USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Скільки заробляють у Луцьку, збираючи сміття

16 Серпня 2013 13:15
«Гроші не пахнуть. Коли отримуєш 900 гривень пенсії в місяць і не маєш, за що прогодувати трьох дітей, то шукаєш будь-який спосіб заробити. Я щодня гребуся в смітті й маю по 1,5 тисячі гривень у тиждень», — розказує лучанин 38-річний Ярослав Федчик, - інформує Gazeta.ua.

Чоловік два роки збирає склотару, макулатуру та брухт у сміттєвих баках міста та на сміттєзвалищах навколишніх сіл.

«2010-го я втратив роботу, бо дали групу. Маю хворе серце, — розказує Ярослав Вікторович. — Пішов із підшипникового заводу, де отримував 2,5 тисячі гривень. Коли дали першу пенсію по інвалідності, додому було стидно повертатися. Жінка удвічі більше заробляла. Місяць сидів у хаті й не знав, чим зайнятися. Здав усю склотару, що назбиралася вдома. На пункті прийому познайомився з дядьком, який по смітниках бутилки збирає. Він і розказав, скільки такий бізнес приносить. Якось, коли синів випровадив до школи, рвонув на смітник. За два часа зібрав три мішка пляшок і 50 кілограм макулатури. Увечері додому привіз 70 гривень. Відтоді почав їздити «москвичем» на смітник по буднях».

За сміттєзвалище – своя війна. Можуть і побити

«Раніше я на Брищанське сміттєзвалище їздив, це - за 17 кілометрів від Луцька. Тепер там усе окупірували бомжі й цигани. Якщо влізеш на їхню територію, можуть побити. Минулої зими одне одного мало не перерізали, коли знайшли в старому дивані 3 тисячі доларів. Я їжджу по сільських смітниках. У селі здати пляшки ніде, а пиво і горілку п'ють усі.

Жінка стидається, щоб я по місту мусор збирав. Боїться, що її знайомі побачать. А вона в обласній лікарні працює.

Пляшок найбільше після Дня незалежності і Нового року. З-під шампанського і горілки не збираю, бо їх приймають тільки на склобой по 2 копійки. Пластикові поштучно не здаю. Бо за одну теж 2 копійки дають. Пресую і збираю на подвір'ї до півтонни. За неї можна виручити 2,5 тисячі гривень. На кілограм треба 24 пляшки», - розповідає лучанин.

На сільських смітниках і біля сміттєвих баків у спальних районах міста, каже, конкурентів немає, а люди викидають багато корисних речей.

«Часто знаходжу старі лампові телевізори. Із них можна викрутити мідні котушки від 1,5 до 3 кілограмів. За кіло міді зараз дають 45 гривень, хоч до нового року платили 60.
У холодильниках і пральних машинках - по 30-40 кілограм заліза. Якщо компресор викрутити — 1,5 кіло міді. Ще на грам 500 назбирається алюмінієвих трубок і рєшоток.
Урожай на метал - перед святами, коли люди роблять ремонти. Тоді викидають старі чугунні труби, умивальники та бачки.
Мусором не гидую, хоча знаходив різне. Із собою вожу рукавиці, мішки й респіратор. Часто дохлих собак і котів викидають. Торік у листопаді знайшли із братом труп. Викликали міліцію», - зауважує чоловік.


Зараз вигідно заробляти на смітті

«Зараз вигідно заробляти на смітті, — говорить киянин Олексій Мамосюк. В інтернеті торгує ідеями для бізнесу. — Можна займатися його вивезенням і відкрити свою сортувальну станцію. Для цього доведеться купити чи взяти в оренду два сміттєвози й тисячу контейнерів. На техніку для збирання, сортування та утилізації відходів потрібно 400-500 тисяч доларів. Але бізнес окупиться швидко. Річний дохід становитиме 8-10 мільйонів гривень.
Можна домовитися з комунальними службами і прибирати за гроші одну з частин Києва. Ставите у спальному районі контейнери для сортування сміття. Окремо збираєте макулатуру, скло і пластик. Треба зо 30 працівників персоналу».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
мася Показати IP 17 Серпня 2013 13:01
Дуже співчуваю людям, які розбирають сміття. Ніколи не знаєш на що натрапиш. Я зажди замотую скотчем гострі предмети, які викидаю, бо боюся, що люди поріжуть руки. В умавах смітника це може бути смертельно небезпечним.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus