USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Старе місто руйнується через самовільне перепланування. ФОТО

21 Жовтня 2013 20:21
Під загрозою руйнування опинилися пам’ятки архітектури, що на вулиці Братковського у Луцьку, внаслідок незаконного перепланування.

Про це під час особистого прийому в Луцького міського голови Миколи Романюка 21 жовтня повідомила мешканка одного з будинків.

З її слів, йдеться про три будинки у історико-архітектурному заповіднику «Старий Луцьк» на вулиці Братковського, два з яких є пам’ятками архітектури - одному - 280, іншому - 180 років. Будівлі перебувають у аварійному стані. В будинку № 20а, який не є пам’яткою архітектури, одна з мешканок розпочала пробивати несучу стіну з метою зробити вікно із виходом у внутрішній двір, що призвело до утворення нових тріщин та збільшення старих. Центр биття несучої стіни розташований на відстані двох метрів від стіни будинку майже трьохсотрічного віку, яка розкололася на три частини, та в шести метрах від аварійної арки, яка стоїть на підпорах та, зі слів мешканки, поступово провалюється.

«Найстрашніше, що під нашими будинками та під дорогою знаходяться порожнини підземелля, які сягають 2-3 поверхів вглиб. Наші будинки коливаються навіть під час руху транспорту, їхні стіни відчутно резонували під час спроб перепланування», - розповіла мешканка вулиці Братковського Валентина Вдовиченко.



Вона стверджує, що роботи здійснюють без будь-яких дозволів, і будівлі від цього можуть зруйнуватися. Мешканці трьох будинків на вулиці Братковського неодноразово зверталися до органів міської та обласної влади, які відповідали, що власниця квартири №1 не має дозволу на здійснення робіт, натомість жодних заходів, які перешкодили б їй займатися самовільним переплануванням не вживали.

З її слів, власниця квартири №1 у будинку на вулиці Братковського, 20а 10 серпня розпочала руйнувати стіну будинку. Про її наміри мешканці будинку попереджали органи місцевого самоврядування ще у червні.

Як зазначила Валентина Вдовиченко, мешканці будинків не просять у міської влади жодних коштів, а лише прагнуть заборонити знищення будинків у Старому місті – туристичній візитівці Луцька. Мешканці вулиці Братковського підготували для міського голови фотоматеріали, які засвідчують те, як збільшилися тріщини у будинках після спроб самовільного перепланування.





Зі слів Валентини Вдовиченко, директор ЖКП №3 Руслан Юлдашев був свідком того, як розпочалися незаконні спроби перепланування 10 серпня. Він на власні очі побачив, як резонують стіни трьох будинків. Тоді неправомірні роботи зупинили, проте, зі слів мешканки, нині перепланування хочуть продовжити. Так, 12 жовтня мешканці квартири №1 знову розпочали пробивати стіну зсередини квартири. Після цього знову розпочали тріскатися стіни будівель.

Упродовж двох місяців мешканці не отримали жодної реакції від представників влади. Вони зверталися в державну інспекцію архітектурно-будівельного контролю і отримали відповідь, що до її компетенції належать лише роботи за межами будинку. Питанням руйнування стіни, мовляв, повинно займатися ЖКП №3.

Вислухавши Валентину Вдовиченко, міський голова доручив представникам ЖКП №3 вирушити на місце інциденту та внести пропозиції щодо того, як можна заборонити незаконне перепланування.














Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ситник Показати IP 21 Жовтня 2013 23:19
в 20 будинку теж іде реконструкція на першому поверсі в кв.3

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus