші два дні після виділення сільрадою. Інші розпрощалися зі своєю щойно набутою власністю протягом 4 наступних місяців.

Приватне підприємство, яке купило в них землю, схоже, готувалось до цього ще з 2017 року. Тоді воно купило в Буркуті 4 будівлі. У 2020 році підприємство взяло ще пів гектара в оренду – через дорогу від куплених земель.

У цілому новий приватний власник взяв під контроль загалом майже 2 га земель у Буркуті, що становить 77% усього села. Заплатив за це орієнтовно 450 тисяч гривень + 3 тисячі щорічно за оренду.

За інформацією УП, покупцем курортних земель виступає київська компанія «Фон Секкендорф». Її офіційні власники – ймовірно, брати Андрій і Валентин Голумбівські. Чоловіки давно працюють в охоронній сфері. У власності Валентина є підприємства, які, зокрема, пропонують послуги «супроводу vip-персон». Андрій останні два роки також був членом поліцейської комісії департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції.

Ще в 2017 році, коли «Фон Секкендорф» купувала будинки в селі, вона подало заявку, а за два роки отримала реєстрацію торговельної марки «Буркутська джерельна вода». Види діяльності пов’язані з водою, а також «послугами курортів, профілакторіїв, санаторіїв». Того ж самого дня в реєстрі з’явилась ще одна торгова марка – «Буркут». Під нею можна розвивати готельний бізнес, пансіонати, табори, а також надавати різноманітні розважальні та освітні послуги, як-от організація концертів, конференцій, навіть створення фільмів тощо. Ця марка записана на значно більш відоме ім’я – Миколу Княжицького.

Дві торгові марки поєднує не лише дата. Їхніми реєстраціями займались одні й ті самі юристи – «Юрімекс». Керує цією фірмою Юрій Крайняк – колишній офіційний помічник Княжицького. Компанія-власник земель у Буркуті раніше навіть була прописана в одному з офісів групи «Юрімекс». Ці юристи також обслуговували телеканал ТВі.

Сам Княжицький підтверджує, що знайомий з Валентином Голумбівським – той займався охороною фестивалю Via Carpatia, організованого депутатом. У мережі можна знайти згадку регіональних ЗМІ про те, що Голумбівський нібито охороняв і особисто Княжицького на партійній конференції.

Наразі неможливо дізнатись, що саме збирається робити новий землевласник серед карпатських лісів. Там немає ані будівництва, ані інших робіт. А місцева влада запевняє, що про плани покупців їй невідомо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
В . Показати IP 21 Вересня 2021 17:57
Человек купил не украл.статья заказная-джинса.сколько денег вам за неё заплатили а журналюги
Гоцул Показати IP 21 Вересня 2021 18:14
Я його знаю давно. Це мурло з вічно бігаючими очами шиє з себе великого патріота, а на ділі звичайний злодій який пройшов школу свого патрона Парашенка ...
волинянин Показати IP 21 Вересня 2021 18:48
Не всі атовці Волині, не всі батьки загиблих отримали свої 2 гектари землі, а ось, судячи з декларації колишнього головного атовця області, лучанина, покійного Андрія Омельчука, той отримав 3,5 гектари землі! А 1 гектар не де небудь, а в Закарпатті (Рахівський район, село Ясіня. Ясіня – центр туризму). Де Волинь, де Закарпаття? І не 2 гектари, а 3.5. Хіба це не корупція? Вікіпедія: Рахівський район Рельєф Район розташований у найвисокогірнішій частині Українських Карпат. На півночі височать Привододільні (Внутрішні) Горгани, на заході — Свидовець, на північному сході — Чорногора (гірські частини Полонинського хребта), на півдні — Рахівські гори. За 40 км від Рахова, у Чорногірському масиві, розташована найвища вершина Українських Карпат та України загалом — гора Говерла (2061 м над рівнем моря). Поряд височать ще п'ять вершин-двотисячників — Бребенескул, Петрос, Піп Іван Чорногірський (Чорна гора), Ребра та Гутин Томнатик. Рельєф високогір'я позначений слідами давнього зледеніння з характерними льодовиковими формами — карами та троговими долинами. Корисні копалини Із мінерально-сировинних ресурсів перспективними для розробки є родовища золота, доломітів, мармуризованих доломітів, а також розлив мінеральних вод. У 2018 році у Рахівському районі знайшли велике родовище золото-рудних покладів[1].
777 до волинянин Показати IP 21 Вересня 2021 20:57
2 га,много,вам и 2м2 хватит.
Галина Показати IP 21 Вересня 2021 19:22
Стидаюсь спитати, яка площа Буковеля? Хто , коли і як її купував? Скільки це коштувало? Просто для порівняння з 2га у Буркуті, про який вперше чую( і ,напевно, не тільки я).
The Bubochka Показати IP 21 Вересня 2021 21:34
A Nas Raty!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus