USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцька громада не підтримала медичну реформу

13 Березня 2013 09:47
Лучани не підтримали рішення про реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів, яке депутати Луцької міськради прийняли під час сесії 18 грудня 2012 року. Утім, офіційного рішення прийняти не вдалося.

Громадські слухання щодо реорганізації медичної галузі Луцька відбулися у Палаці культури міста 12 березня.

На початку слухань зі вступним словом до громади звернувся перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, який розповів людям про причину, через яку вони зібралися у залі. Після того присутні почали улагоджувати технічні питання, необхідні для організації громадських слухань.

Так, громада обрала членів лічильної комісії з 7 осіб. Так, до її складу увійшли Ірина Шмігель, Леся Вікторська, Андрій Хом’як, Олена Ковальчук, Микола Досов, Лілія Нарадзонова та Леся Сулік. Вони мали рахувати голоси людей у кожному з секторів, на які поділили аудиторію.

Щодо цього виступив депутат Луцької міськради Андрій Козюра, який запропонував членам комісії зібратися, обрати голову і визначити, хто за який сектор відповідатиме, «щоб потім не було питань».

Саме так і вчинили члени комісії, вийшовши на сцену. Під час обрання голови комісії Святослав Кравчук почав спілкуватися з її членами. Утім, депутат Луцької міськради Андрій Осіпов попросив його «не інструктувати членів комісії». Врешті, головою лічильної комісії обрали Лесю Вікторську.

Андрій Осіпов вніс пропозицію обрати головуючого на засіданні та запропонував кандидатуру депутата Богдана Шиби. Святослав Кравчук зазначив, що міський голова Микола Романюк запропонував йому вести громадські слухання, однак, був не проти дати можливість проголосувати громаді. Тож, після тривалої дискусії люди шляхом голосування обрали головуючим Богдана Шибу.

Так, обраний головуючий запропонував людям домовитися, як будуть відбуватися обговорення. «Щоб ми довго не розтягували громадські слухання, адже дехто може піти, і тоді результати голосування будуть спотворені», - пояснив Богдан Шиба.

Для доповіді запросили начальника управління охорони здоров’я Луцької міськради Федора Кошеля і для співдоповіді – Андрія Осіпова та усіх охочих висловитися.

Так, Федір Кошель висловив офіційну позицію підзвітного йому управління і виконкому міськради щодо реорганізації закладів охорони здоров’я у Луцьку. Він зачитав положення з медичного кодексу щодо 5 рівнів допомоги. Зокрема головний лікар міста розповів про первинну ланку надання медичної допомоги.

Окрім того, Федір Кошель зазначив, що реорганізація медичних закладів міста відбувається згідно з Законом України «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2011 року». Так, зі слів Кошеля, саме у його межах здійснюють роботу, зокрема, щодо створення амбулаторій, перепрофілювання медичних закладів і забезпечення доступності населенню первинної медико-санітарної допомоги.

«Ми відділили поліклініки від стаціонару, що дало поштовх нашій роботі», - додав він. Почав розповідати Кошель і про ті медичні установи у Луцьку, які надають первинну допомогу в місті.

Зокрема зауважив, що себе виправдали рішення про створення амбулаторій сімейної медицини на Вересневому, ДПЗ, Львівській та Стрілецькій. Таким чином медична допомога та послуги лікаря були наближені до людей.

Окрім того, Федір Кошель зазначив, що створення Центру первинної медико-санітарної допомоги на базі міської поліклініки №3 є ще одним кроком до покращення якості надання медичних послуг. Головний лікар Луцька знову наголосив, що вузькопрофільні спеціалісти й надалі продовжуватимуть обслуговувати людей у цій же поліклініці, і скорочення персоналу не буде.

Насамкінець він зазначив, що усі зміни, які відбуваються у сфері охорони здоров’я спрямовані на перехід до страхової медицини. «Страхова медицина неминуча. Я працюю 30 років на цій посаді і управлінські рішення усі були правильні», - підсумував він.

Пілся цього до громади звернувся Андрій Осіпов. Він зауважив, що медична реформа у Луцьку є нічим іншим, як свавіллям і «прогинанням спини перед Києвом». Мовляв, реорганізація медичних закладів і мала чекати до 2015 року, коли в силу входить відповідне законодавство. А якщо її реалізовують у 4 пілотних областях, то це експеримент. «Якщо щось не получиться, то вони повернуться до старої системи», - зазначив обранець громади.

«Медична реформа це не переставляння ліжок і перевішування вивісок. Це суспільне явище», - додав він. Тож він попросив не поспішати із медичною реформою і не скорочувати мережу медичних закладів міста.

Свою думку щодо реорганізації закладів охорони здоров’я у Луцьку висловили й депутати міської ради Юрій Вега, Андрій Калахан, Олександр Пиза, Любов Серба та Богдан Шиба. Вони виступали проти проведення реорганізації медичних закладів.

Інші, серед яких були Святослав Кравчук, депутат міськради Ганна Кравчук, казали, що в реорганізації медичних закладів нема нічого поганого.

Свою точку зору з цього питання висловили й головні лікарі міських поліклінік № 1 та № 3 Ігор Гнетньов і Віктор Максимюк. Думки ж простих лучан щодо медичної реформи розділилися.

Виступив перед присутніми і Луцький міський голова Микола Романюк. На його думку, нерозуміння людьми суті реорганізації медичних закладів міста зумовлена тим, що їх погано поінформували і тому роз’яснювальну роботу продовжать. «Влада буде робити все, щоб наблизити лікаря до пацієнта та надати йому якісні послуги», - зазначив він.

Врешті, після тривалих дискусій головуючий під час слухань Богдан Шиба запропонував почати прийняття резолюції.

Після цього Андрій Осіпов оголосив текст ухвали, проте громада його не підтримала.

Утім, люди позитивно відгукнулися щодо розширення мережі установ надання первинної меддопомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лікар небайдужий Показати IP 13 Березня 2013 10:36
за цієї влади реформи??? цій владі щоб віддати закордонні борги треба нові борги брати і виходу вони і не шукають що вони у області зробили позакривали лікарні тепер у місті те саме роблять... а що на замін амбулаторії які тільки почали облаштовувати спеціалісти яких вчора вивчили на декілька спеціальностей відразу. яка гінекологія яка хірургія яка педіатрія. і ще за зарплатню двірника як то каже наше ЦБ все для людей, а люди то вони а інші то бидло
депутатам Показати IP 13 Березня 2013 13:04
не підтримуйте такої реформи, будь ласка!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus