USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Луцькі мости сипляться,а влада вбачає у цьому лише «окремі проблеми»

18 Вересня 2013 11:03
Протягом останніх трьох років на ремонт дев’яти найбільших мостів Луцька витратили понад 1,1 мільйона гривень, – стверджують в департаменті ЖКГ.

Тим часом бетон з арматури луцьких мостів починає поступово відлущуватися, що, як стверджує фахівець, є недопустимим, інформує ВолиньPost.

А головний комунальник міста Іван Кубіцький заявляє, що з мостами у Луцьку - лише «окремі проблемки».
ШЛЯХОПРОВОДИ У ЛУЦЬКУ


У Луцьку є три шляхопроводи (шляхопровід - міст над іншою дорогою або залізницею - ред.). За типом будови усі вони є збірними залізобетонними конструкціями.

Шляхопровід на одній з головних автомагістралей Луцька - на вулиці Рівненській - побудували у 1971 році. Його довжина – 244,2 метра.

За останні три роки шляхопровід ремонтували раз - у 2011-ому. Витратили на це 71,97 тисячі гривень.

Шляхопровід на вулиці Рівненській








«Вилущування» бетону



Інший великий шляхопровід довжиною 311 метрів - по проспекту Перемоги. Звели його у 1980 році.

На ремонт цього найдовшого у Луцьку мосту у 2011 році витратили 219,23 тисячі гривень. Утім, вже в 2013 задля цього виділили ще майже 63,6 тисячі гривень.

Шляхопровід на проспекті Перемоги



«Вилущування» бетону







Найменший шляхопровід довжиною 105 метрів, що на вулиці Гордіюк, збудували у 1982 році. Його ремонтом зайнялися цьогоріч. Виділили на цю справу 21,618 тисячі гривень.









Окрім того, у 2012 році здійснювали й поточний ремонт шляхопроводів, виділивши на це 46,5 тисячі гривень. А поточний ремонт колесовідбою на шляхопроводах на вулиці Рівненській та проспекту Перемоги призначили на 2013 рік. Виділили на це 43,411 тисячі гривень.

ШІСТЬ МОСТІВ ЛУЦЬКА

Найдовші у Луцьку мости через Стир пролягають на вулицях Ковельській та Шевченка. Довжина кожного з них – 169 метрів. Перший збудували у 1957 році, а інший – у 1964-ому.

На ремонт мосту на вулиці Ковельській у 2011 році виділили майже 29,36 тисячі гривень. Ще 30,961 тисячі «пішло» на цей міст торік.












Щодо мосту на вулиці Шевченка, то його ремонтом займалися у 2012 та 2013 роках. Загалом на нього витратили понад 57 тисяч гривень: 26,22 торік та ще 31,25 цього року.







Трохи меншим є міст через Стир на вулиці Гнідавській – 150,4 метра. Його ремонтували у 2011 році і витратили на це 26,82 тисячі гривень.









Міст на вулиці Карпенка-Карого простягся на 150 метрів. Його будівництво датують 1980-им роком. На його ремонт протягом трьох останніх років виділили значну суму грошей – трохи більше 120 тисяч гривень. При чому майже 27 з них запланували виділити у 2013 році. А в 2012-ому міст не ремонтували.











Найстаріші і найменші мости у Луцьку знаходяться на вулицях Гнідавській та Шопена. Довжина першого – 51,18 метра, іншого – 35,92 метра. Їх будували у 1960-ому та 1957-ому роках відповідно.

На ремонт моста через старицю річки Стир на вулиці Гнідавській у 2011 році виділили майже 52,26 тисячі гривень.










Варто зазначити, що поточний ремонт обох мостів на вулиці Гнідавській робили у 2012 році. На це витратили 41,3 тисячі гривень.

Протягом останніх трьох років ремонту мосту через річку Сапалаївка на вулиці Шопена не робили. Однак, поточний ремонт пішохідних, турнікетних та транспортних огороджень на цьому мосту обійшовся у 40,32 тисячі гривень. Робили його ще у 2011 році.










СКІЛЬКИ МОЖЕ «ПРОСТОЯТИ» МІСТ

Як розповів старший викладач кафедри автомобільних доріг та аеродромів ЛНТУ Олександр Андрійчук, згідно з офіційними нормами, прийнятими у 2006-ому році, термін експлуатації мостів становить 100 років. Гарантійний термін – 10 років.

«Він має прослужити 10 років точно», - додав експерт.

«Але в 2009-ому році норми зменшили. Збірні бетонні – 70 років, а збірно-монолітні, коли є збірні конструкції заводські плюс деякі дороблюють на майданчику, – 80 років. Оці всі в Луцьку, вони сюди підпадають. Вони всі бетонні, збірні», - зазначив Олександр Андрійчук.

Окрім того, посилаючись на наукове дослідження «Аналіз довговічності автодорожніх мостів України», фахівець зазначив, що в дійсності середній термін служби залізобетонних мостів в Україні не перевищує 45-50 років.

Щодо луцьких мостів Олександр Андрійчук додав, що згідно з нормами арматури на конструкціях не має бути видно. Захисний шар бетону має покривати залізну частину хоча б на 4 см зверху.

«Арматура має бути вся захищена. Якщо вона виступає, то потрапляє вода і йде корозія. Бетон погано працює на розтяг і вилущується», - пояснив Олександр Андрійчук.

«Щоб відремонтувати, треба спочатку дослідити, що там робиться. Це тривалий процес, вартісний. Міст обстежують, обміряють приладами. Якщо виступання арматури не впливає на несучі здатності, її можна обмонолітити, оббетонувати», - зауважив фахівець.

Для того, щоб дізнатися, чи є небезпечними щілини між плитами мосту, за словами Олександра Андрійчука, потрібно робити їх «заміри». А через деякий час повторно робити такий моніторинг, щоб зрозуміти, чи відбувається «рух» цих плит. Якщо ж плити рухаються, то потрібно робити «стяжки».

«Щодо тротуарних плит, то їх теж треба заасфальтовувати або забетоновувати, якщо не впливає на несучу здатність. Якщо ж є якісь прогини, то встановлюють, чи вони допустимі згідно норм. Тут не має бути великих навантажень, але такого бути не повинно», - зазначив Олександр Андрійчук щодо «дір» між тротуарними плитами.

З МОСТАМИ У ЛУЦЬКУ – «ОКРЕМІ ПРОБЛЕМКИ»?


Зі слів директора департаменту ЖКГ Луцької міськради Івана Кубіцького, щодо цілісності конструктивів луцьких мостів «взагалі ніяких опасінь немає».

Зокрема, він зауважив стан мосту на вулиці Рівненській. «Там конструктиви цілі. Є провал кількох плит на тротуарній частині. Там на ці провали зверху покладені плити. Виготовлюються плити на заміну», - пояснив головний комунальник Луцька.

Щодо відлущування бетону та «просвічування» арматури на луцьких мостах Іван Кубіцький зазначив, що такої інформації не має і її мусять перевірити.

«Експертна оцінка стану мостів як така нами не проводилася. Проводилося дослідження дефектування певних конструктивів по тих мостах, які підлягають ремонту, по яких виникають проблеми. Це той самий рованцівський міст, міст на Рівненській, де виникли проблеми і міст на Винниченка», - додав він.

Так, задля оцінки стану конструктивів цих мостів, за словами Кубіцького, цьогоріч залучали фахівців з «Мостобуду».

«Конструктиви на всіх мостах цілі і ніякого опасіння у нас не виникає. Є окремі дійсно проблемки і ми локально їх і вирішуємо», - зазначив Іван Кубіцький.

Розповів посадовець і про те, скільки грошей виділили на ремонт луцьких мостів цього року.

Так, він нагадав, що у 2013-ому виділили лише 500 тисяч гривень на капітальний ремонт мосту на Рованці через річку Стир.

«На цю сесію має виноситися додатково кошти на міст Винниченка 450 тисяч і 495 тисяч, по-моєму, на рованцівський міст додатково. Це поки що все на цей рік», - підсумував він.

Щодо планів на майбутнє, то Іван Кубіцький стверджує, що говорити про це рано. «На наступний рік ще немає проекту бюджету», - пояснив він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Пішохід Показати IP 18 Вересня 2013 12:48
А слабо пану Кубіцькому та і всім членам виконкому Луцької міської ради на чолі з МЕРОМ пройтись пішечки по всім мостам і тоді вирішувати всі питання? Чи страшнувато буде?
лучанин Показати IP 18 Вересня 2013 13:05
Радянська влада все це побудувала, вже її немає більше 20 років, а ремонтувати хто буде? у нинішньої ж грошей на це все нема? А на що тоді є цікаво знати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus