USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Київ – найбрудніша столиця Європи

19 Квітня 2011 15:40
Британська компанія The Economist Intelligence Unit, порівнявши екологічну ситуацію у 30 європейських столицях, не надала Києву жодного балу із 10 можливих.
Дослідники вивчали низку показників, які свідчать про якість життя в європейських столицях: кількість шкідливих викидів у атмосферу, кількість спожитої енергії, обсяги побутових відходів, - пише ВВС.
Найвищі оцінки за шкалою у 10 балів отримали столиці скандинавських країн: Копенгаген, Стокгольм, Осло.
За збігом обставин, саме Данія, Швеція та Норвегія є лідерами у Європі із використання відновлюваних джерел енергії – вітру, біопалива та біомаси, які отримують як із побутових відходів, так і з відходів сільського та лісового господарства.
Крім того, на думку експертів із The Economist Intelligence Unit, досягти серйозних результатів скандинавським країнам дозволило і активне запровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій. Наприклад, понад половина мешканців Копенгагена, Стокгольма та Осло дістаються на роботу на велосипедах, а громадський транспорт у Стокгольмі працює виключно на пальному, отриманому після переробки сміття.
Крім скандинавських країн, до десятки найекологічніших столиць Європи увійшли Відень, Амстердам, Цюріх, Гельсинкі, Берлін, Брюссель та Париж.
У Києві ж ситуація фактично дзеркальна. Економічне зростання напередодні кризи сприяло різкому зростанню кількості авто, на яку не розрахована інфраструктура столиці, що майже не оновлювалася з радянських часів.
Про якість пального, на якому їздять всі ці автомобілі, може свідчити хоча б його назва серед автомобілістів – «бормотуха».
Не краща ситуація і з водою. Якщо у Європі середнім стандартом споживання води є 100 кубометрів на душу населення на рік, хоча у тому ж Осло більше 50 кубометрів мало хто споживає, то кияни за нормативами споживають майже удвічі більше.
Різницю експерти пояснюють не тим, що жителі української столиці так часто миються, а тим, що офіційно визнані втрати води у мережах, що вичерпали свій технологічний ресурс, становлять 40-45%.
За показниками енергоспоживання Київ також у понад 2 рази перевищує середньоєвропейські показники: 511 кВт проти 253 кВт на годину.
За підрахунками експертів, Київ також є і найзасміченішим містом Європи, адже щороку на кожного киянина припадає до 600 кілограмів сміття.
Єдине, що, на думку дослідників, подає хоч якусь надію, – це те, що за впровадженням екологічних програм Київ опинився на 23-му місці, тоді як за усіма іншими показниками посідає останнє – 30-те.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus