USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцьк буденний: вулиця Короленка. ФОТО

21 Вересня 2012 15:19
На цій невеличкій тупиковій вуличці, що у середмісті Луцька, начебто завжди золота осінь. Тут густо пахне яблуками і виноградом, й неначе Музи витають поміж гілками старезних дерев.

Стелиться вона спуском від вулиці Богдана Хмельницького до заплави Стиру.



Ім’я письменника Володимира Короленка вулиця отримала ще за життя митця ‒ 1918 року, з нагоди 65-річчя митця. Було це за часів Української держави гетьмана Скоропадського. Тоді вулиця була щойно запроектованою.

Як і більшість вулиць Луцька, що «пережили», як то кажуть, не одну владу, вулицю Короленка декілька разів перейменовували. Втім, найчастіше вона таки отримувала імена митців – Бічна Сенкевича (від Генріка Сенкевича, як свого часу називалася вулиця Богдана Хмельницького), Івана Котляревського. Мешканці міста називали вулицю Новозапроектованою.




Модерні на той час будинки, або як їх нині в народі називають ‒ елітні, на вулиці звели в 20-ті роки минулого століття. У них мешкали польські чиновники, навіть один із сенаторів сейму. Вулиця в цей час навіть називалася Сенаторською.

Зауважимо, що й наразі забудова вулиці Короленка – це оновлені житлові будинки історичної забудови, а також сучасні помешкання.














З одного боку вздовж вулиці Короленка простягається територія сиротинця, головне його приміщення розташоване у будинку під номером №1. Офіційна назва закладу – Обласний спеціалізований будинок дитини. Слід зауважити, що раніше його територія була частиною маєтку родини Липинських. Власне, будинок розташований на вулиці Богдана Хмельницького, і зараз у ньому знаходиться банк.













Ім’я Володимира Короленка, яке вулиця має наразі, їй повернули 1944 року.







Довідково:
Володимир Галактіонович Короленко (1853 - 1921) ‒ російський та український письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч.
Ім'я Короленка надано Полтавському національному педагогічному університету, Харківській державній науковій бібліотеці, Чернігівській обласній бібліотеці, школам у Полтаві, Житомирі, Нижньому Новгороді.
1990 року Спілка письменників України встановила літературну премію імені Короленка за найкращий твір, написаний російськомовними літераторами України.
Найвідоміші твори письменника - «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія».

Використано матеріали з книги «Вулиці і майдани Луцька» Вальдемара Пясецького.
Вікторія ПОЛІЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
старий Показати IP 21 Вересня 2012 18:14
яке щасия - бачити прекрасне в буденному. щасти вам, Вікторіє.
мешканець Показати IP 21 Вересня 2012 21:50
ніколи не звертав уваги на дрібниці,дякую красно за такий матеріал!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus