USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Історичні місця Луцька реставруватимуть за кошт Європи

9 Червня 2011 11:39
Луцьк увійшов у десятку українських міст, які братимуть участь у міжнародному проекті «Реабілітація культурної спадщини історичних місць» – проект допоможе розкрити соціальний та економічний потенціал історичної спадщини обласного центру Волині.

Про це йшлося під час робочого семінару в рамках проекту у стінах луцької мерії у четвер, 9 червня.

Як розповів перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук, проект впроваджується з ініціативи Ради Європи за підтримки Міністерства культури і туризму України. В жовтні минулого року Луцьк подав заявку на включення його до одного з пілотних міст проекту і пройшов відбір.

Окрім Луцька, проект впроваджуватимуть ще й у Івано-Франківську, Вінниці, Мелітополі, Меджибіжі, Жовкві, Біловодську, Староконстантинові, Прилуках та Хмільнику.

Протягом двох днів – 9 та 10 червня – у Луцьку працюватимуть експерти, які визначать над чим саме треба попрацювати в обласному центрі Волині. Для цього до Луцька з Великобританії прибув професор Роберт Пікард, який керує процесом діагностики, та український координатор проекту Микола Скиба.

Результатом аналізу історичної спадщини Луцька стане розробка техніко-економічних обґрунтувань і підготовка бізнес-планів з метою залучення інвестицій та інших позабюджетних коштів у об’єкти культурної спадщини Луцька.

Микола Скиба розповів, що окрім України, цей проект втілюється ще й у Молдові, Грузії, Вірменії та Азербайджані, загалом – у 45 містах.

«Історична спадщина часто сприймається, як валіза без ручки, яку з одного боку і нести несила, бо бюджетних коштів бракує, а з іншого боку і кинути не можна, бо вона охороняється законом. Тому цей проект покликаний вирішити цю проблему – глибше розкрити економічне і соціальне значення історичної спадщини конкретного міста», – зазначив він.

Після експертної оцінки керівники проекту працюватимуть над залученням коштів у реставрацію тих чи інших об’єктів.

«Проект триватиме п’ять або шість років. Відновлена історична спадщина приноситиме користь не лише туристам, а й самим лучанам. Найвища мета – це коли інвестори звернуть увагу на вже відновлене місто», – сказав Роберт Пікард.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
777 Показати IP 9 Червня 2011 12:24
Кравчук ! так держати
РЕАЛІСТ Показати IP 9 Червня 2011 13:03
НУ-Ну... а скільки розкрадемо...супер. Наше маленьке Євро-212
Rom Показати IP 9 Червня 2011 15:58
От цікаво все в Україні робиться. Своїх інвесторів - малий та середній бізнес влада знищує всіма можливими способами, а от поклянчити в Європи кошти непроти. Ну скільки можна Клянчити в когось щось, щого хтось нам повинний то завод сміттєпереробний збудувати, то школу, то замок відреставрувати. Ну невже своїх мізгів не вистачає грамотно керувати містом та фінансовими потоками? Коли ви вже наїстеся тими грошима та почнете робити щось для міста власними силами? Україна має величезні ресурси та потенціали! Використовуйте їх САМІ! Навіщо давати цю можливість комусь ще?
Anti-Mafia Показати IP 9 Червня 2011 16:40
"Немає нині заповідника. Є будівельна ділянка. Незабаром вона так щільно забудується, що ми втратимо можливість навіть сфотографувати давні споруди..." БОГДАН КОЛОСОК Кандидат архітектури, дійсний член Українського комітету ICOMOS, завідувач сектором центру пам’яткознавства НАН України та Українського товариства охорони пам’яток історії та культури України. Один з засновників луцького Заповідника.
12 до Anti-Mafia Показати IP 14 Червня 2011 13:35
це правда(( Луцьк, починаючи з другої половини ХІХ ст., втрачає своє історичне обличчя. А це, в біса, так сумно. Треба всім силами старатися зберегти і відновити те все!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus