USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Мирні зібрання на Волині можуть заборонити

20 Березня 2013 10:53
Основні перешкоди у реалізації прав громадян на мирні зібрання та підстави їх проведення вияснили активісти Асоціації захисту прав молоді Волині у співпраці з Волинським окружним адміністративним судом.

Про це повідомляє Асоціація захисту прав молоді Волині.
Загалом за минулий 2012 рік до Волинського окружного адміністративного суду надійшло 15 позовних заяв від органів влади щодо заборони та обмеження права на мирні зібрання. Із них суд задовільнив тільки 9. У 2011 році було лише 2 таких заяви, а у 2010-му – жодної.

Здебільшого мирні збори, мітинги, походи, демонстрації, пікетування чи інші зібрання на Волині проводять політичні сили та громадські організації.

У списку тих, хто найчастіше звертався до Волинського окружного суду з вимогою обмежити право на мирне зібрання опинилися виконавчі комітети Луцької, Ковельської та Володимир-Волинської міської ради.

Суд повідомляє, що найпоширенішими підставами для заборони чи обмеження мирних зібрань є несвоєчасне повідомлення про захід, недотримання благоустрою, перешкоджання руху транспорту чи пішоходів, збіг часу та місця мирних зібрань ідеологічно протилежних організацій, неможливість забезпечення громадського порядку тощо.

Натомість єдиною підставою для задоволення позову органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про обмеження щодо права на мирні зібрання є визнання судом факту, що проведення такого заходу може створити реальну небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу здоров’ю населення або правам і свободам інших людей.

Ще однією вагомою причиною для заборони демонстрації є проведення двох заходів в одному місці, що створює ризик правопорушення і злочинів.

Як вияснили, значним недоліком в українському законодавстві, що призводить до обмеження права громадян на свободу мирних зібрань, є відсутність спеціального закону, який би регулював відносини у сфері мирних зібрань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus