USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Луцьку пропонують використати досвід поляків. ФОТО

16 Жовтня 2013 08:00
Польське місто Кельце може стати прикладом для Луцька у розробці стратегії розвитку. Про це повідомили під час робочої зустрічі з підготовки Стратегії розвитку міста Луцька до 2020 року.

Взяти участь у засіданні, що відбулося 15 жовтня, запросили представників міської влади, науковців, представників бізнесу та громадських діячів.

Голова правління «Асоціації регіонального розвитку» Петро Гоцалюк повідомив, що місто могло б використати вдалий досвід польського міста Кельце.



Передусім, на його думку, не потрібно намагатися повернутися в індустріальну епоху з постіндустріальної. Кельце – місто подібне до Луцка за кількістю населення (206 тисяч) та за початковими умовами. На початку розробки стратегії розвитку місто мало неприємну ситуацію з занепадом промислового комплексу, тож зробили усе для того, щоб Кельце відвідувала максимальна кількість туристів та ділових партнерів. Для цього реалізували чимало заходів.
Так, у місті створили виставковий центр, і сьогодні Кельце займає друге місце у Польщі після Познані за кількістю виставкових імпрез. У місті існують два вищі навчальні заклади, де навчаються приблизно 60 тисяч студентів. Також мешканці міста змогли креативно використати об’єкт, який спочатку був для нього недоліком – колишній кар’єр, розташований у межах населеного пункту. Там створили геопарк – центр науки про Землю, і тепер черга відвідування об’єкта туристичними групами становить приблизно три місяці. Кельце, як і Луцьк, має історичний центр, який зробили пішохідною зоною. Результатом стратегії стало те, що нині місто є лідером у Польщі за динамікою розвитку, змінивши свої функції та інфраструктуру.



«Асоціація регіонального розвитку» пропонує залучити до розробки Стратегії науковців та молодь. Серед інших пропозицій – розвиток Луцька як історичного туристичного центру. Петро Гоцалюк озвучив пропозицію перенесення Центального ринку та створення єдиного туристичного простору на території історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки та вулиці Лесі Українки. Як подію європейського рівня, пропонують святкувати 600-річчя з'їзду європейських монархів у 2029 році.



Також промовець розповів про проект «Луцьк – екологічно чисте місто», що передбачає зміну схеми руху транспорту зі зменшенням його потоку у центрі міста, розвиток електротранспорту та велосипедного транспорту.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Факт Показати IP 16 Жовтня 2013 10:37
Маразм на грані фантастики. Забрати роботу в людей, створити не зручності лучанам і пересадити усіх на зимовий вид транспорту - велосипед. Гоцалюк, іди займись чимось корисним. Ти бюджет міста Кельце знаєш? А скільки вони з ЄС отримали? А скільки їх Борискі в порівняні з нашим вкрали? Різницю відчуваєш?
Александр Показати IP 16 Жовтня 2013 11:28
А самое главное, Гоцалюк, это наши люди! Ты у кого решил главную достопримечательную помойку - Центральный рынок - забрать? У тех, кто в геопарк запишется за 3 месяца?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus