USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ківерчанам потрібен мільйон на каналізацію. ФОТО

21 Липня 2011 14:16
У південній частині міста Ківерці, де мешканці дотепер користуються вигрібними ямами, влада пообіцяла побудувати каналізаційну мережу, щоправда, за умови, що гроші вкладатимуть і місцеві мешканці шляхом створення кооперативів чи інших об’єднань.
Як розповів міський голова Ківерців Володимир Жгутов, на проектно-кошторисну документацію з міської казни уже виділили 37 тисяч 800 гривень. у проект включено вулиці: 17-го вересня, Васільєва та Сагайдачного, на яких розташовані 200 помешкань. Про це інформують Відомості.UA.
У цій частині міста ще 80-х роках звели низку двоповерхівок, і незважаючи на болотянистість території, для водовідведення поселенцям запропонували вигрібні ями.
Як виявилось, толку від останніх небагато, тож ось уже багато років відходи життєдіяльності течуть по вулицях міста до осушувальної канави, а деякі спритники повиводили каналізаційні труби й у сам рів, - йдеться у публікації.
«Ніби й люди не винні в тій ситуації, — коментує Володимир Жгутов. — Їм дали будинки такі, які були, з такими умовами. Треба було щось планувати ще на першопочатках. А якщо нічого путнього не було заплановано, люди звісно шукали хоч якийсь вихід із ситуації. Оскільки маємо там високе стояння грунтових вод, то використання для багатоквартирних будинків запропонованих вигрібних ям неможливе, тому що вони одразу заповнюються водою. Таким чином виникають досить серйозні незручності. Люди знайшли найпростіший вихід: вливання стоків в існуючі канави і, що там гріха таїти, з деяких будинків фекалії течуть просто по дорозі вулиць 17-го вересня, Гвардійської».
Як виявилось, навіть у приватних будинках не скрізь місцевість дозволяє утримувати вигрібні ями. За словами жительки однієї з проблемних вулиць Тамари Чигрин, у когось усе нормально, а декому доводиться викачувати їх вміст і по два рази на місяць.
Навесні цього року представниця місцевої громади Тамара Чигрин вирішила поцікавитись, чи таким вже непідйомним є підключення до центральної каналізації цієї частини міста.
Вона, спочатку навідавшись до проектантів, з’ясувала, що облаштовувати каналізацію в «її кутку» можна, а тоді вже почала робити рух у кабінетах місцевих владців.
Жгутов повідав, що каналізаційну мережу облаштовуватимуть з розрахунком, що згодом до неї підключать й інші вулиці цієї частини міста.
За його словами, вартість усього проекту близько одного мільйона гривень. Приблизно триста тисяч гривень потягне насосна станція, а ще чимала сума передбачена на водопониження, аби змогти встановити її.
«Є розпорядження від голови обласної державної адміністрації про виділення на каналізування 300 тисяч гривень, — зазначає міський голова. — Тож тепер чекаємо кроків від місцевих мешканців, оскільки була попередня домовленість, що вони створять кооператив і теж вкладатимуть кошти у цю справу».
За словами Чигрин, місцеві не проти об’єднання і готові частково робити каналізування вулиць за свій кошт. Однак навіть після вливань з боку держави відкритими залишаться ще більше як 600 тисяч гривень.
Міський голова заспокоює, що така обуза не може повністю лягти на плечі ківерчан. Каже, що владі потрібно побачити перші кроки від населення, а якісь кошти з боку держави ще виділятимуться однозначно.
«Я не хочу, щоб ми роботу почали і кинули. Вона вже почалась, отже, має завершитись», — запевняє Володимир Жгутов.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
інтелектуал Показати IP 21 Липня 2011 19:04
Париж теж користувався вигрібними ямами. Щоправда, в 15 столітті, а Рим мав водовідвід і водопровід ще до нашої ери. Кремлівський поет В. Маяковський писав: "...как прочно к нам вошел водопровод, сработанныий еще рабами Рима". Цікаво, як так трапилось, що Толя Грицюк залишив це поза увагою? Я вважав, що в Ківерцях уже встановлені золоті унітази (як було в покійоного Чаушеску), а там ще сільські нужники!
Vet_ Показати IP 22 Липня 2011 02:18
невірю.....
rs Показати IP 24 Липня 2011 14:01
Чи не Венеція? Можна по них возити туристів, показуючи інші “достопримечательности”. Зі всього треба отримувати вигоду

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus