USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Не фанатизмом єдиним: у Луцьку говорили про фінансування спорту

6 Вересня 2016 22:10
Якими є головні проблеми розвитку спорту та фізичної культури на Волині? І чому такий результат Олімпійської збірної України після змагань в Ріо? Про це і не тільки говорили у прес-клубі Волинської обласної ради у колі тих, для кого спорт став одним із головних напрямків роботи в житті.

Про це повідомляє прес-служба Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

А розпочали зустріч з привітань Надії Боровській – учасниці вже третіх літніх Олімпійських ігор, майстру спорту України міжнародного класу з легкої атлетики. Вона стала однією із 8 волинян, які поїхали на ХХХI Олімпійські ігри. Для нашої країни Олімпіада в Ріо стала найбільш невдалою за всю історію. Всього 11 медалей, з яких лише 2 золотих (5 срібних і 4 бронзових).



А тому тем в сфері спорту для розмов - чимало. І стосуються вони насамперед інфраструктури, підтримки олімпійців, розвитку фізичної культури і спорту в школах, та дитячо-юнацьких спортивних закладах.

Учасниця ХХХI Олімпійських ігор Надія Боровська зазначила, що участь в Олімпіаді присвятила своєму сину. Це стало її мотивацією. Інших, на жаль, немає. Нині щомісяця держава підтримує олімпійців сумою трохи більше 5 тисяч гривень. Професійне взуття, якого вистачає на 2-3 місяці постійних тренувань, коштує близько 2500 грн, а тому цих коштів мало, аби харчуватися і купувати спорядження. Ні для кого зі спортсменів не було відкриттям, що тренери спостерігають за своїми вихованками з екранів телевізорів, адже коштів на переліт ніде взяти.

Треті олімпійські ігри вдома дивився тренер Надії Боровської – Микола Калитка – тренер-викладач легкої атлетики та директор Луцької ДЮСШ з легкої атлетики «Спартак». Окрім цього він зазначив, що готуючись до Олімпійських ігор, спортсмен фізично і емоційно виснажується, а тому потребує підтримки з боку влади. За її відсутності годі вимагати результату на Олімпійських іграх.



Спортсмени та тренери-викладачі спортивних шкіл, які зібрались у прес-клубі, в один голос зазначили, що спорт нині тримається на ентузіазмі тренерів. Директор обласної ДЮСШ Богуслав Галицький навів статистику, згідно з якою, один тренер забирає з вулиці 60 дітей в спортивні секції. Однак у спортивні школи не ідуть працювати. Середня заробітна плата тренера коливається від 1500 до 2000 гривень.



Нестача кадрів відчувається і на місцях у районних та міських спортивних школах. Про це зазначила начальник відділу виконавчого апарату обласної ради з питань гуманітарної та соціально-культурної сфери Галина Картнаухова. Вона наголосила, що в області немає спортивних інтернатів, де була б створена уся необхідна база для фізичного розвитку та спортивної майстерності.

Тему спортивної інфраструктури в області жваво обговорювали усі учасники наради. В деяких школах області досі немає спортивних залів. На інвентар окрім меценатів коштів ніхто не виділяє. Заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Орест Маховський зазначив, що засновник Фонду – Ігор Палиця ще в 2011 році, коли Фонд розпочинав свою діяльність, пріоритетним напрямком роботи обрав здоров’я волинян і спорт. Це не просто слова, а справа, яку Фонд реалізує ось уже п’ятий рік поспіль. В період з 2013 до 2016 року в обласному центрі збудоували 18 полів зі штучним покриттям у школах міста.

Такі поля у рамках проекту «Футбольне поле в кожну луцьку школу» мають бути у всіх навчальних закладах. Загалом на спортивну інфраструктуру міста та області витрачено понад 72 мільйона власних коштів Ігоря Палиці.



Під час прес-конференції заступнику голови правління Фонду Оресту Маховському поставили запитання читачі газети «Волинь», в якому прозвучало те, що на міні- футбольних полях часто грають не школярі, а чоловіки, які домовляються з директором школи та беруть поле в оренду. Орест Маховський відповів на запитання читачки, зазначивши, що усі поля після того, як на ньому завершилися роботи, передають на баланс управління освіти Луцької міської ради, а тому саме ця установа відповідає за його подальшу експлуатацію. Аби мешканці мікрорайону, де розташоване поле зі штучним покриттям, могли займатися на ньому, батьки і діти можуть звернутися до директора школи з колективним проханням узгодити грати на полі у відведений для цього час. У випадках неаргументованої відмови директора, Орест Маховський просить інформувати Фонд «Тільки разом» про такі випадки для з’ясування причин та вирішення ситуації на користь дітей.



Орест Маховський також додав, що з минулого року в рамках програми «Волинь спортивна» будівництво спортивної інфраструктури відбувається на умовах співфінансування з владою міста. Один із таких прикладів – спортивний комплекс у Нововолинську. До таких об’єктів, де є частка коштів з бюджету, мешканці міста ставляться відповідальніше.

Депутат обласної ради, заслужений тренер України Віталій Кварцяний звернувся до міського голови та начальника управління освіти з проханням розібратися в ситуації і допомогти директорам шкіл скласти графіки, хто із дітей і коли грає, аби не було незрозумілих ситуацій. Окрім цього головний тренер ФК «Волинь» додав, що завдяки Ігорю Палиці, який дбає про спортивну інфраструктуру області і міста, юні футболісти мають де грати у футбол і для них це є великою мотивацією.

По закінченню наради усі члени прес-клубу домовилися об’єднати зусилля, аби спільно реалізувати проект побудови ще однієї обласної спортивної школи в місті. Пропозицією розвитку спортивної інфраструктури в області стало будівництво спортивних комплексів на умовах співфінансування влади, меценатів та громади. Тільки тоді можна говорити про спорт, як запоруку здорової нації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 6 Вересня 2016 23:36
Ну поговорили, та й годі.
семен Показати IP 7 Вересня 2016 00:42
Бубнові тузи Поставили тренажери на Дубнівській діти хоть мали втіху а потім сховали під замок позорище роблять показуху Балаболи дітвора як кололась так і буде Палиця може в тебе добрі наміри то повиганяй ті зажравші морди дивитись гидко
1 Показати IP 7 Вересня 2016 10:46
зборисько жирних спортсменів, а директорів дитячих спортивних шкіл чому незапросили. Спорт нах.р нікому непотрібний, ставка тренера 1900 і йому треба від 50 до 80 діток набрати по різним куточкам міста!!!!! СПОРТ ЦЕ ВІДЗЕРКАЛЬЯ ДЕРЖАВИ, а воно все в загоні сьогодні. НАЖАЛЬ!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus