USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Польські музики покажуть різницю між попсою і класикою

31 Травня 2012 15:51
Цьогорічний музичний фестиваль «Стравінський та Україна» стане наймасштабнішим за кількістю учасників.
Про це повідомив директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко під час прес-конференції з нагоди проведення ІХ музичного фестивалю «Стравінський та Україна» 31 травня.
Зі слів Єфіменка, участь у цьогорічному фестивалі «Стравінський та Україна» візьме майже півтори сотні музикантів.
Він стверджує, що фестиваль, який відбуватиметься з 10 по 17 червня у Луцьку та Устилузі, проводять з метою показати різницю між класичною музикою, яка робить нас кращими, і музикою «попсовою», яка не дає можливості розвиватися духовно.
За словами Єфіменка, особливістю концерту цьогоріч стане проведення трьох «супер-концертів». «Ми відходимо від того, щоб робити багато концертів, як ми робили ще декілька років назад», - додав Єфіменко.

У межах програми заходу відбудеться концерт Академічної хорової капели «Орея» Житомирської обласної філармонії, яка торік здобула Гран-Прі Міжнародного конкурсу хорових колективів у іспанському місті Толоса. За словами Єфіменка, хор «Орея» використовує нетрадиційний спосіб подання хорового звучання і працює у різних стилях та жанрах.

Окрім того, у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться виставка, присвячена 130-річчю від дня народження Ігоря Стравінського.

Своєю чергою, до проведення фестивалю долучилося і Волинське державне училище культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського. Так, у приміщенні закладу відбудеться міжнародна науково-теоретична конференція «Україна-Стравінський-сучасна музична культура». Зі слів музикознавця, доцента кафедри історії теорії мистецтв та виконавства Волинського нацуніверситету імені Лесі Українки Ольги Коменди, подібна конференція проводиться утретє. Особливістю події цьогоріч, за її словами, стане своєрідна «спадкоємність» поколінь. Так, разом із провідними постатями сучасної музикознавчої науки участь у конференції візьмуть студенти музичних закладів освіти. Окрім вирішення наукових проблем, основне завдання заходу музикознавець вбачає у популяризації Стравінського і його стосунок до України. Зі слів Коменди, окрім конференції, в училищі відбудеться міні-концерт за участю вихованців закладу. Зокрема, студенти презентують хореографічну постановку сюїти із балету Стравінського «Жар-птиця».

Також у межах проекту планується ще кілька концертів у Луцьку та Устилузі. Так, Єфіменко зауважив, що участь в урочистій академії та концерті в Обласному академічному театрі ляльок у Луцьку візьме гість з Великобританії, відомий кінорежисер Тоні Палмер, який створив фільми про Стравінського та Шостаковича. Єфіменко додав, що під час концерту, окрім шедеврів цих митців, виконають твори польського композитора Йозефа Танцмана. З його слів, Танцман особисто знав Стравінського і навіть написав про нього монографію.

Щодо закриття фестивалю, у Обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Тараса Шевченка виступлять симфонічний оркестр, хор Люблінської Політехніки та чоловічий хор «Кайрос» Люблінської філармонії. Прем’єрно для України 125 виконавців на одній сцені виконають оркестровий твір «Монумент Джезуальдо ді Веноза». Окрім того, вони зіграють 13-ту симфонію Шостаковича «Бабин Яр».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus