USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Луцький джазовий ренесанс. ФОТО

17 Травня 2013 18:19
Напередодні ІХ фестивалю «Музичні діалоги» «Волинські новини» нагадають про найяскравіші моменти у джазовому житті Луцька останніх кількох років та виконавців, заради яких варто було відвідати джазові імпрези.

Відродження такого яскравого музичного стилю, як джаз, розпочалося у нашому місті у 21 столітті. Вирішальну роль у цьому процесі зіграв «Луцький джазовий клуб», який заснував у 2008 році трубач та громадський діяч Олег Баковський. Таким чином, кризовий рік став роком початку перетворення провінційного міста на так званий центр співпраці професійних джазменів. Кожен наступний рік відзначався приїздом до Луцька світових зірок джазу.



Так, славетний американський піаніст-віртуоз Дон Фрідман завітав до нашого міста у 2009 році після кількох концертів у Нью-Йорку та Токіо. Незабутнє враження на лучан справили джазові стандарти у обробці маестро та його власні твори. Того ж року наше місто вдруге відвідав гурт «Z-Band» кращого, зі слів експертів, бас-гітариста України Ігоря Закуса.

Колектив - оригінальний тим, що виконує українські народні пісні, коломийки у джазовій обробці. Гітарист-віртуоз Енвер Ізмайлов зіграв під час фестивалю «Art Jazz Cooperation 2009» у Замку Любарта. Злива, яка не вщухала впродовж всього виступу, не змогла розігнати публіку. Здавалося, людські можливості не дозволяють добувати з електрогітари такі звуки, які демонстрував Енвер. Глядачі потрапили в полон несамовитої енергетики музиканта. Московський брас-ансамбль «Каприз» Великого театру розважав лучан звучанням справжнього біг-бенду 30-их років.



Народжений у нашому місті, відомий трубач, професор, заслужений артист України Валерій Колесніков виступив у 2010-ому році на фестивалі «Музичні діалоги» з «Джаз-тріо Олексія Теренова». Цікаво, що ім’я трубача внесене до європейських та американських джазових енциклопедій. На жаль, віртуоз, який п’ять разів виступав на луцькій сцені, помер у 2012 році, і фестиваль «Jazz Bez 2012» розпочався із хвилини його пам’яті. Під час цього ж фестивалю гурт «Ok-Tet Trio» московської вокалістки Тетяни Балакірської виконував її авторські англомовні композиції. Проект «Unity» за участю відомого польського блюзмена Лєшека Драніцкі заспівав як власні композиції, так і джазові стандарти. Взимку, під час транскордонного фестивалю «Jazz Bez 2010» на луцькій сцені зіграв молодий польський скрипаль Матеуш Смочинський зі своїм ансамблем «New Trio».

«Постколтрейнівський» стиль гурту може видатися нелегким для сприйняття, але віртуозність музикантів важко не зауважити.



Харизматичний соліст гурту «De Phazz» Карл Фрірсон завітав на Волинь у 2011 році у якості хедлайнера фестивалю «Art Jazz Cooperation 2011», що відбувся у Луцькому Замку. Багатий вокал у поєднанні з неабияким артистизмом на сцені змусив усіх глядачів поринути у хвилі джазу. Колектив «Traditional Jazz Quartet» Сергія Крючкова виступив на цьому ж фестивалі. Лідера гурту називають «білим Луї» за унікальний голос, музикант є одночасно трубачем та вокалістом - доволі рідкісне поєднання.

Американсько-польсько-український «John Beasley European Quartet» на чолі з американським композитором, піаністом-віртуозом та номінантом премії «Греммі» Джоном Бізлі став хедлайнером фестивалю «Jazz Bez 2011». Композиції Бізлі виходять далеко за рамки традиційного джазу, і поєднують у собі блюз, класику та world music. Польський колектив «Levity» запропонував лучанам суміш джазу та електроніки. Перкусист Єжи Рогєвіч видобував зі свого інструменту справжні шаманські ритми.



Наступний рік позначився ювілейним п’ятим фестивалем «Art Jazz Cooperation 2012», під час якого у замку розмістили оригінальну музичну скульптуру. Восени під час фестивалю «Jazz Bez 2012» у складі Mike Russel feat. Klos& Dabrowski Project на луцькій сцені джазував Майк Рассел - американський гітарист та співак, кар’єра якого розпочалася ще у 1960-их роках. Він закликав глядачів підводитись з місць та танцювати у залі. І хоча не весь зал був заповнений, зірку джазу проводжали тривалими оваціями. Учень легендарних Луїса Армстронга та Майлза Девіса, трубач та флюгельгорніст Едді Хендерсон виступив з колективом «Tomek Grochot Quintet». Лучани високо оцінили світовий рівень гри віртуоза.

Польський перкусіоніст, музикант з класичною освітою, Томек Грохот (який знову завітає до нашого міста 24 травня з проектом «Tomek Grochot Electric Machine»), учасник легендарного польського джаз-рок гурту «Laboratorium», теж не залишив глядачів байдужими. До речі, музикант неодноразово співпрацював зі світовими зірками джазу, зокрема з Найджелом Кеннеді, Kroke, та Едітою Гепперт. Американський гурт «Vinita Formation» продемонстрував сучасний нью-йоркський джаз. Саксофоніст Маркус Стрікленд титулований критиками, як «кращий саксофоніст Нью-Йорку».



Незважаючи на те, що імпрез не так багато, як хотілося б, і фестивалі не завжди збирали велику кількість глядачів, джазова культура у Луцьку продовжує розвиватися. Наразі місто є господарем двох міжнародних фестивалів - «Музичні Діалоги» (фестиваль приурочений до Днів Європи) та «Art Jazz Cooperation» (присвячений Дню Незалежності), щороку долучається до транскордонного українсько - польського джаз-фестивалю «Jazz Bez», взимку відбуваються проекти «Щедрий вечір з добрим джазом».




Так, невдовзі, 24 травня, відбудеться ІХ фестиваль «Музичні діалоги». У ньому братимуть участь етно-фю’жн проект Віктора Соломіна «ДомРа», молодий київський гурт «VA project», проект Томека Грохота «Tomek Grochot Electric Machine» (Польща), та українсько-польський проект «Rainbow Trio та Тарас Баковський».

«Крім фестивалів «Луцький джазовий клуб» організовував щомісячно джазові вечори у клубі «Майдан», «Синатра», та інших, але ми на сьогодні мріємо мати справжнє місце - джаз-клуб, бо це - важлива сходинка до появи джазового середовища у Луцьку, і для глядачів, і для музикантів.
Фестивалі у Луцьку популяризують не тільки розвиток фестивального мистецтва, а й об'єднують співпрацю професійних музикантів з багатьох країн світу.
Користуючись нагодою, «Луцький джазовий клуб» вітає усіх лучан з минулими святами та бажає усім нам щасливого джазового року! Запрошуємо на наш травневий фестиваль 24.05 у Луцький Замок на 18.00 !», - звернувся до лучан президент Клубу Олег Баковський.

Підготував Павло ПЕРЕВЕДЕНЕЦЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
ALEX Показати IP 17 Травня 2013 21:28
Нарешті знову ДЖАЗ у Луцьку, чекаю...
Луї Армстронг Показати IP 18 Травня 2013 08:15
Коли це Луцьк був провінційним містом?
Франя до Луї Армстронг Показати IP 18 Травня 2013 13:07
І вчора, і сьогодні...
Джон Маклейн Показати IP 18 Травня 2013 08:38
Завжди був і буде. Принаймні, доти доки при міській владі будуть всі вихідці з глибоких сіл...
ЛУЧАНИН до Джон Маклейн Показати IP 18 Травня 2013 19:23
Нічого, прорвемося.
Любитель Джазу Показати IP 18 Травня 2013 13:06
Цікавий, фаховий матеріал. Розвивайте ідею.
Hans-Dieter Показати IP 18 Травня 2013 13:21
Джазззз :-), класссс
БУДИХА Показати IP 18 Травня 2013 21:17
Джаз понад все!
centerman Показати IP 18 Травня 2013 21:23
Відпочинемо душею
Маша Показати IP 19 Травня 2013 13:10
Чекаємо продовження(з відео).
Hits_Gloria Показати IP 22 Травня 2013 10:03
Хто дизайнер цих афіш????????????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus