USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Кропива програв суд Дячуку

25 Вересня 2010 12:19
Господарський суд у Волинській області 25 вересня не задовольнив заяву ТзОВ «Східноєвропейська теплогенеруюча компанія» про скорочення строку добровільного погашення заборгованості ДКП «Луцьктепло».

Нагадаємо, що ДКП «Луцьктепло», яке очолює Рустам Дячук, боргує перед компанією 6,5 мільйона гривень штрафних санкцій. Така сума утворилася внаслідок того, що споживачі невчасно розраховувалися з «Луцьктепло» за спожите тепло. Як наслідок, відповідно до договору між компаніями, на комунальне підприємство за несвоєчасну оплату нараховувалися штрафи.
Як стало відомо в ході судового засідання, підрозділ державної виконавчої служби головного управління юстиції 27 серпня 2010 року відкрив провадження по стягненню санкцій, проте вже 6 вересня зупинив його.
Як пояснив виконавець Анатолій Клехо, він керувався нормою закону про забезпечення сталого функціонування суб’єктів паливного-енергетичного комплексу, що зобов’язує виконавчу службу відтермінувати строк стягнення санкцій до 1 січня 2011 року. Ця норма є імперативною за силою дії, а дата визначена законодавством.
Проте, за словами представника ТзОВ «Східноєвропейська теплогенеруюча компанія» Олександра Пасічника, такий термін є «невиправдано тривалим» і він просив суд скоротити його до 15 жовтня 2010 року. Юрист мотивував це існуючою нормою закону, яка передбачає, що суд може скоротити термін зупинення провадження по справі.
За словами представника Кропиви, ДКП «Луцьктепло» не сплачує санкцій протягом півтора року, хоча усі відповідні судові рішення є. А по закінченню року, термін зупинки провадження на законодавчому рівні просто перенесуть на рік, тобто до 1 січня 2012 року, і судове рішення знову не буде виконано.
Борг «Луцьктепла», за словами Пасічника, вводить товариство в скрутне фінансове становище. На судовому засіданні стало відомо, що ТзОВ «Східноєвропейська теплогенеруюча компанія» боргує близько 38 мільйонів гривень перед «НАК Нафтогаз України».
Як повідомив Пасічник, через скрутне фінансове становище компанії не дають ліміти на споживання газу і навіть погрожують його перекрити. Як наслідок – напередодні опалювального сезону можуть виникнути проблеми з опаленням 33 та 40 мікрорайонів, які обслуговує котельня товариства. В цих районах проживає приблизно 40% жителів Луцька.
У свою чергу начальник відділу юридичної та кадрової роботи ДКП «Луцьктепло» Лілія Дуда вважає, що сума штрафних санкцій розміром у шість мільйонів не зможе значно оздоровити економіку товариства. Проте, наслідки від скорочення терміну добровільного погашення заборгованості стануть фатальними для комунального підприємства і міста.
Адже у вартості тарифу не закладена пеня для населення за несвоєчасні платежі за газ. Тому віддавати борг довелося б з платежів споживачів саме за опалення, тим самим, збільшуючи заборгованість перед «НАК Нафтогаз України». «Луцьктепло», за словами Дуди, винне ДК «НАК нафтогаз» близько 67 мільйонів, з них близько 33 мільйонів – це борги комунальному підприємству, а решта – сума різниці в тарифах.
У разі, якщо б підприємство не знайшло цих грошей, виконавча служба арештувала би рахунки «Луцьктепла», і здійснювати будь-які бухгалтерські чи юридичні операції не було б можливості. Навіть закупити вентилі при виникненні аварійних ситуацій.
Крім того, за словами відповідача, підприємство раніше вже сплачувало подібні штрафні санкції і не відмовляється від виконання зобов’язань. А послуги ТзОВ «Східноєвропейська теплогенеруюча компанія» оплачує на 85%.
Повний текст судової ухвали стане відомим наступного тижня. Чи буде керівництво товариства і надалі наполягати на скорочені терміну Олександр Пасічник не прокоментував.
У ході засідання обидві сторони запевняли, що не зважаючи на борги перед постачальником газу, опалювати Луцьк почнуть своєчасно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ччч Показати IP 27 Вересня 2010 09:07
Коли вже посадять того Кропиву???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus