USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Луцьке депо припинило страйк, бо тролейбусники «нікому не потрібні»

14 Червня 2010 10:54
З 14 червня працівники «Луцького підприємства електротранспорту» вийшли на роботу: усі тролейбуси та маршрутні таксі під номерами 9, 9а, 15 та 15а знову курсують Луцьком.
Нагадаємо, що підприємство не працювало з 12 травня через велику заборгованість із заробітної плати.
Рішення про вихід на роботу було прийнято не зважаючи на те, що борг станом на 1 червня складає п’ять мільйонів 235 тисяч гривень. Керівник підприємства Володимир Пуц пояснює, що з цих коштів 2,8 мільйона боргу складали державні субвенції, які були частково погашені. Перші 1,4 мільйона надійшли на початку травня, опісля були платежі в розмірі 434 тисяч гривень та останній – 11 червня в розмірі 180 тисяч.
Пуц повідомляє, що лише за рахунок державних субвенцій ситуація на підприємстві не покращиться. Не поліпшить ситуацію і монетизація пільг. За його словами необхідно оптимізовувати склад обслуговуючого колективу та підвищувати дисципліну на підприємстві.
Як приклад, збитковість маршрутів 9 та 9а Пуц пояснює тим, що значна частина виторгу не поступала до каси підприємства.
Нині за словами керівника на ЛПЕ працює 152 водії тролейбусів, 234 кондукторів, 135 водіїв маршруток та 268 чоловік обслуговуючого персоналу.
Скорочень не уникнути
Між тим, як коментує Пуц скорочень та звільнень за час страйку поки що не було. За власним бажанням протягом простою підприємства звільнилося близько 20 осіб, ще з десяток заяв лежать на розгляді.
Близько 80 працівників підприємства отримали від керівництва догани за дисциплінарні порушення: прогули, невихід на роботу, невиїзд на лінії. Деякі працівники підприємства побоюються, що таким чином керівництво хоче їх позбутися.
«Є догани і суворі догани, і розглядали ми порушення на фінансово-господарських комісіях. Безпричинно нічого тут не робиться… Ми не сторонники, аби рубати з плеча, відправляти людей на вулицю. Але якщо підуть – підуть ті, які цього дійсно заслужили», - прокоментував Володимир Пуц.
Голова профкому ЛПЕ Віталій Герасим’юк погоджується, що є дисциплінарні порушення, проте на його думку починати роботу підприємства з доган новий директор не повинен був. Між тим профком констатує, що оптимізація кадрів потрібна.
«Скорочення має бути, якщо ми хочемо вижити. З такою кількістю людей, ми не зможемо вижити в умовах ринку. Будемо, звичайно, враховувати сімейний стан кожного працівника, кожну окрему ситуацію», - прокоментував Герасим’юк.
Профспілка підприємства також 15 червня чекає розгляду апеляційного оскарження стосовно визнання страйку працівників незаконним. Голова профкому констатує, що необхідної процедури працівники дійсно не дотрималися, проте і страйком простій підприємства Герасим’юк не називає.
«Ви не вважаємо, що це страйк, а нужда людей. Кожна людина повинна за щось жити. Це ми намагалися довести», - коментує голова профкому ЛПЕ.
Техніка готова менш, ніж на половину
Іншою причиною збитковості підприємства керівник Володимир Пуц називає погане технічне оснащення ЛПЕ. За його словами техніка готова до роботи на 45%. Якщо підвисити цей коефіцієнт до 70-80 % - вдасться погасити заборгованість.
Однак, ресурсів для покращення технічного оснащення обмаль. Пуц зазначає, що ремонтувати техніку підприємство буде за рахунок погашення дебіторської заборгованості та зменшення виробничих запасів, тобто розпродажу тієї техніки, яка підприємству не потрібна.
Нині підприємству за послуги з нерегулярних перевезень, рекламу та роботу спецтехіники, винні близько одного мільйона гривень.
Борги ж самого підприємства по виплаті за угодою лізингу складають 260 тисяч за травень. На червень запланована виплата 360 тисяч. Такі платежі займають приблизно 20% від суми виторгу підприємства, - коментує Володимир Пуц.
Страйку – бій?
Рішення про вихід на роботу, працівники спільно з керівництвом прийняли за результатами спільних 12 зустрічей та обговорень. Нині на лінії вийшов увесь справний транспорт.
«Ми погодилися вийти на таких умовах, що зрозуміли, що ми нікому не потрібні…Я обійшов усі інстанції і мера, і обласну раду. Коли ми зустрічалися з Клімчуком (Борис Клімчук – голова ВОДА – «ВН»), він сказав, що буде добиватися субвенцій, а потім увечері по новинах я почув зовсім інше. Що ми можемо самі заробити – так і будемо жити», - прокоментував Віталій Герасим’юк.
Про конкретні строки, коли працівники отримають заробітну плату, колектив і керівництво не домовилися. Проте Володимир Пуц зазначив, що увесь виторг підприємства в першу чергу піде на виплату богів кондукторам та водіям. Інженерно-технічному персоналу доведеться зачекати.
Голова профкому каже, що на рішення повпливали і численні дзвінки пенсіонерів на підприємство.
Він також повідомив, що колектив ЛПЕ намагалися втягнути у політичні акції різні популярні політичні сили. Герасим’юк припускає, що це відбувалося через бажання популяризувати свою партію чи блок за рахунок проблеми тролейбусників. Проте конкретної допомоги політики не пропонували – хіба пропонували поскандувати під стінами ВОДА і перед телекамерами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Lawbreaker Показати IP 14 Червня 2010 11:51
Блін, як було класно поки ці проіржавілі доробала не совались містом:на вулицях нічого не торохтіло і не скрипіло,закладаючи вуха,на зупинках ніхто нікого не підрізав,їздити стало легше і приємніше,а приватних маршруток цілком вистачало для тих пасажирів,які не вештаються містом без потреби. ОДНОЗНАЧНО СКАСУВАТИ всім халявщикам безплатний проїзд!!! Натомість дати тим,хто заслуговує грошову компенсацію на транспорт і тоді вони самі визначать наскільки потрібне місту це злощасне ЛПЕ.
Зоряна до Lawbreaker Показати IP 14 Червня 2010 12:12
Добре, що ви такий модний і маєте купу грошей на власне авто та бензин. А для багатьох людей витрачати 4 гривні в день дорого. І хто вештається в таку спеку містом без потреби???
Lawbreaker до Зоряна Показати IP 14 Червня 2010 12:44
Ми ж не лише про літо говоримо,а взагалі про належний рівень функціонування громадського транспорту. Безперечно,він необхідний,але не у вигляді нинішніх "скотовозів" чи недолугих "богданів",за які Фиба відкат отримав,а такий як у нормальних країнах:чистий,справний і точно за розкладом.Що ж до моди і купи грошей,то маю лише купу кредитів,а авто вкрай необхідне для роботи.Без образ.
Twirpx до Lawbreaker Показати IP 15 Червня 2010 18:15
На вулицях дійсно ніфіга не тарахтіло, бо й маршрутки "супер" ходили: з ГПЗ зранку виїхати нереально було, а луцькі тролейбуси повір ненайгірші: зїздь в Рівне і подивися, там дійсно таратайки, а в нас за цих три роки 9 нових машин. Повір, майбутнє не скотовозками типу богданів чи еталонів, а за великим громадським транспортом, де створені всі умови для комфортного проїзду пасажирів. А тут діло скоріше не в халявщиках, а в пенсіонерах, які становлять певно більшу половину частину паспотоку в тролейбусах, потрібно ввсети їх якийсь підрахунок можливо, тобто хай платять символічно по 5 копійок за проїзд, або просто видавати їм безкоштовні квитки, щоб знати яку кількість держава мусить виплатити депо
Дядько Показати IP 14 Червня 2010 12:09
Бо в нашій державі всі плюють на простих людей. Вони, на жаль, нікому не потрібні. СТРАШНО,,,,.
OrestN до Дядько Показати IP 14 Червня 2010 13:09
Плюють, тільки хто, влада передусім, яку ми вибирали. Якщо влада так себе нахабно, як на Вашу думку, веде - треба приймати заходи. Тут запитаним буде наша спільна громадська думка і дія. Тут проявляється рівень громадської свідомості. Тому прошу підтримати вимогу до влади не випускати на лінії тролейбуси-драндулети!!! Навіть ящо буде менше тролейбусів на лінії і вони відповідно рідше їздитимуть, але точно за графіком - але це будуть гарні, комфортні, нові, європейські машини!!! Чекаю реакції лучан.
* до OrestN Показати IP 14 Червня 2010 14:20
Якщо будуть їздити тількі гарні, комфортні, нові, європейські машини, то в кращому випадку вони будуть їздити 1 раз на годину, а з таким графіком руху їх послугами зможуть користуватись тільки пенсіонери, тому хай їздять які є, аби вчасно їздили з інтервалом у 15 хв.
Дима до OrestN Показати IP 15 Червня 2010 10:24
Так может, вы купите городу эти новые и европейские машины?
СаньОК Показати IP 14 Червня 2010 18:45
В Китаї на велосипедах їздять.Може нам пересісти?і для здоров"я корисно і для навколишнього середовища.
tvit до СаньОК Показати IP 14 Червня 2010 23:12
і стоянок для велосипедів вистачає. по всьому місту розкидані)
SysR до tvit Показати IP 15 Червня 2010 11:11
Вистачає? Це тепер так називається? Я велосипедист і скажу шо н*іга не вистачає. А з деяких магазиів/супермаркетів де немає стоянок охорона на прохання поставити велосипед просто виганяє.
tvit до SysR Показати IP 15 Червня 2010 14:19
вистачає в лапках. шо всі ніяк не вміють читати сарказм...)
SysR до tvit Показати IP 15 Червня 2010 15:59
Те що в лапках треба писати в "лапках"
Ирен Показати IP 15 Червня 2010 15:46
Я вас усіх підтримую. Але ці пільги усіх вжке задовбали.Хай їздять тільки пенсіонери, які досягли пенсійного ,заслуженого віку 55,60 років. А не всі ті, хто покупував пенсійні посвідчення.Або ті,що мають пенсію по 3-4 тисячі і які визначає рішення міськвиконкому,щоб вони їздили безплатно.У нас пільги одержують багаті, а бідні хай подихають,голоне мають свої лапи в потрібних місцях.Бідні повинні їздити, а не багаті.На жаль, ми простий люд нічого змінити не можемо.Це крик в пустелі, якого ніхто і ніколи не почує.
СаньОК Показати IP 15 Червня 2010 19:18
Повністю з вами згідний Ірен.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus