USD 40.45 40.75
  • USD 40.45 40.75
  • EUR 40.50 40.80
  • PLN 10.16 10.34

На Старе місто немає грошей

4 Лютого 2013 16:54
Через недофінансування і відсутність відповідної містобудівної та технічної документації немає можливості відреставрувати і відремонтувати Замок Любарта й інші пам’ятки архітектури, що знаходяться у Старому місті. У заповіднику «Старий Луцьк» просять допомоги у меценатів і благодійників.
Про це йдеться у повідомленні на сайті Державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».
Однією із проблем, з якими «стикнулися» у Заповіднику, є питання необхідності виготовлення Державного акту на землю, відсутність якого не дає можливості на відведення чи надання в оренду земельних ділянок та координування процесу забудови території.
На менш важливою проблемою є виготовлення технічної документації на пам’ятки архітектури та містобудування як національного так і місцевого значення. Серед них – акт технічного стану, плани приміщень, плани інженерних комунікацій та зовнішніх мереж, генеральний план земельної ділянки, що є територією пам’ятки, паспорт пам’ятки. Ця обставина не дає можливості замовляти у відповідних спеціалізованих організаціях виготовлення проектно-коштористної документації на реставрацію та ремонт цих пам’яток.
Питаннями, які потребують вирішення, є аварійний стан Замкового мосту та дерев’яних конструкцій Верхнього замку, частина галерей якого наразі є закритою для доступу відвідувачів, та перекриття крипт ХVIII століття, що може спричинити руйнацію об’єктів, а також призвести до випадків травматизму серед відвідувачів, особливо під час проведення масових заходів на території Луцького Замку. А це потребує значних коштів.
За кошти Заповідника виготовили кошторисну документацію на заміну гонтового покриття дахів на мурах, заміну перил Східного муру замку, капітальний ремонт дерев’яних конструкцій мосту та перекриття крипт.
Однак, через непросту економічну ситуацію в Україні у бюджеті на 2013 рік не запланували виділення коштів на ці роботи. Ця обставина позбавляє відвідувачів замку можливості відвідати підземний перехід крипт, частини мурів замку, втрачається частина цікавого екскурсійного маршруту.
Окрім того, члени профільної комісії обстежили «будинок Косачів» на вулиці Драгоманова, 23, що у Луцьку, де розташована адміністрація Заповідника та з ініціативи дирекції, з метою недопущення подальшої руйнації пам’ятки створили міжвідомчу комісію, яка також обстежила будівлю і ухвалила відповідне рішення, зазначивши у ньому, що будівля знаходиться в незадовільному стані та потребує термінового ремонту.
Нагадаємо, Волинське відділення Фонду держмайна пропонує взяти в оренду частину приміщення «будинку Косачів».
Тож, у Заповіднику запрошують до співпраці потенційних меценатів, благодійників і всіх, кому не байдужа доля історичної спадщини Луцька. «Просимо розглянути можливість сприяти реалізації проектів по збереженню, ремонту та реставрації пам’яток архітектури та містобудування національного та місцевого значення», - зазначається у повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
сором Показати IP 4 Лютого 2013 17:46
Зате на світлофори е!:)А ще кричали туристичне місто... ото будуть на своїх джіпах гасати через нові світлофори, а історична цінність нехай гніє...:(
іван помідора Показати IP 4 Лютого 2013 17:55
До Пана Лазорка.
Володя до іван помідора Показати IP 4 Лютого 2013 22:18
та як нема грошей а як базар знести і там щось збудувати "історичне" то є... а як захаращені тереторії просто хочаб до толку привести то катма..... чи просто знають що на тій тереторії гпермаркети чи нюунівермаги з буратінами не зведеш і тому така "історія" нікого не цікавить?
корнев до іван помідора Показати IP 24 Лютого 2013 20:45
який пан Лазорко А.
оглядач Показати IP 4 Лютого 2013 18:06
От і момент істини. Рабан трошки крав собі але викручувався і знаходив кошти на заповідник. Прийшов чиновник у якого мізки працюють лише скиглити і просити грощей. Тепер точно заповідник загроблять.
няня до оглядач Показати IP 5 Лютого 2013 12:16
Я з Вами згідна на 100 відсотків! Поверніть Рабана Тараса Веніаміновича! Це спеціаліст вищої категорії!
Іван Ратушний Показати IP 4 Лютого 2013 19:33
Треба менше красти і брати хабарі, тоді і на спадщину вистачить! А кому там наводити порядок? Тим хто всі ці роки грабував заповідник? Вони ж з кабінету в кабінет кочують. Лисюк, Рудецький, Троневич, Кривицький, Кравчук...Цікаво було дізнатись з матеріалу, що і до будинку Косачів вони вже добрались. Раніш Рабан нелегально бар робив, тепер Рудецький його легалізує для своїх. Культурний заповідник. Там вже й так того гидоття море. П'янки, бійки, вбивства.... А де ж наша Свобода? Чи здатна лише вулиці перейменовувати та з Бендерою носитись. Генделик в будинку Лесі Українки, це ганьба для всіх українців. Там повинен бути її музей. А пити... Хай на природу їдуть. Варто це приміщення передати громаді, а цю ганьбу Луцька, під назвою "дирекція заповідника" взагалі звідти перти давно пора!!! Тоді і гроші появляться і культура з історією. Соромно мати таку перлину і жебракувати, як цигани біля базару... Чи може це в них стиль такий - красти і просити ще?
Знаючий Показати IP 4 Лютого 2013 20:33
Приміщення в дирекції Тихон "порішав" з Рудецьким. Тихін Павлюк, це той БЮТівець, що забудовує перед дирекцією ділянку на історичній пам'ятці разом з Мартиняком. Це він бере собі приміщення в будинку Лесі Українки під офіс, щоб за будівництвом наглядати. Все на підставну особу...
До оглядача Показати IP 5 Лютого 2013 11:18
Попрацює "новий" стільки років, як "старий", то теж навчиться і красти трошки чи не трошки і викручуватись.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus