USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Лучани не навчені управляти своїми об’єднаннями співвласників будинків

20 Квітня 2010 17:05
Головні перешкоди створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків – нестача коштів на ремонти та невміння організувати управління об’єднаннями.

Основні проблеми управління житловою нерухомістю окреслив заступник луцького міського голови Петро Гоцалюк на тематичному засіданні в межах проекту «Асоціація ОСББ у Луцьку».

«Житлово-комунальне господарство потребує реформування. Сьогодні житловий фонд не має ефективного власника. Виходом з такої ситуації було би створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Утім, при створенні ОСББ є дві основні проблеми: відсутність коштів на ремонти будинків та організаційні питання, навчання людей», - зазначив чиновник.

Начальник відділу експлуатації житлового фонду департаменту ЖКГ Надія Коленда розповіла, що в Луцьку діє 74 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Усіх житлових будинків у місті 1 738.

«На жаль, сьогоднішнє законодавство не зобов’язує при здачі в експлуатацію будинків, які побудовані за кошти вкладників, створювати ОСББ. Якщо за три місяці такого об’єднання не створено, то міськвиконком призначає ЖКП-балансоутримувача», - каже Коленда.

За її словами, цього року субвенції з держбюджету на утримання житлового фонду будуть виділятися в першу чергу на ОСББ. Це, на думку Коленди, стимулюватиме лучан до створення таких об’єднань.

Сьогодні ініціативні групи зі створення ОСББ мали нагоду дізнатися про правові аспекти приватизації і передачі прибудинкових земельних ділянок. Саме таку тему мав практичний семінар, організований громадською організацією «Волинський Інститут Підтримки і розвитку Громадських Ініціатив» у рамках проекту «Асоціація ОСББ у Луцьку».

Довідково:

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) – це юридична особа, яку створюють власників квартир, щоб покращити умови використання їхнього власного майна. А також забезпечувати утримання і використання неподільного та загального майна.

Відповідно до Господарського кодексу України, ОСББ потрібно зареєструвати, як юридичну особу у відповідних державних органах за встановленим порядком.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
м. Показати IP 20 Квітня 2010 21:14
Чиновники міської ради не навчені передавати будинки на баланс ОСББ. Не виготовлені технічно експлуатаційні паспорти будинків, не розмежовані землі прибудинкових територій. На звернення ОСББ "Віра" передати будинок на баланс, міський голова запропонував їм самим створити комісію. Потім запропонує підготовити будинок до передачі і самим собі передати. Ноу-хау луцьких чиновників. Менше слів - більше справ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus