USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі маршрутки їздитимуть із GPS

20 Травня 2010 09:17
За встановлення системи GPS-моніторингу міським перевізникам на конкурсі нараховуватимуться додаткові бали.

Про це стало відомо на засіданні круглого столу в Луцькій міськраді, де перевізники та чиновники обговорювали умови проведення конкурсу пасажирських перевезень у місті.

Однією з обов’язкових умов конкурсу є наявність у маршрутці системи GPS-моніторингу руху транспорту. Втім, як повідомив начальник відділу транспорту та зв’язку міськради Олександр Середа, цей пункт поки що відмінили.

Але за те, що перевізник встановить згадану систему, йому нараховуватимуться додаткові бали. Крім того, замовник може розірвати договір із перевізником за те, що на маршрутці не встановлена система GPS-моніторингу.

Чиновник запевнив, що встановлення системи он-лайн-стеження стане кроком до введення загальноміської електронної диспетчеризації.

Щоправда, не всі перевізники були згідні. Вони зазначали, що обладнання для одного авто коштує 1,5-2 тисячі доларів США. Якщо GPS-датчик і система аудіо-сповіщення більш-менш доступна, то відео-сповіщення важко знайти і воно набагато дорожче. Та й маршрутки зупиняються на вимогу пасажирів. Тож, на думку перевізників, оголошувати про зупинки на цьому транспорті недоцільно.

Заступник міського голови Петро Гоцалюк нагадав маршрутникам про попередні роки, коли будь-яке нововведення на громадському транспорті сприймалося «в штики».

«Кілька років тому не всі були згідні з тим, що автобуси мають відповідати всім вимогам. Але сьогодні ми поміняли всі маршрутки. Потім, ми говорили про те, що маршрутки мають зупинятися лише на зупинках, але не будь-де. Тоді теж не всі це схвалювали. Та сьогодні всі задоволені.

Введення системи GPS дозволить контролювати рух маршруток. Тоді не буде проблем із транспортом, буде здорова конкуренція. Крім того, ця система дозволяє встановлювати датчики контролю пального», - зазначив Гоцалюк.

Загалом, перевізники погодилися з потребою встановлення нового обладнання на маршрутки. Мовляв, це дозволить заробити додаткові гроші за рекламу в транспорті.

До слова, ше з минулого року кілька луцьких автобусів на маршрутах № 15, та 9 мають встановлені такі датчики.

Довідково:

GPS (Global Positioning System) – проект, який свого часу розробив американський Пентагон. Це - високоточне позиціонування найрізноманітніших рухомих і нерухомих об’єктів на місцевості.

Основа системи - 24 супутники, які називають NAVSTAR (Navigation Satellite Time and Ranging). Ці супутники працюють у єдиній мережі і знаходяться на шести різних кругових орбітах, розміщуючись таким чином, аби з будь-якої точки поверхні Землі було видно частину цих супутників.

Таким чином, передавачі на Землі, які павутиною зв’язані з цією системою супутників, можуть безпомилково фіксувати - де саме знаходиться об’єкт, до якого вони прикріплені.

Технологія GPS-моніторингу транспорту застосовується у диспетчерських службах, щоб контролювати і координувати транспорт. Зокрема, використовується система і для контролю маршрутів, якими їздить громадський транспорт.

Кожен автомобіль у такому разі повинен бути обладнаний спеціальним приладом – трекером. Він, приймаючи сигнали з супутника, визначає своє місце і надсилає дані на сервер власнику чи диспетчеру.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
дідо Показати IP 20 Травня 2010 09:22
може у міськвиконкомі не в курсі, але Януковіч підписав договір для ГЛОССНАС, а не GPS...якшо Шіба дізнається, то напевно посивіє з переляку...
SPIKER Показати IP 20 Травня 2010 09:23
і на яку ж суму зросте вартість проїзду,з врахуванням отої електроніки???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus