USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Куди волиняни можуть поскаржитись на тютюновий дим

16 Березня 2016 18:52
Волинян закликають захищати право на повітря без тютюнового диму.

Громадська організація «Життя» повідомляє, що, на жаль, зростає кількість випадків порушення законодавства щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення. Також зростає кількість порушників-закладів громадського харчування, адміністрація яких дозволяє палити у своїх приміщеннях, грубо порушуючи тим самим права відвідувачів на вільне від тютюнового диму повітря.

Згідно з результатами громадського моніторингу, проведеного до третьої річниці дії закону про заборону куріння у закладах ресторанного господарства (16 грудня 2015року), 16% закладів України порушують цей закон. Відповідно до моніторингу, попереднього року цей показник дорівнював 11%. Щоб зупинити таку негативну тенденцію, потрібні активні дії з боку споживачів. Тому до Всесвітнього дня захисту прав споживачів, який щороку відзначається 15 березня, громадськість розпочинає інформаційну кампанію щодо інструментів захисту споживчих прав, у першу чергу права на повітря без тютюнового диму.

Дієвим засобом захисту споживчих прав є написання скарг на заклади-порушники до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів.

«Ми надаємо набір інструментів, якими можна скористатися, щоби поскаржитися і ліквідувати порушення. Такі навички необхідні для будь-якого громадянина, оскільки вони є універсальними і стосуються будь-якої іншої теми захисту прав споживачів. Це є механізм співпраці громадянина з державою», – говорить про ініціативу Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя», керівник проекту «Український центр контролю над тютюном».

Деяке погіршення виконання антитютюнового законодавства пов’язане в першу чергу із тривалим мораторієм на перевірки бізнесу, який діяв з серпня 2014 року по 1 липня 2015 року. Наразі Державна інспекція із питань захисту прав споживачів відновила свою роботу і знаходиться на стадії реформування. Головною особливістю роботи інспекції на даний момент є залежність від активності громадян, адже у зв'язку із реформою контролюючих органів, у даний час більшість перевірок здійснюються за зверненнями громадян.

Зокрема, за 2015 рік Держспоживінспекція перевірила 69 суб’єктів господарювання щодо дотримання ними антитютюнового законодавства, порушення були встановлені у 34,8% випадків. 88,9% порушень – це розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Держспоживінспекція оштрафувала порушників на 62 тисячі гривень, із них сплачено до Держбюджету 45,1 тисячі гривень.

Крім того, у 2015 році територіальні органи Держспоживінспекції розглянули 38 скарг від споживачів стосовно виконання антитютюнового законодавства.

Ці показники є набагато нижчими, ніж у попередні роки, що пояснюється дією мораторію на перевірки бізнесу, скороченням персоналу та фінансування Держспоживінспекції. Для порівняння, у 2013 році було перевірено 2,6 тисячі закладів на предмет дотримання антитютюнового законодавства, а в наслідок порушення до Держбюджуту сплатили 331,4 тисячі гривень.

«Саме перевірки за зверненням громадян мають найвищу ефективність. Так, ефективність перевірок кафе, барів, ресторанів за зверненнями громадян складає більше 70%» – зазначає Олег Кобельков, начальник відділу управління захисту прав споживачів та реклами Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.

В результаті реформи державного нагляду, Кабінет Міністрів України своєю постановою утворив Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів через реорганізацію шляхом перетворення Державної ветеринарної та Фіто санітарної служби і приєднання до Служби, що утворюється, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів і Державної санітарно-епідеміологічної служби. Відповідно до затвердженої структури нової служби, створюється окремий департамент контролю над тютюном та рекламою, який буде контролювати дотримання антитютюнового законодавства.

«Це відлуння і сподівання громадськості, і це результат тієї активності громадських організацій, громадян і їхньої великої уваги до здоров’я свого і своїх дітей» – зазначив пан Кобельков.

Експерти з контролю над тютюном закликають волинян не травитися тютюновим димом, а захищати своє право на чисте повітря.

Що необхідно зробити?

По-перше, вимагайте книгу скарг, і записуйте в неї свою пропозицію або скаргу на те, що у приміщенні курять. Книга скарг є офіційним документом, але вона не є підставою для накладання штрафу. Через книгу скарг можна домогтися спілкування з адміністрацією.

По-друге, напишіть скаргу у контролюючі органи, зараз це Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів, у майбутньому вона буде мати іншу назву, але суть її діяльності не зміниться.

Нещодавно було надано можливість споживачам подавати скарги в електронному форматі, і скарга, надіслана з комп’ютера або мобільного, має таку ж юридичну силу, як і паперовий документ. Це нововведення значно полегшує комунікацію споживачів, клієнтів і контролюючих органів. Тобто звернутися до контролюючих органів зі скаргою можна такими шляхами:

подати електронну скаргу до Державної служби з питань захисту прав споживачів на веб-сайті у розділі «Віртуальна приймальня»;

надіслати скаргу на електронну адресу Державної служби з питань захисту прав споживачів:

[email protected] ;

надіслати скаргу поштою на адресу:

03680 м. Київ-150, вул. Горького, 174.

У тексті скарги необхідно вказати юридичну особу, юридичну та фактичну адресу суб’єкта господарювання. Без зазначення цієї інформації Вашу скаргу не задовольнять. Ця інформація є у фіскальному чеку й у книзі скарг та пропозицій, що міститься у куточку споживача закладу та має бути надана на вимогу клієнта.

Законодавство про заборону куріння в закладах харчування ресторанного господарства діє в Україні вже три роки. Не курити в ресторані вже стало соціальною нормою, яка позитивно сприймається і курцями, і некурцями. Проте є заклади, які порушують закон. Із метою звернути увагу громадян до цієї проблеми активісти ГО «Життя» створити короткий відеоролик, який показує абсурдність куріння у приміщеннях.



Довідка. Згідно з даними Державної служби статистики України поширеність куріння у Волинській області у 2014 р. зменшилась на 1,3 відсоткових пункти, або на 6,8%, порівняно із даним показником 2013 р., відповідно поширеність куріння в області складала 19,2% та 17,9% у 2013 та 2014 рр. Ці показники є нижчими за середню поширеність куріння в Україні, яка складала 21,3% та 20,9% у цих роках.

16 грудня 2012 року набули чинності зміни до Закону України № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення», який повністю заборонив куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщення закладів ресторанного господарства.

Упродовж листопада 2015 року волонтери Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» та Всеукраїнського руху "Молодь за права споживачів" здійснили 4-й моніторинг та відвідали більше 700 закладів громадського харчування у 17 містах України. Загальні результати моніторингу показали, що законодавство про заборону куріння виконує 84% кафе, барів та ресторанів.

Згідно з даними Державної служби статистики, поширеність куріння у 2014 році зменшилася, порівняно із 2012 роком, на 4%, і складала 20,9%.

Зразок скарги:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
БЕ??? Показати IP 16 Березня 2016 19:53
поскаржитись можна в "спортлото" або журнал "мурзилка"
Аня Показати IP 16 Березня 2016 20:29
А якщо в мене сусiди знизу курять i все йде до мене в хату через вiкна? Вони курять у себе на балконi, а дим у мене. Що менi робити? З сусiдами розмовляла толку нема, бо вони в себе на балконi що хотять те й роблять. Але весь дим у мене в хатi!
Лучанин до Аня Показати IP 16 Березня 2016 21:46
Анют вибач якщо я твій сусід але я палю..не хочу цьго робити в підїзді, ліфті, та саме в самій кімнаті бо в мене діти та дружина яка не палить...розумію що і своїм сусідям заважаю...тре кидати цю звичку...
Аня до Лучанин Показати IP 16 Березня 2016 22:10
То не ви, бо знизу алкашi в них iнтернета нема :-)
Лучанин Показати IP 16 Березня 2016 22:25
Дуже цікаво виходить. Якщо водій тролейбуса палить за кермом, то я маю поскаржитися в певний орган ще й за київською адресою. А те що він палив в той момент, буде доводити "папа римський". Взагалі то в подібних випадках треба викликати поліцію, яка оперативно має приїхати чи то в піцерію, чи то в ресторан, чи тролейбус тощо. Вони мають скласти протокол чим і зафіксувати правопорушення. А в нашій країні таке можливе?
Ковель до Лучанин Показати IP 16 Березня 2016 22:39
для початку треба зробити зауваження водію
Дуся Показати IP 17 Березня 2016 10:09
А, й справді куди звертатись якщо палять сусіди, біля моїх дверей, чому я людина яка не палить повинна в себе вдома, нюхати цей бридкий дим? Міліцію викликали, поговорили з ними перейшли на сходову клітку, від того не легше, тютюновий дим всерівно розповсюджеється по поверсі, а це я так розумію громадське місце в багатоквартирному будиноку, і тут також заборонено куріння.
Лана Показати IP 17 Березня 2016 10:11
Їде маршрутка №25 з кінцевої с. Забороль, сідаєш на другій, в салоні так накурено, що хоч "сокирою рубай", дихати нема чим. Висловлюєшся в голос і цим закінчується. Потрібно писати скаргу або дзвонити.
Лана Показати IP 17 Березня 2016 10:22
Їде маршрутка № 25 з кінцевої зупинки с. Забороль, сідає на другій, в салоні так накурено хоч "сокирою рубай", дихати нема чим. Висловлюєш свої обурення вголос, ніякої реакції. Це не повага до пасажирів. Обслуговування погане: накурено, брудний салон. який не миється, не приємний запах і т.д. А ще можуть "крутити" тюремний шансон (це в торчинських та інших маршрутках).
Луцкій Показати IP 17 Березня 2016 23:54
Народ чому ви тупите для цього є мобільні телефони та відеокамери і правопорушення записується після чого поліці дзвоните говорите про правопорушення і ви надаєте їм відеоматеріал. Вуаля. Заборони на зйомку правопорушень немає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus