USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чорнобильців вшановують, але з боргами. ФОТО

26 Квітня 2010 14:48
Заупокійним богослужінням та мітингом-реквієм сьогодні в Луцьку вшанували ліквідаторів та жертв наслідків Чорнобильської катастрофи.

У Свято-Троїцькому соборі на заупокійне Богослужіння, яке розпочалося о 10-тій годині ранку, прийшло небагато прихожан. Серед присутніх небайдужі віряни, безпосередньо причетні до катастрофи та представники влади. Зокрема, заступниця Луцького міського голови Лариса Соколовська та начальник департаменту соціальної політики Петро Верзун.


Покласти квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобиля» на мітинг-реквієм зібралося значно більше людей. Серед присутніх школярі, ліцеїсти, ліквідатори наслідків ЧАЕС та їх рідні. Представники громадських організацій встановили біля пам’ятника символічний дзвін Чорнобиля.

Присутні принесли до пам’ятника вінки та квіти, курсанти Волинського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою запалили лампадки, а учні Центру науково-технічної творчості учнівської молоді створили символічні паперові лебеді, які згодом запустили у небо.



Голова волинської ОДА Борис Клімчук покладав вінок разом з головою Волинської облради Анатолієм Грицюком. Луцькому міському голові в напарники дістався Олександр Башкаленко.

Борис Клімчук зазначив: «Коли я дізнався про рішення президента України Віктора Януковича, яке було погоджене з Президентом США Бараком Обамою про те, що рештки високозбагачених радіоактивних матеріалів будуть вилучені з держави, – я перехрестився».
Губернатор підкреслив, що передбачені законом пільги бюджет не може забезпечити у повному об’ємі. Зокрема він вказав, що нині у черзі на отримання квартир стоять тисячі людей, проте минулоріч оселі отримали лише п’ятеро. «Для цього немає пояснень. Але я хочу вашої підтримки. Влада повинна бути чесною в правді до людей. Мусить сказати, що оце ми можемо зробити, оце можемо зробимо завтра, а оце – ніколи. П’ять скликань парламент приймає пільги. Для того, аби їх задовольнити, треба 4,5 державного бюджету. Ми дуримо, ми дуримо вас кожного дня. Я би не приїжджав сюди працювати, якби я не розумів, що ці речі треба впорядкувати, зробити чесними і правдивими», - зазначив Клімчук.
Подібні слова Клімчук повторив у приватній розмові з постраждалими від наслідків аварії на ЧАЕС людьми після реквієму.

Анатолій Грицюк назвав трагедію «чорним крилом, яке понівечило долі мільйонів людей», а Богдан Шиба зазначив, що йому «страшно і боляче чути, коли у нас починають вітати зі святом Чорнобиля». Міський голова подякував ГО «Спілка Чорнобиля», яка була ініціатором створення пам’ятнику на меморіалі Пам’яті.

Начальник департаменту соціальної політики Луцької міської ради Петро Верзун підтвердив, що «ситуація з виплатою пільг складна. Нині заборгованість становить від 1 до 3 місяців». У судах по невиплаті пільги щомісячно проходять десятки засідань.
Проте, ситуація у чорнобильців значно краща порівняно з іншими категоріями пільговиків. Існуючі преференції, на думку Верзуна, потрібно переглянути, адже «виплачувати те, що передбачено законом, бюджету не вистачить».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus